Hlavní navigace

Srovnání kvality obrazu: iTunes vs. Blu-ray [1080p]

16. 3. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

S oznámením nového iPadu a Apple TV začal iTunes Store nabízet filmy ve Full HD. Dříve rozlišení omezoval na 720p, teď bude nabízet i plnohodnotných 1080p. Filmy od Applu zaberou asi desetinu místa oproti Blu-rayi, jak se to projeví na výsledné kvalitě?

Popravdě lépe, než byste možná čekali. Srovnání provedli redaktoři webu Ars Technica na snímku 30 dní dlouhá noc, který především v tmavých scénách může odhalit špatnou kresbu a následky vyšší komprese.

Stažený film z iTunes zabral na disku 3,62 GB a kromě obrazu obsahoval ještě stereo stopu v AAC a Dolby Digital 5.1. Snímek na Blu-ray byl na dvouvrstvém disku (až 50 GB, ale konkrétní velikost neznáme) a kromě několika DD 5.1 obsahoval i stopu v DTS-HD Master Audio, titulky, spoustu bonusů a nepřeskočitelných sdělení. V iTunes je tedy holý film s nižším datovým tokem, bez titulků a s „horším“ zvukem. Ale o výbavě není řeč…

iTunes vs. Blu-ray

WT100

Co se týče obrazové kvality, enkodér provedl vynikající práci. Na srovnávaných snímcích je vidět pokles detailů, vyhlazení šumu a filmového zrna, ale není to nic, co by při sledování rušilo. Maximálně na velkém plátně s dobře seřízeným projektorem by obrazoví puristi prskali vztekem.

Na ArsTechnica.com najdete i další obrázky, které jen potvrdí, že Apple film více vyžehlil. Větší rozdíl je hlavně v barevných přechodech, na nich jsou vidět kompresní mapy a dithering. V pohybu to ale na rozdíl od statických snímků bude vidět o to méně. Překvapením je také informace, že velikost soubor oproti 720p vzrostla jen o 20–30 %, přitom nárůst pixelů je jednou takový.