Hlavní navigace

Spotify se zkouší svézt na vlně nostalgie s „osobním“ seznamem šlágrů vašeho mládí

2. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Jenže Spotify neexistuje tak dlouho, aby opravdu vědělo, co jste za mlada konkrétně poslouchali. Jaký pak může být výsledek?
Spotify se přidává na vlnu nostalgie

a začíná nabízet tzv. individuální seznam stop, jenž vás vrátí do vašich teenagerských až brzkých dvacátých let života. Aspoň tak zní myšlenka funkce nazvané Osobní časová schránka (Your Time Capsule). Na tomto seznamu stop se objevuje právě 30 písní, které jsou podle Spotify hodnotově nejpatřičnější k uvedenému období.

Služba zná náš věk a skladby patrně volí podle toho, jakou hudbu jsme si ve Spotify kdy poslouchali a která zároveň vznikla v době našeho pozdního dospívání. Jak to funguje? Podle mě moc ne, protože sice se na mém seznamu nachází interpreti a interpretky, které jsem si někdy v životě poslechl, ale máloco jsem skutečně poslouchal – nebo aspoň poslouchal ve velkém.

CS24

Spíše se jedná o muziku, k níž jsem se realisticky dostal v pozdějším věku. Což Spotify vědět nemůže a nevyčítám mu to. I proto mi však nepřipadá vhodné funkci prezentovat jako osobní nostalgický výlet do mládí. Je to spíše výběr hudby, kterou vy znáte a která v uvedené době vznikla. Nemusí vám přitom automaticky vyvolat vzpomínky právě na dobu, kdy vám bylo kolem dvaceti.

Spotify vám chce nabídnout pecky z mládí. Výsledek ale aspoň mne nenadchnul Spotify vám chce nabídnout pecky z mládí. Výsledek ale aspoň mne nenadchnul

Buď jak buď, Osobní časová schránka je dostupná prostřednictvím mobilních klientů pro iOSAndroid, případně můžete zamířit na web na adresu timecapsule.spotify.com.

Tip: Kdo si chce připomenout své léto, může si pro změnu poslechnout seznam stop Your Summer Rewind. Mně Spotify kupodivu řeklo, že jsem hudbu neposlouchal tolik, aby to stačilo na vytvoření seznamu. Což je nesmysl, protože minimálně v pracovním týdnu mi Spotify nahlas vyhrává několik hodin denně.

Byl pro vás článek přínosný?