Hlavní navigace

Steve Wozniak se vyjádřil ke spícímu Microsoftu, Ballmerovi a Cookovi

27. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Spoluzakladatel Applu, Steve Wozniak, se v rozhovoru pro televizi BBC na moment stočil k Microsoftu. Podle něj společnost příliš dlouho odpočívala na vavřínech na trzích, které vybudovala před skutečně dlouhou dobou. Hledání nových příležitostí bývá kritické, pakliže máte přežít. Wozniak má pravdu, když podobné chování považuje za nebezpečné. Microsoft prošvihl nástup smartphonů a tabletů.

Tip: Steve Ballmer odchází z Microsoftu, nástupce bude vybírat i Bill Gates

Ani v jednom segmentu, jejichž význam přitom neustále roste, zatím nedosáhl významných úspěchů. Prodeje osobních počítačů přitom klesají. Trh se nasytil. Wozniak rovněž spekuloval nad tím, jak svět hodnotí výkon Ballmera, který firmu vede od roku 2000, kdy v ní skončil Bill Gates. Sám si úplně nemyslí, že byl pro Microsoft lepším vůdcem než Gates. Ballmerova rozhodnutí nelze jednoznačně rozsoudit.

Kontroverzi se prostě nevyhnul. Wozniak dále prozradil, že ačkoli je pro velkou firmu stále těžší pružně reagovat a inovovat, Apple podle něj našel způsob. Rozběhnutý stroj šlape jako hodinky i po smrti Steva Jobse. Neměl by se proto podle něj dostat do podobných problémů, v nichž se ocitl Microsoft, když ho výrazně začalo zdržovat několik vrstev managementu a byrokracie. A také je podle něj Tim Cook správným člověkem, který by měl Apple vést.

 

Cloud24

Vybral si ho v podstatě prý sám Jobs. Rozhovor se dotkl i soupeření jablečné společnosti se Samsungem a jinými. Podle Wozniaka musíme hledat několik příčin, ale jmenovitě Samsung zvládl marketing, výrobu a distribuci. To by ostatně bylo, abyste se na otevřeném trhu nesetkali s někým, kdo vás chce překonat, že?

Zdroj: BBC via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?