Hlavní navigace

Muskova Tesla už je za Marsem. Vrátí se ale blízko k Zemi

6. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: SpaceX

Letos v únoru se uskutečnil první start rakety Falcon Heavy. Společnost SpaceX nechtěla při premiéře nového nosiče riskovat zničení cenného nákladu, ale s prázdnou se také neletělo. Elon Musk obětovat jednu Teslu Roadster a byla z toho nejlepší a nejdražší reklama na auto.

Firma se teď na Twitteru pochlubila, že elektromobil s panákem Starmanem na sedadle řidiče se již nachází za oběžnou dráhou Marsu. Polohu můžete sledovat na fanouškovském webu whereisroadster.com. Na něm najdete i informace o rychlosti nebo toho, kolikrát už rádio přehrálo Bowie písničku Space Oddity (pokud ještě fungují akumulátory).

https://twitter.com/SpaceX/status/1058518183064219648

Tesla bude nadále kroužit kolem Slunce po výstředné dráze s dobou oběhu 557 dní. Protínat bude i orbitu naší planety. Vědci spočítali, že na vzdálenost stovek tisíc kilometrů se k nám dostane až v roce 2091. Je prý jen 6% šance, že se v následujícím milionu let střetně se Zemí, a 2,5%, že narazí do Venuše.

CS24

TIP: Čech vyfotil letící Teslu, byla milion kilometrů od Země

Na leden 2019 je plánován druhý start Falconu Heavy, tentokrát již komerční mise, která vynese satelit Arabsat-6A. Ten bude v Evropě, Africe a Středním Východě šířit televizní vysílání, telefonní služby a internet.

Byl pro vás článek přínosný?