Hlavní navigace

Srovnání takt na takt: jak Ivy Bridge pomáhá HyperThreading

8. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rozhodujete-li se o nákupu procesoru architektury Ivy Bridge a chcete přetaktovávat, máte na výběr mezi modely Core i5-3570K a i7-3770K. Druhý jmenovaný má o 100 MHz vyšší základní takt, o 2 MB větší L3 cache a podporuje HyperThreading, tedy zpracování až osmi vláken naráz na čtyřech fyzických jádrech. A také stojí přibližně o polovinu víc. Vyplatí se taková investice? Server VR-Zone oba procesory přetaktoval na 4,8 GHz a měřil, jak se popásují s různými benchmarky.

Výše je jen malá ochutnávka výsledků, na kompletní tabulky se podívejte na VR-Zone.

Navzdory tomu, že základní myšlenkou HyperThreadingu je vytížit současně ALU i FPU (celočíselné aritmetické jednotky a jednotky pro výpočty s plovoucí desetinnou čárkou), výrazný náskok si Core i7-3770K vybudovalo v syntetických testech CPU Queen (testuje výkon v celočíselných výpočtech) a následně v testu SinJulia, tedy generování fraktálu s 80bitovou výpočetní přesností (ve zbylých dvou fraktálových testech byl dražší procesor rychlejší jen o jednotky procent).

Potvrdilo se, že HyperThreading přijde vhod při renderingu (Fryrender, Cinebench) a bohužel se potvrdil i jeho negativní vliv ve hrách – Battlefield 3 a Crysis 2 byly jediné testy, kde přesvědčivě zvítězilo Core i5-3570K.

MMF24

Vyplatí se tedy Core i7 s HyperThreadingem? Při současných cenách podle prostého poměru cena/výkon zcela jistě ne. Pokud ale pracujete s nástroji, kde vám zpracování více vláken ušetří mnoho času, pak… už nejspíš máte Core i7 z generace Sandy Bridge a investice za minimálně 7000 Kč se vám nevrátí.

Zdroj: VR-Zone, AIDA64

Byl pro vás článek přínosný?