Hlavní navigace

Spekulace: jak asi bude vypadat třetí Google Nexus?

16. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Očekává se, že Google letos uvede svůj třetí telefon Nexus. Dříve než za půl roku jej asi neuvidíme, ale už teď se spekuluje, co by mohl umět. Magazín BGR prý zná několik tajných informací a má i fotku.Uvedený smartphone se jmenuje Nexus 4G, už název prozradí funkčnost v sítích čtvrté generace, konkrétně LTE. Ale Nexusy vycházely i v našich podmínkách, kde používáme GSM/UMTS.

Objevily se spekulace, že jako procesor by mohl být použit čtyřjádrový Kal-El od Nvidie, ale pravděpodobnější bude dvoujádro s taktem od 1,2 do 1,5 GHz. Výrobcem bude zřejmě Texas Instrument (OMAP 4), nebo Qualcomm (Snapdragon Krait).

Google Nexus 4G
Je tohle nový Google Nexus H4? foto: BGR

Dále se očekává 1 GB RAM, 5Mpx zadní kamerka (s vysokou citlivostí) a přední 1Mpx. Záznam videa jak jinak – v 1080p. Jako systém bude zcela jistě sloužit nový Android Ice Cream Sandwich (4.0?). Displej prý bude mít rozlišení 1280 × 720 px. A na telefonu není žádné ze čtyř tradičních androidích tlačítek. Takže gesta prostoupí celým systémem?

Tak dlouho před vydáním (a bude vůbec další Nexus?) se nejspíš nejedná o více než vaření z vody. Osobně tipuji, že procesor bude opravdu dvoujádrový (čtyřjádro v mobilu ještě dlouho potřebovat nebudeme) a displej také zřejmě vydrží na dnešních 480 × 800 px nebo 960 × 540 px (HTC Sensation). Malé HD by znamenalo posun v kvalitě, ale spíš by to bylo jen poměřování pinďourů s Retinou od Applu. Vždyť při úhlopříčce 4,3 palce bychom dostal 341 DPI.

A že by rozlišení mobilů bylo vyšší/stejné jako u tabletů a netbooků? Tolik pixelů by si řeklo jen o více výkonu a energie. Androidy dnes řeší hlavně druhý problém. Google tedy budy hlavně šetřit na správných místech, aby dosáhl vyšší výdrže. Dále bude chtít protlačit NFC, možná dvoupásmové Wi-Fi (802.11a/b/g/n na 2,4 a 5 GHz) a více si dá záležet na konstrukci (matný kov, lepší povrch displeje, co nejmenší rozměry).

A kdo jej vyrobí? Mluví se znovu o Samsungu (mohl by překvapit displejem Super AMOLED Plus) nebo HTC. Ale klidně to může být i LG (dal by k dobru displej Nova, této volbě věřím nejvíce), byl by logickým pokračovatelem. Případně Sony Ericsson, Sharp nebo někdo z Číny (ZTE, Huawei)?

CS24

Jak si nový Nexus představujete vy?

Zdroj: GSMArena, BGR

Byl pro vás článek přínosný?