Hlavní navigace

Štíhlejší notebooky za dveřmi: 7mm Seagate Momentus

8. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kalifornský výrobce pevných disků představuje světu svůj nejnovější výtvor, 2,5" Seagate Momentus Thin s tloušťkou pouhých 7 milimetrů. Oficiálního představení prvních modelů se dočkáme na veletrhu CES 2010, který se bude konat v lednu/januári následujícího roku. Již teď je ale jisté, že Seagate je prvním výrobcem, který se k tomuto kroku odhodlal.

Důvod, proč se Seagate rozhodl vyrobit tak tenký disk, je prostý. Trh si žádá tenčí stroje (notebooky), které však omezuje mj. i právě tloušťka úložného zařízení. Standardní Solid State Disky mají až 7 milimetrů, Seagate tedy nabídne výrobcům alternativu, díky které nebudou muset být tenké notebooky zatíženy zatím nevýhodnými cenami SSD. Nakonec tenkých notebooků bude více, než dnes.

V zákulisí se spekuluje o počtu ploten, které tato série bude mít. Jako nejpravděpodobnější se jeví pouze jedna plotna, což by v současnosti znamenalo kapacitu 320 GB. Objemnější kousky čekejte až v roce 2010, kdy snad výrobci prolomí kapacitu 500 GB/plotna. Rychlost se očekává 5 400 ot./min., vyloučeny však nejsou ani rychlé modely se 7 200 ot./min.

Zdroj: TC Magazine & Engadget

Byl pro vás článek přínosný?