Hlavní navigace

Stephen Elop: „MeeGo umře, i když N9 bude hit“

27. 6. 2011

Sdílet

 Autor: Redakce

Kolem nedávno představené vlajkové lodi Nokie, modelu N9, se v poslední době strhly velké debaty. Některé rozebírají design, jiné hardwarovou výbavu, největší otázky však vyvolává použitý operační systém MeeGo.

Jak je již dlouhou dobu známo, Nokia peče s Microsoftem a svou hlavní pozornost zaměřuje především na operační systém Windows Phone. Proto je více než překvapující použití operačního systému MeeGo u modelu N9, který by se na trh měl dostat letos na podzim.

Nokia N9

Situaci se snaží uklidnit CEO Nokie, Stephen Elop, tím, že nasazení MeeGo je pouze jednorázovou záležitostí a žádné další telefony s tímto operačním systémem nejsou v přípravě. Výhody smartphone  jsou prý především v aplikacích vázaných na Qt port, více než v samotném operačním systému. Nokia N9 podle Elopa bude populární, ale finský výrobce v jejich stopách nehodlá pokračovat.

Stephen Elop také nadále brání rozhodnutí ohledně Windows Phone: „Nasazení smartphone s Windows Phone výrazně zalepí díru v celosvětovém trhu s chytrými telefony.“. Současný CEO Nokie je nadále přesvědčen o tom, že dohoda s Microsoftem bude fungovat a chce to pouze jen čas.

Zdroj: Neowin