Hlavní navigace

„Steve Jobs“ bude Lenovu prodávat tablety s rekordní výdrží

30. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nepřipomíná iPad, ale Trackpad

Čínské Lenovo včera odhalilo tablet, kterým chce dobýt západní trh. Tváří značky se stane herec Ashton Kutcher, kterého jsme naposledy viděli jako Steva Jobse v biografickém filmu o zakladateli Applu. Samotný obličej ale produkt neprodá, Lenovo muselo přijít i s něčím mimořádným. Tím je Yoga Tablet.

Lenovo Yoga Tablet

Jeho hlavním poznávacím znamením je opravdu netradiční tělo, od něhož se odvíjejí ostatní výhody. Na jedné delší straně ční váleček, ve kterém je umístěn velký akumulátor. Díky tvaru se pak tablet bude lépe držet i v jedné ruce. Váleček navíc obsahuje výklopný stojánek, díky kterého bude možné novou Yogu postavit do pozice jako počítačový monitor, nebo pro pohodlnější ovládání na stole. Celé šasi je vyrobeno z hliníku.

Lenovo Yoga Tablet

Tvar Yoga Tabletu rozhodně nevypadá jako jiné běžně prodávané tablety, hlavní designový výstřelek vám ale možná připomene některé dřívější notebooky Vaio od Sony nebo ještě více Magic Trackpad od Applu. Ostatní čínští výrobci často kopírují iPady, Lenovo si za vzor vzalo jiný produkt stejné značky. :)


Magic Trackpad, zdroj: Apple

Kde se šetřilo

Co do tvaru, tam se Lenovo odvázalo. Výbava tabletu ale rozhodně nepatří mezi nejlepší. Yoga Tablet bude dostupný s 8" a 10" IPS displejem, v obou případech s rozlišením 800 × 1280 px. Tím už dnes výrobce nikoho neohromí, zvlášť když levný Kindle HDX 7 nebo Nexus 7 nabízejí na menší úhlopříčce 1200 × 1920 pixelů.

Totéž můžeme říci o čipsetu od Mediateku. Obsahuje čtyři pomalejší 1,2GHz jádra Cortex-A7, které se vyrovnají maximálně tak loňským čipům. Díky jednoduššímu displeji a čipsetu je však tablet úspornější.

Lenovo tvrdí, že na jedno nabití vydrží až 18 hodin při dvou hodinách poslechu hudby, dvou přehrávání videa, dvou surfování a dvanácti čtení knih. Při pouhém čtení s 20% jasem displeje čekejte i 20 hodin. Vzhledem k válečku a dlouhé výdrží byste možná čekali i obrovské akumulátory. Není tomu tak, menší má 6000mAh a větší 9000mAh kapacitu. Konkurenci nijak výrazně nepřevyšují.

 

Oba tablety mají 1 GB RAM a úložiště s 16 nebo 32 GB pamětí, nechybí ani čtečka microSD karet. Připojí se k Wi-Fi 802.11b/g/n a Bluetooth 4.0, volitelně budou k dispozici i 3G varianty. Potěší integrovaný čip GPS a stereo reproduktory, od dvojice fotoaparátů (5Mpx a 1,6Mpx) ale příliš nečekáme. Na tabletech je předinstalován Android 4.2.

Lenovo vsadilo na netradiční vzhled a rekordní výdrž, podcenilo však výkon a displej. Na druhou stranu ale ani moc nestojí. Osmipalcová verze bude za 229 eur, desetipalcová za 299 eur. Kryt s externí Bluetooth klávesnicí pak bude za 69 dolarů. Do prodeje zamíří všechny produkty už dnes.

Fotogalerie

Zdroj: Lenovo

Byl pro vás článek přínosný?