Hlavní navigace

Spotify se potýká s žalobami v řádech stamilionů amerických dolarů

11. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Spotify je největší hudební streamovací službou a už několik let jej mohou používat bez větší problémů i Češi. Společnost se ale v posledních měsících potýká s několika žalobami v řádech stamilionů amerických dolarů a jak to tak vypadá, v budoucnu žalob nebude ubývat.

Za poslední dva měsíce na Spotify přistála dvojice žalob. První má na svědomí americká umělkyně Melissa Ferrick, která společnost žaluje o 200 milionů amerických dolarů a hlavním důvodem má být údajné zveřejnění jejích skladeb bez autorčina svolení. A nejde o nic zanedbatelného, její skladby se na Spotify přehrály více než milionkrát bez platné online licence.

 

Druhým umělcem je David Lowery, který Spotify za stejné porušování autorských práv soudí o 150 milionů amerických dolarů. Sami zástupci streamovací služby přiznávají, že podobné problémy můžou nastat především kvůli špatně vyplněným detailům u jednotlivých skladeb. Týká se to ale podle oficiálního vyjádření primárně amerického obsahu. Na druhou stranu však tvrdí, že pokud nejsou vlastnická práva skladeb jasná, nejsou uživatelů nabízeny.

MMF24

Spotify za celou svou existenci umělcům vyplatilo více než 3 miliardy amerických dolarů na autorských poplatcích, podle samotných autorů to ale není ani zdaleka tolik, kolik by si představovali. Tento fakt ovšem není ničím novým a objevuje se od samotných počátků fungování služby. V žaludku umělcům leží především bezplatný program pro všechny, který je pro umělce finančně téměř zanedbatelný a třeba Taylor Swift kvůli tomu ze Spotify stáhla většinu své celoživotní tvorby.

Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?