Hlavní navigace

Raketa SpaceX vynesla satelit GPS 3. generace pro Vesmírné síly Spojených států

2. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: SpaceX
SpaceX úspěšně provedl vůbec první misi pro Vesmírné síly Spojených států (U.S. Space Force). Raketa Falcon 9 vynesla na oběžnou dráhu nový satelit GPS třetí generace. Ten nahradí jiný dosluhující, který na orbitě putuje už dvacet let. Celkem jich nyní obíhá okolo země 31, každý den ji oběhnout dvakrát a jejich udržování je potřeba pro zachování přesnosti. Konkurence totiž nespí.

Satelity GPS obíhají Zemi ve výšce okolo 20 tisíc kilometrů. První satelit Navstar 1 byl vypuštěn v roce 1978 raketou Atlas z Vanderbergovy letecké základny v Kalifornii. Následovalo deset dalších. Solární články napájely každý z nich výkonem 400 W. Tyto první satelity byly kompletně vyřazeny do roku 1995, ale v té době již Zemi obíhala jejich druhá generace a systém GPS byl poprvé kompletní.

První satelity vyráběla společnost Rockwell International, ty další už Lockehhed Martin či Boeing. Do vesmíru je vynášely rakety Delta II a Delta IV. Nynější satelity jsou vlastně třetí generací GPS a vyrábí je opět Lockheed Martin. Spojené státy však zadaly kontrakt pro vynesení kromě ULA i SpaceX.

Druhý satelit GPS třetí generace ještě vynesla raketa Delta IV společnosti United Launch Alliance (spojený podnik Boeingu a Lockheed Martin), ale ten aktuální, třetí satelit potom SpaceX. Elon Musk již získal kontrakt i na vynesení dalších satelitů GPS. Další dva již čekají ve skladu a další jsou ve výrobě či testování.

Také třetí generace vysílá mimo pro veřejnost využitelný signál GPS i vojenský M-Code. Ten je šifrovaný, silnější a lépe odolný proti rušení. Se svým mobilem jej nezachytíte.

U.S. Space Force převzaly tuto část agendy od amerického letectva na konci minulého roku, jde tedy o první let pro Vesmírné síly, ale pokud započítáme i ten předchozí pro letecvo, tak SpaceX s družicí GPS letěl již podruhé. První start ale nebylo možné s raketou opět přistát na Zemi, což se nyní již podařilo. Raketa Falcon 9 měří 70 metrů a odstartovala v úterý z mysu Canaveral.

Satelit GPS III zdroj SpaceX Satelit GPS III zdroj SpaceX

Kolik těch satelitů vlastně je?

Za celou dobu trvání systému GPS bylo vypuštěno 74 satelitů, vždy pouze jeden na jednu raketu. Aktuálně je jich do navigace zapojeno 31, téměř stejný počet (30) byl již vyřazen. Několik jich obíhá jako rezervních či pro různá testování. Pouze dva byly ztraceny již během startu. Nejstarší aktivní je z roku 1993 a nejmladší již vyřazený byl vypuštěn v roce 2001.

CS24

O nové americké armádě U.S. Space Force vznikl i stejnojmenný seriál se Stevem Carellem (The Office) v hlavní roli.

zdroj: SpaceX, spaceflightnow

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.