Hlavní navigace

Dobré zprávy pro SSD. Paměti NAND Flash dál zlevňují, čínská konkurence začíná vyrábět

16. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Toshiba
Podle DRAMeXchange budou ceny klesat během celé první poloviny roku, v druhé by mohly být stabilní. Na trh ale zároveň přichází nová konkurence z Číny.

Skoro se tomu nechce věřit, ale už to za pár měsíců budou dva roky, co s nevolí sledujeme zdražování operačních pamětí (DRAM) a také pamětí NAND Flash pro úložiště jako je SSD. Naštěstí se zdá, že aspoň v druhém případě už je tento proces u konce. Ceny těchto pamětí totiž momentálně klesají a letos by se zdražování už vrátit nemělo. Podle DRAMeXchange (což je burza, na které se s těmito čipy obchoduje), jsou momentálně ceny čipů NAND na ústupu. Již v první čtvrtině roku se totiž konečně dostavila pro nás pozitivní situace, kdy byl na trhu převis nabídky vyrobených pamětí nad poptávkou, tedy obvyklé konkurenční prostředí mezi výrobci (kdežto v čase nedostatku nastává konkurence mezi zákazníky). Díky tomu se už v Q1 2018 začaly ceny snižovat. Podle DRAMeXchange naštěstí toto stále trvá. Určitý přebytek NAND na trhu má přetrvat během druhé čtvrtiny roku a pomalu tlačit ceny této komodity dolů. To je pozitivní trend, jelikož se jednak v návaznosti zase mohou zlepšovat ceny SSD, ale výhledově se také s poklesem cen odblokuje zvyšování jejich kapacit. To bude mít význam také v zařízeních jakou jsou telefony a tablety, kde výrobci kvůli vyšším cenám i reálnému nedostatku čipů přidávání kapacity omezovali. Poptávka po NAND je v první polovině roku vždy nižší ze sezónních důvodů, protože zejména v druhé části roku vychází nové generace mobilů a zvedají se prodeje všeho možného. Podle DRAMeXchange by ale v druhém pololetí snad už nemělo dojít k opětovnému nedostatku čipů a 

MMF24

Čína už má objednávky na své čipy NAND Flash

Zdá se zároveň, že už je skoro hotovou věcí vstup čínských výrobců pamětí na tento trh, který přidá další konkurenci i výrobní kapacity, a měl by tedy také působit na ceny pozitivně (pro nás zákazníky). Čínská výrobní společnost Yangtze Memory Technologies Company patřící pod státní štědře financovaný holding Tsinghua Unigroup by měla brzo začít s výrobou čipů 3D NAND s 32 vrstvami – tedy teoreticky poměrně moderní a konkurenceschopné paměti Flash.

Podle DRAMeXchange má zatím jít jen o počáteční výrobu v malém měřítku, která údajně nemá výrazněji pohnout situací na trhu. Nicméně web DigiTimes tento týden přišel se zprávou, že firma už dostává první objednávky, což bylo údajně potvrzeno představiteli podniku. První produkty, kde se čínská NAND má objevit, jsou údajně SD karty s kapacitou 8 GB. Jejich výrobce nebyl jmenován, nicméně mělo už být objednáno přes 10 000 čipů (pravděpodobně mají kapacitu 64 Gb, což by znamenalo jeden čip na jednu kartu), ovšem pokud se YMTC osvědčí, asi by poté přišly další. Továrny firmy YMTC mají údajně eventuálně mít kapacitu výroby až 300 000 waferů měsíčně, ale masová produkce snad má začít až koncem roku, takže čínská NAND bude reálným faktorem až příští rok. Tehdy má také firma vyvinout větší 64vrstvé čipy s kapacitou 128 Gb (16 GB na jeden). Kdy by se třeba kromě paměťových karet a USB klíčenek mohla tato NAND vynořit i v discích SSD pro počítače a notebooky, to zatím těžko hádat.

Byl pro vás článek přínosný?