Hlavní navigace

SteamPal: Valve chystá vlastní konzoli, handheld herní PC s Linuxem à la Nintendo Switch

27. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Ayaneo
Firma Valve chystá alternativu k Nintendu Switch. Mělo by to být handheld herní PC s Linuxem, Steamem a možná úsporným APU Ryzen s grafikou RDNA 2 od AMD.

Vypadá to, že firma Valve, stojící jednak za věhlasnou herní sérií Half-Life, jednak za Steamem, nejpopulárnější platformou pro distribuci her na PC, prý opět pokukuje po tom, vyrobit vlastní herní konzoli. Firma v minulé dekádě měla takové plány s linuxovým SteamOS a tzv. Steam Machines, což byla herní PC v „obývakovém“ konzolovém formátu.

Tehdy to celé vyšumělo, ale Valve prý chystá vlastní herní zařízení opět. Jenže tentokrát to nebude klasická konzole, ale handheld – mobilní zařízení, které by se mohlo podobat Nintendu Switch a tvořit mu konkurenci, umožňující hrát klasické PC hry.

Stopy přípravy nějakého herního hardwaru se objevily v beta klientu Steamu. Už před nějakým časem se objevily informace o tom, že Valve zřejmě chystá nějaký gamepad nebo podobný ovladač, jenž měl mít kódové označení Neptune. Nyní to vypadá, že by mohlo jít buď o gamepad určený pro konzoli Valvu, nebo přímo o ovládací prvky zabudované v mobilním zařízení. Spolu s kódem Neptune se totiž v klientu Steamu teď objevilo i označení SteamPal, přičemž klient zdá se počítá s tím, že bude vydělená kategorie her podporujících toto zařízení, „SteamPal Games“.

Herní PC ve formátu Switch s Linuxem

V úterý web Ars Technica přinesl zprávu, že zařízení, na kterém Valve pracuje, je handheld ve stylu Nintenda Switch. Respektive, možná by se spíš než o konzoli mělo mluvit spíše o herním PC. Formát má totiž být ve stylu handheld konzole, ale hardware by byl založený na mobilních PC komponentách. Takže nejbližší srovnání by spíše než se Switchem, který je jednoúčelovým zařízením jen pro hry, bylo se zařízeními jako Ayaneo (krátce jsme se o něj otřeli v této zprávě).

Ayaneo Handheld Ayaneo (Zdroj: Ayaneo)

Zařízení SteamPal – zatím není ale ještě jisté, že toto bude i jeho finální jméno – má být podle Ars Technica mobilní handheld či tlustý tablet, který bude mít stejně jako Switch nebo Ayaneo po stranách vedle displeje sekce s ovládacími prvky, za které ho také budete držet. Na rozdíl od Switche nebudou ale sundavací a nebudou fungovat jako separátní gamepady („Joy-cony“).

Nintendo Switch Nintendo Switch (Zdroj: Nintendo)

Ars Technica říká, že mu několik zdrojů obeznámených s plány Valve potvrdilo, že na tomto zařízení běží práce už nějakou dobu. Snad tedy nejde jen o spekulace opírající se jen o ona kódová jména. Dlužno říct, že samotný Valve a jeho šéf Gabe Newell teď naznačují, že firma uvede nějaké překvapení, což mohou být „teasery“ právě na SteamPal.

Bližší hardwarové parametry jako úhlopříčka displeje nebo výdrž baterie v tuto chvíli nejsou známé. Co zdroje uvádějí, je operační systém založený na Linux, Valve tedy věren tradici nebude používat Windows 10 (i když je možné, že by je hardware podporoval, uvidíme). Valve dlouhodobě investuje do technologií jako je software Proton a SteamPlay přinášejících PC hry na Linux a SteamPal toho má využívat.

Tip: Malý krok pro lidstvo, velký skok pro Linux. Steam na něm rozjede hry pro Windows

APU Aerith/Van Gogh?

Separátně se objevily drby, že by zařízení mohlo mít procesor, respektive APU od AMD, a to údajně cosi s kódovým označením Aerith či Jupiter, což by prý mohlo být čtyřjádrové APU (s osmi vlákny) a 512 shadery architektury RDNA 2.

Valve SteamPal by prý mohl mít APU od AMD s kódovým označením Aerith Valve SteamPal by prý mohl mít APU od AMD s kódovým označením Aerith (Zdroj: Reddit)

Podle jiných zdrojů je Aerith jiné kódové označení pro APU Van Gogh, což by znamenalo, že architektura jader CPU bude Zen 2 a TDP by mohlo být od 7,5 do 18 W (podle jiných zdrojů je výchozí hodnota 9 W). Objevily se sice informace, že Van Gogh je zrušen, ale je možné, že jako speciální čip pro konzoli Valve by mohl být nakonec vyráběn.

Tip: Podrobnosti o mobilním Ryzenu „Van Gogh“: čtyřjádro, podpora AV1, 162mm² čip

Prototypů zařízení je možná víc a je možné, že Valve pracuje na verzích s různým hardwarem, cenou a možnostmi, což je pro ekosystém PC her obvyklé (ovšem u konzole komplikující). Ars Technica hovoří o jednom konkrétním prototypu, jenž má být značně široký (proti formátu Nintenda Switch), takže po stranách je více různých ovládacích prvků – tlačítek, spouští, přítomen je i pár joysticků a údajně minimálně jedna dotyková plocha pro palec, zřejmě něco jako touchpady použité u Steam Controlleru pro emulaci myši. Samotné LCD či displej zařízení bude ale dotykový.

Van Gogh Cezanne roadmapa MebiuW Roadmapa AMD s procesory Van Gogh a Cezanne (Zdroj: MebiuW)

Zařízení bude možné připojit k monitoru pomocí USB-C a hrát na velké obrazovce (není jasné, zda to znamená s jeho zabudovanými ovládacími prvky, nebo se počítá spíš s tím, že ho položíte a vezmete do ruky samostatný tradiční gamepad).

MMF24

Chtěli byste hanheld konzoli ve stylu Nintenda Switch, ale kompatibilní s PC hrami a Steamem?

Ještě letos?

Podle náznaků od Valve by nějaká velká novinka mohla být oznámena později v tomto roce, je tedy možné, že SteamPal uvidíme už letos. Otázka je, jak dlouhá doba uplyne mezi oznámením a skutečným vydáním a dostupností na trhu.

Zdroje: Ars Technica, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?