Hlavní navigace

Sprav si Skype, Microsofte! Klient pro Windows Phone 8 je žalostný

5. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Můj vztah ke kecálkovi Skype nebyl před lety zrovna nadšený. Desktopový komunikátor se na chatování nehodil, písmo bylo divné, smajlíci jakbysmet a předělávat výchozí hodnoty se mi nechtělo. Na chatu jste lidi sehnali beztak jinde. V kurzu byl Google Talk, ICQ a později Facebook. Když jste zapnuli Skype, tak především pro funkci telefonování. Jenže časy se mění a lidé s nimi. Ani dnes si nemyslím, že by desktopový kecálek na pohled vypadal kdovíjak úchvatně. Ne, nemůže se ani omylem rovnat efektnímu a současně praktickému Windows Live Messengeru, jenž shodou okolností ustupuje do pozadí a uvolňuje prostor mladšímu členovy rodiny.

Tip: Provoz komunikační sítě Windows Live Messenger bude ukončen 15. března

Smajlíci se pořád ošklivě zubí, aplikace tak nějak stále postrádá silné osobní kouzlo. Je ale pravda, že svůj účel splní dobře. Napojení na Facebook také není k zahození. Kromě chatu můžete volat, v dnešní době k audiu bez problému přidáte kvalitní video, aplikace podporuje posílání souborů. Velmi užitečné sdílení obrazovky zřejmě nevyužije každý, ale když po mně někdo žádá radu, názorná ukázka je tím nejlepším pomocníkem. Z hlediska funkčního si proto na kecálka nemohu stěžovat. Dokonce jsem kvůli němu zapomněl, že existují jiné sítě. Díky snadné možnosti někomu zavolat jej používat častěji.

V ICQ nebo Google Talku by mne ani nenapadlo, abych se s někým spojil jinak než textově. V tom právě tkví ona výhoda, která ze Skypu činí všestranný nástroj moderní doby. V neposlední řadě jej bez obav používáme, protože je celkem jedno, jakou platformu si vybereme. Můžete si být jistí tím, že klient pro ni existuje. Microsoft si, jakožto nový vlastník komunikačního kolosu, došlápl na vývojový tým. Minimálně verze Skypu pro desktopové počítače nyní vychází pravidelně a organizovaně. Dříve programy vycházely jako by náhodně. Ucelený vývoj a aspoň přibližně stejnoměrné doplňování funkcí ale vnímám velmi kladně.

Když iniciujete komunikaci, obvykle vše proběhne v pořádku
Když iniciujete komunikaci, obvykle vše proběhne v pořádku

Pokrok hledejte s lupou

To, že Microsoft koupil Skype, zatím i podle výše uvedeného vidím jako krok vpřed. Ačkoli mohu ohledně důsledků akvizice říci hodně pozitivního, v jednom jsme se neposunuli nikam. V dubnu minulého roku byla vydána první veřejná ukázka Skypu pro Windows Phone. Zanedlouho od toho dne uplyne rok. Jak tedy toto relativně dlouhé období (ve světě mobilních technologií je rok zatraceně dlouhá doba) vnímá uživatel platformy Windows Phone? Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že se nezdá, že by se Skype nějak výrazně zlepšil. Dlaždicová verze se kupodivu tváří, jako by na ni nikdo nesáhl.

A to je na pováženou. Člověk by čekal, že se dočká výrazných pokroků. První Skype pro Windows Phone jsem zkoušel, když byla k dispozici řada operačního systému s číslovkou sedm v názvu. Platforma měla řadu technických omezení. Podle vývojářů jednoduše nebylo technicky proveditelné, aby klient běžel na pozadí a upozorňoval vás na příchozí události, tedy na zprávy či hovory. Ok. Tak si počkáme na Windows Phone 8. Během čekání jsme měli Skype, který sice celkem fungoval, jen neběžel na pozadí. K čemu takový klient vůbec je, že? Poněkud bizarní bylo, že aplikace s názvem Tango na stejné platformě dokázala upozorňovat na příchozí události, ačkoli nebyla aktivní.

Chatování neprobíhá ve stejném uzlu, odkud posíláte SMS
Chatování neprobíhá ve stejném uzlu, odkud posíláte SMS 

Co nedokázal Microsoft, zvládl úplně vývojový tým. Ostuda. No nic, uběhlo několik měsíců a Microsoft uvedl Windows Phone 8. Slíbil rovněž, že v systému bude těsně integrován Skype. Příchozí hovory budou vypadat úplně jako obyčejné hovory. A aby vám někdo mohl zavolat, nebude muset aplikace zrovna běžet v popředí! Přešel jsem na Windows Phone 8 a doufal jsem v malý zázrak. Naneštěstí jsem se dočkal velmi podezřelé verze Skypu, jež nevypadá a nechová se o moc jinak než ta, kterou jsem dříve používal v telefonu s Windows Phone 7. Ostatně, změny neměly být moc viditelné na první pohled.

Nelogickému chování sekunduje nespolehlivost

Jenže druhý pohled odhalil, že jsme se nikam nedostali ani v oblasti běhu na pozadí. Jednu chvíli mi poslední betaverze Skypu fungovala. A to dokonce tak dobře, že když mi někdo ozval v chatu, tak mi zapípal jak mobil, tak počítač. Zkušenost potvrdila, že ani v roce 2013 nedokáže komunikační síť jednoduše odtušit, že právě používám počítač. Pochopím, když se notifikace napoprvé ukáže jak na počítači, tak v mobilu. Když ale odpovím pomocí desktopové kecálka, proč mi notifikace na následující příchozí zprávy v rámci plynoucí konverzace nadále chodí jak na počítač, tak na smartphone?

Tip: Skype pro Windows 8: první trampoty s dotekovým klientem

Jak to, že síť není dostatečně chytrá, aby věděla, že na mobilu na příchozí chat nereaguji, zatímco v desktopovém Skypu ano? Výsledkem je frustrace, protože se situací nehnete. Vaše snaha o zabití momentálně rušících a nevyžádaných notifikací z Windows Phone selže na tom, že se v aplikaci dokonce ani nelze odhlásit, resp. nastavit stav offline. (Toto dědictví mimochodem nese dlaždicová verze Skypu pro Windows 8.) Můžete vypnout upozornění na zprávy v chatu. Abyste avšak zamezili příchozím hovorům, musíte aplikaci dokonce natvrdo odinstalovat.

Jak jsem pročítal diskuze, zklamaní uživatelé si často stěžují na to, že jim například hovory vyskakují nahodile. Někdy se upozornění ukáže na telefonu, jindy na obrazovce počítače. Nezdá se, že bych byl jediným člověkem na světě, kterého aktuální stav komunikační sítě značně čílí. Přitom není zrovna těžké poznat, na jakém zařízení je člověk aktivní. Kromě toho, by neuškodilo, kdybychom se na mobilu mohli od sítě úplně odpojit. Podobně hloupého chování jsme si všiml také u končícího Windows Live Messengeru, jenže je přítomen jako ve Windows 8, tak v každých Windows Phone.

Jedná se o loňský, či letošní snímek? Poznáte to poměrně obtížně
Jedná se o loňský, či letošní snímek?

Kam se poděly notifikace?

Integrace Messengeru ve Windows Phone byla aspoň dobrá v tom, že zprávy byly integrovány do jednoho centra spolu s esemeskami. Rozdíl mezi chatem a SMS tak nepoznáte, notifikace fungují velmi spolehlivě – ideální stav. Skype naproti tomu předvádí poněkud jiný zážitek. Zprávy píšete v jiné aplikaci než esemesky a musíte ji doinstalovat z Windows Phone Store. Budiž. Především se v ní neodhlásíte a ani notifikace nepracují zrovna spolehlivě. Jestliže jsem si jeden den stěžoval na nadbytek oznámení a neustálé pípání svého mobilního telefonu, o něco později jsem k velkému vzteku zjistil, že mi mobilní Skype naopak notifikace ukazovat přestal.

Netuším, jaký měl důvod. Bezdrátová síť byla zapnutá, dokonce jsem aplikaci zkoušel, když jsem při zapnuté Wi-Fi nechal rozsvícený displej telefonu. (Na pozadí mi nicméně Windows Phone již Wi-Fi zapnutou nechá, naučil se to v polední aktualizaci.) Navíc to celé jistí mobilní připojení přes rychlou sít třetí generace. Telefon jsem restartoval, Skype odebral a pak přidal, případně oba postupy zkombinoval dohromady. Nedobral jsem se výsledku. Skype ani nepípne, když mi někdo napíše zprávu, ačkoli mne druhým ukazuje jako online. Teprve když si klienta otevřu, divím se, kolik to mám zmeškaných zpráv.

Buď jse online, nebo neviditelní, jinou možnost nemáte
Buď jste online, nebo neviditelní, jinou možnost nemáte

Jako na jeden z primárních komunikačních prostředků se na Skype spolehnout nelze. To raději nezmiňuji, že bych dále mohl pitvat zklamání z toho, jak dopadlo provedení slibované a hypeované integrace služby ve Windows Phone. Pro natěšeného uživatele se jedná o studenou sprchu. Kdyby celé řešení aspoň pracovalo, jak má, budu zticha. Jenže vývojáři v poslední verzi mobilního klienta pro Windows Phone 8 dokonce odstranili integraci s uzlem Lidé, protože prý způsobovala nestabilitu. Nezdá se, že kráčíme vpřed. Momentálně reálně ustupujeme vzad.

Nepřihlašujte se přes Microsoft Account

Jiný problém mne potkal, když jsem se pokusil přihlásit skrze Microsoft Account. Dříve jsem samozřejmě u Skypu používal obyčejný účet, zřízený před mnoha a mnoha roky. Loni na podzim jsem jej sloučil s Microsoft Account, protože mi Microsoft spojení účtů tak nějak vnutil. Nu což, aspoň se mohu přihlašovat pomocí jednoho účtu více službám od Microsoftu, zaradoval jsem se. Jestliže tato myšlenka fungovala například v desktopové verzi Skypu, na mobilu jsem se se zlou potázal. Aplikace mi nenačetla skypovské kontakty, jen ty z Windows Live Messengeru.

Notifikace mají dobrý den a zrovna fungují
Notifikace mají dobrý den a zrovna fungují

Býval bych se odhlásil, abych k přihlášení místo Microsoft Account použil raději své staré samostatné přihlašovací údaje, které mi kdysi zřídil Skype, když ještě nepodléhal nadvládě redmondského giganta. To ale v aplikaci vlastně nelze, že? Následovala přeinstalace, jež mi naštěstí při prvním spuštění nechala při přihlašování volnou ruku. Že situace není tak horká, protože Microsoft varuje, že současná verze aplikace nerepresentuje finální zážitek? Že se má ještě vyvíjet?

Tip: Vyšel Skype 6.1. Zavádí volání a chat z kancelářské sady Microsoft Office

Dostáváme se k jádru pudla. Jak dlouho měli vývojáři na to, aby Skype pro Windows Phone odladili? Verze pro Windows Phone 7 za moc nestála, protože neuměla běžet na pozadí. Ve Windows Phone 8 želbohu často zjistíte, že aplikace stále neběží na pozadí, resp. neupozorní vás na příchozí události, ať už na pozadí běží nebo ne. Takže je v důsledku stále stejně nepoužitelná jako před rokem. Toto vývojový tým zvládl za rok vývoje? Děláš si srandu, Microsofte? Od začátku slibuješ, že bude oblíbená komunikační služba pěkně a hluboko integrována do Windows Phone 8. Mezitím necháváš uživatele vyčkávat a nabízíš jim polofunkční nedodělky?

Ve stejnou dobu ovšem pípá Skype na počítači…
Ve stejnou dobu ovšem pípá Skype na počítači…

CS24

Není mi jasné, kde leží problém. Microsoft je obrovský kolos, má spoustu prostředků k vývoji. Ani času neměl málo. Skype je navíc pro jeho Windows Phone nepopiratelně kritickou aplikací, která by měla lákat potenciální uživatele k nákupu nového hardwaru.

Tím spíš bych čekal, že si firma formátu Microsoftu pohlídá, aby hladovým uživatelům, kteří mají rádi dlaždice, naservírovala přinejmenším použitelný výsledek. Ani vytrvalí fandové, k nimž se počítám, nemají nekonečnou trpělivost. Windows Phone je skvělá platforma. Jenže ani sám výrobce pro ni není schopen zajistit kvalitní aplikace. Mimochodem, ode dneška notifikace v telefonu zase fungují. Proč? Netuším.

Byl pro vás článek přínosný?