Hlavní navigace

Spy foto s Radeony HD 79x0 v CrossFire: dva BIOSy, 3 GB paměti, 384b sběrnice a 1× DVI

9. 12. 2005

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na fóru Beyond3D se objevily první fotografie Radeonů nové generace osazených zřejmě nejvýkonnějším připravovanějším čipem Tahiti. Rozebereme si, do jaké míry má význam lámat si s tím hlavu a proč z těchto fotografií přes spoustu zaručených informací stejně doopravdy nezjistíme, jaké ty nové Radeony vlastně budou.

„Uniklé“ fotografie karet (nazvěme si je pracovně třeba „Radeon HD 7970“) mají už tradičně mizernou kvalitu, v tomto případě se mi ale nechce věřit, že by to bylo proto, že by se je někdo pokoušel vyfotit nenápadně a tajně. Každý racionálně uvažující člověk by v takovém případě nefotil s bleskem. Pravděpodobně šlo o nějakou akci AMD, dá se tak usuzovat nejen na základě osazených karet, ale i toho, že jde o sestavu osazenou základní deskou Asus CorssHair V Formula pro platformu AM3+, která je navíc osazená pamětmi se značkou „AMD“, které v obchodě pořád nejspíš jen tak neseženete.

Ze štítku toho díky neurčitým informacím a hned dvěma ve hrách tak populárním efektům – hloubce ostrosti a pohybové neostrosti – moc nevyčteme. Snad jen že by mělo jít o Asic pro čip Tahiti, což by měl být podle spekulací nový nejvýkonnější grafický čip AMD s novou architekturou GCN vyráběný 28nm procesem. Dále je zřetelné produktové číslo 102-C38601-01 a to že jde o revizi 1.3 nebo 1.9.

-0010
max. velikost

Dále se dozvíte, že jde Engineering Sample NOT for Qualification(?) a dál už je popisek zcela nečitelný. Jde tedy o předprodukční kartu, která není určená pro prodej ani pro kvalifikaci.

-0002
max. velikost

Největší mela se po zveřejnění fotek strhla kolem pamětí. Na zadní straně tištěného spoje se dají napočítat pozice pro dvanáct paměťových čipů. Na fórech kolují fotografie, kde je jich zeleně vybarvených jedenáct. Poslední čip byl na první ze dvou fotografii kvůli neostrosti špatně vidět, na fotografii z jiného úhlu a původním rozlišení je už ale znát, že se schoval mezi jádro a slot PCI Express.

-0007 -0005
max. velikost | max. velikost

-0001
max. velikost

Na základě zkušeností z historie a toho, že je na kartě 12 čipů, opět všichni automaticky předpokládají, že budou mít nové Radeony 3 GB paměti a 384b sběrnici. HD 6970 má osm čipů, 2 GB paměti a sběrnici s šířkou 256 b, „HD 7970 a HD 7950“ má těch čipů o polovinu víc, a má být výkonnější a lepší, takže z toho jasně vyplývá 384b a 3 GB. I když se dá předpokládat, že by AMD nic jiného napadnout nemohlo (ostatně právě AMD razí obvykle vyšší kapacity pamětí než Nvidia), nedá mi to nepřipomenout hned čtyři modely karet:

  • GeForce GTX 580 má v referenčním provedení rovněž 384b sběrnici, 12 čipů, ale jen 1,5 GB GDDR5. A nezdá se, že by tím ve stávajících hrách nějak výrazně trpěla, naopak jde zatím pořád o nejvýkonnější jednoprocesorovou grafiku.
  • Radeony HD 6950 existují i ve variantě se 1024 MB paměti a zdá se, že ten druhý gigabajt paměti tolik „nutný pro Eyefinity“ spoustě lidí nechybí, celkem neexistuje důvod, proč by levnější HD 7950 musela nutně nést na současné poměry (a na kartu vyšší střední třídy) šílené 3 GB paměti.
  • GTX 570 má jen 320b sběrnici a osazených deset ze dvanácti čipů, celkem 1280 MB. Když už AMD upustilo „kulatých“ 256b, může se stát, že levnější model dostane méně paměti a užší sběrnici. AMD by tím ostatně jednoduše zatlo tipec flashování na vyšší model, které alespoň v chudších krajích přizabilo prodeje HD 6970.
  • A konečně mi to nedá nepřipomenout, i když je to v tomto případě opět dost absurdní – Nvidia už na GTX 550 Ti ukázala, že i se šesti čipy se dá ubastlit kulatý gigabajt paměti.

Dost bylo filozofování o pamětech, co tu máme dál?. I přes mizerné rozlišení je vidět, že vedle konektorů CrossFire je přepínač DIP se dvěma polohami – může přepínat cokoliv, ale budeme předpokládat, že jde opět o přepínání mezi dvěma BIOSy, když měl tento nápad u předchozí generace takový úspěch. Na první fotce není moc znát, že jde o DIP switch, zato jde vidět potisk označující dvě polohy...

-0003
max. velikost

Na druhé zase rozeznáte přepínač, ale popisky nejsou moc čitelné. Další výřez jsem tu ale dal i z jiného důvodu. Když se zadíváte tam, kde mají Radeony HD 5000 a HD 6000 připájené konektory DVI, všimnete si jedné anomálie – místo dvou baterií kontaktů po 24pinech jsou na spoji vyvedené piny jen pro jeden plnohodnotný konektor DVI-I.

-0008
max. velikost

Opět se nabízí řada scénářů. Ten méně pravděpodobný je, že jde o vývody pro jeden konektor dual-link DVI, který je nějak rozdělený do dvou single-link DVI-I. To by ale komplikovalo připojení monitorů, které vyžadují dual-link (např. 30" LCD s rozlišením 2560×1600 či nové sedmadvacítky s 2560×1440).

Dále je možné (a soudě dle kontaktů na tištěném spoji horní karty je to i nejpravděpodobnější scénář) že jeden konektor AMD jednoduše oželelo kvůli výkonnějšímu chlazení a nahradí jej třeba HDMI (ostatně u referenčních Radeonů stejně není možné provozovat oba výstupy DVI a HDMI najednou), který doplní dva mini DP.

Pro srovnání jsem zdeformoval původní fotografii a pod ni dal PCB referenční HD 6790 (2× DVI + HDMI + 2× mini DP) a rozložení vývodů konektorů HD 6970 je hodně podobné flekům nahoře.

Nejšílenější scénář – totiž že se AMD zhlédlo v Radeonu HD 6990 a jde o kartu, která bude mít obdobnou nebo stejnou konfiguraci výstupů pro Eyefinity 5×1 (1× DVI + 4× mini DP) a případné ostatní konektory se z mini DP vyrobí pomocí redukcí. A konečně cosi mezi tím – vyfotografované karty mohou být obdobou Radeonů HD 5870 Eyefinity 6 Edition, tedy speciálního (minoritně zastoupeného) modelu určeného pro připojení více monitorů nebo prototypy s tím.

A nebo jde jen o prototyp, který v sériové výrobě nahradí karty se standardním rozložením konektorů.

Další přímotop?

A konečně se můžeme věnovat ještě napájecí části, ze které se (jak jinak) vlastně také nedozvíme nic konkrétního. Na výřezech z původních fotografií je zřejmé, že na pozici druhého osmipinu je připájený pouze šestipinový konektor (schází nožičky a kapky cínu na příslušných kontaktech). Filozofové tak nějak automaticky předpokládají, že je na fotkách nejvýkonnější jednočipový model, u kterého se tradičně využívá právě kombinace šestipinu a osmipinu. Z toho jim jednoduchým výpočtem vychází, že maximální TDP výkonnějšího modelu může být 75 + 75 + 150 W, tedy 300 W.

Není to ale dogma, rovnou připomenu jednu výjimku z pravidla; HD 6990 má při dvou přídavných osmipinech na OC profilu TDP 450 W, i když by s touto konfigurací konektorů (150 W + 150 W + 75 W přes sběrnici) měl odebírat nanejvýš 375 W. To, že je jeden pár kontaktků přídavného napájení nevyužitý, může znamenat znamenat:

  • pravděpodobnější scénář, že tištěný spoj je dimenzovaný i na vyšší spotřebu (např. pro OC karty). Při dvou osmipinech by to bylo za předpokladu dodržení specifikací pro příslušné konektory až 375 W (obdobné měl naddimenzovaný spoj například Radeon HD 5970 nebo u HD 6950)
  • absurdnější scénář že na fotkách je slabší model a karta v plné palbě bude napájená dvěma osmipiny.

-0004
-0009 -0006
max. velikost |
max. velikost | max. velikost

Pro jistotu ještě připomenu, že přestože lze už při kombinaci 6+8pin podle specifikací do karty natlačit až 300 W, neznamená to, že karty budou mít takovou spotřebu – např. GeForce 9800 GTX byla vybavená dvěma šestipiny (celkem 3× 75 W) a přesto byla její udávaná maximální spotřeba jen 140 W. Spotřeba tedy může být podstatně nižší, než by se podle konektorů mohlo zdát.

V textu jsou pod obrázky uvedené i odkazy na fotografie (snad) v původním rozlišení, navíc prohnané úpravami, které by měly vypíchnout původně nepříliš zřetelné detaily. Zaujalo vás na na kartách ještě něco, co v textu není zmíněno?

Zdroj: Fórum Beyond3D

Byl pro vás článek přínosný?