Hlavní navigace

Spekulace: Ne Tasciane, ale Sazka Mobile chce být mobilním operátorem

7. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tři muži a dvě nemluvňata

K poslednímu září obdržel Český telekomunikační úřad celkem pět přihlášek od společností, jež se chtějí zapojit do aukce volných kmitočtů. Kromě tří současných operátorů Telefónicy, T-Mobilu a Vodafonu jsou to i dva nováčci. Tasciane a Revolution Mobile. Kvůli podmínkám (zákaz fúze operátorů) naopak odstoupila skupina PPF se svou společností PPF Mobile Services. Mluví se o tom, že PPF zřejmě pohltí některého operátora ze současné trojky.

PPF Mobile Services ale z aukce tak úplně nezmizí. Skupina PPF totiž prodala dceřinku jejímu řediteli Tomáši Budníkovi, který už dříve vedl MobilKom nebo pracoval v GTS a Českém Telecomu. Z PPF Mobile Services se mezitím stal Revolution Mobile. Zlí jazykové tvrdí, že si tak PPF nechala pojistku pro případ, že se jí nepodaří koupit některého z operátorů.

Mobilní operátoři: Kdo bude ten čtvrtý?

Ještě větší tajemství zahaluje druhého nováčka – Tasciane. Tato společnost vznikla teprve 14. srpna 2013. Jediným jejím akcionářem je Crystal River. Tu zase z 10 % vlastní Europea Capital a z 90 % Smart Office & Companies. Druhá společnost přitom kompletně vlastní tu první. Smart Office & Companies zase z 10 % vlastní Josef Jaroš a z 90 % Apogeo Group, v níž Jaroš pracuje jako managing partner a je také členem představenstva. Na Apogeo Group jsou napsány anonymní akcie na doručitele. Tady se někdo hodně snažil, aby se pravý majitel a jeho záměry skryly. Zajímavé také je, že Smart Office & Companies se zabývá zakládání a prodejem společností. Pro koho založila a komu prodá Tasciane?

K Tasciane se nakonec překvapivě přihlásila skupina KKCG Karla Komárka. „Investiční skupina KKCG podala oficiální přihlášku a splnila veškeré zákonem stanovené podmínky k účasti v aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Žádné bližší informace nebudeme v současné době poskytovat," řekl ČTK mluvčí KKCG Daniel Plovajko.

Sazka Mobile místo Tasciane?

Tato skupina donedávna spolu s PPF (!) vlastnila Sazku. PPF ale loni oznámila, že se podílu zbaví a zbytek odkoupí právě KKCG. A Sazka těsně před ukončením termínu pro registraci přihlášek k aukci začala na Úřadu průmyslového vlastnictví podávat žádosti na ochranné známky.

První tři známky se vůbec netýkají telekomunikačních služeb, ale reklamy a loterijní činnosti. Také byly zaregistrovány ještě před ohlášením finálních podmínek aukce. Dalších pět už spadá i do kategorie telekomunikací a žádosti o registrace byly podány 26. září. Mimochodem: u SAZKA Telecommucations nemáme chybu my, ale k vynechání slabiky došlo už na straně žádosti.

Ve stejný den (26. září) byla Tasciane zaregistrována u ČTÚ, a může tak zahájit podnikání v oblasti mobilní komunikační sítě v na území Česka. Náhoda? Tasciane mimochodem stále nemá žádnou webovou prezentaci a její internetovou doménu už stihl převzít spekulant. To je hodně nezvyklé chování na společnost, která chce utrácet miliardy za aukci a budování mobilní sítě. To Sazka už jednala a některé domény jako sazkamobil.cz už drží.

 

KL24

Zástupce Sazky jsme požádali o reakci, ale už týden čekáme na odpověď. Je nepravděpodobné, že by KKCG provozovala dvě společnosti, které se chtějí stát mobilním operátorem. Tasciane se možná zúčastní aukce, ale případný operátor a služby by skupina uvedla pod značkou Sazky. Ta už má zavedené jméno a širokou distribuční síť.

Otázkou ale zůstává, proč je společnost Tasciane tak utajená a proč KKCG nešla do aukce rovnou se Sazkamobilem. A jaká je teď situace okolo KKCG a PPF, které společně Sazku vlastnily? Je Tomáš Budník a jeho Revolution Mobile pouze pojistkou PPF? Pokud proti sobě Revolution Mobile a Tasciane půjdou v aukci a o vyhrazené kmitočty budou opravdu soutěžit, a tedy vyšroubují cenu hodně nahoru, nemusíme to řešit. Ale jestli frekvence získá někdo na částku blížící se vyvolávací ceně, něco tu smrdí.

Byl pro vás článek přínosný?