Hlavní navigace

Stříbro do baterií budoucnosti

25. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Všechny mobilní elektronické hračky jsou závislé na zdrojích energie. Baterie, které ji dodávají, se bohužel vyvíjejí pouze velice pomalu - řeč je o dnes nejrozšířenějších Li-Ion nebo i Li-Pol bateriích a jejich Ni-Mh předchůdcích.

Nejdůležitější parametr baterie je množství energie (udává se ve Wh - Watt-hodinách), kterou umí uložit na jednotku hmotnosti a objemu. Tato hodnota se u současných technologií vylepšuje jen pomalu.

Vznětlivější povaha

Dalším problémem současných baterií jej jejich nestabilita, která vyžaduje mnoho ochranných prvků pro zachování bezpečnosti. Riziko výbuchu vzniká při nárazech, poškození obalu a také při vyšších teplotách nebo i zkratu a dalších elektrických poruchách.

I kvůli těmto rizikům jsou nyní v platnosti mnohé omezení související s přítomností baterií na palubách letadel. Na internetu najdete mnoho efektních videozáznamů hořících nebo explodujících notebooků.

Stříbro nejen pro šperky

Řešení problémů s kapacitou, bezpečností i ekologickým dopadem se snaží nabídnout firma ZPower vyvíjející baterie na bázi oxidu stříbra - tzv. Silver-Zinc baterie.


ZPower sídlí v Kalifornii a vývoji baterií na bázi oxidu stříbra se věnuje od roku 1996. Mezi největší investory patří Intel Capital (dceřiná společnost Intelu) a OnPoint Technologies (fond patřící americké armádě).  

Tato technologie není nová - používá se již desítky let a vždy se vyznačovala velmi vysokou hodnotou uložitelné energie na jednotku hmotnosti i objemu. V minulosti trpěla hlavně silně omezeným počtem nabíjecích cyklů a proto bylo použití nabíjecích článků tohoto typu omezeno na silně specializované použití - například i kosmické lodě programu Apollo.

Firma ZPower již dlouhá léta vyvíjí moderní články založené na oxidu stříbra a nyní tvrdí, že dosáhla dostatečné technologické úrovně pro komerční nasazení. Aktuální tisková zpráva prohlašuje, že se již příští rok setkáme s notebooky vybavenými těmito bateriemi.


Optimizmus vědcům rozhodně nechybí

Díky vylepšení materiálu zinkové anody, který omezil její negativní degradaci a použití nano částic pro stříbrnou katodu pro snížení vnitřního odporu se zdá být tento cíl reálný.

Delší výdrž nebo lehčí notebook

Nové baterie by měli dosahovat o 20 až 40 % vyšší energetickou hustotu nežli současné baterie. Další pozitivum by mělo být rychlé nabíjení a také porovnatelná životnost - tedy alespoň výhledově.


Prototyp baterie působí s ohledem na uváděnou kapacitu velmi subtilně

Vývojové kusy v roce 2007 totiž zvládli pouze kolem 100 nabíjecích cyklů a o dosažení hodnoty 300 cyklů se uvažovalo až pro rok 2010. Právě takovou životnost mají běžné Li-Ion a Li-Pol baterie. Na druhou stranu baterie na bázi oxidu stříbra nebudou minimálně v prvním roku trpět opotřebením časem, které postihuje současné technologie.

Pozitivní vliv na ekologii se projevuje díky téměř 95% recyklovatelnosti použitých materiálů a ZPower navíc plánuje program na finanční podporu recyklace nových baterií.

Bez optimalizace to nepůjde

Pokud se vám zdá, že baterie na bázi stříbra a zinku nemůže být za normální cenu, budete možná překvapeni. Díky velmi dobré recyklovatelnosti i současným cenám stříbra nebudou zřejmě nijak zvlášť dražší než současné Li-Ion a Li-Pol baterie.


Více kapacity nebo menší velikost a hmotnost? Stačí si vybrat

Největším problémem bude zřejmě nižší napětí. Technologie Silver-Zinc neumožňuje dosáhnout stejné úrovně napětí jako současné technologie - na dostupné fotografii je zobrazena baterie s napětím 9 V, běžně se přitom používají spíše 10,8 až 11,1 V baterie a místy i 14,4 V modely.

Pro správné využití potenciálu budou proto nejvhodnější zařízení, které budou na použití s těmito bateriemi optimalizovány. ZPower tvrdí, že s výrobci notebooků spolupracují na modelech, které budou připraveny pro nové i současné baterie zároveň, což je jednoznačně nejlepší volba.

Prosadí se?

Jen těžko hodnotit technologii, kterou zatím nikdo v praxi na komerčních produktech nevyzkoušel. ZPower již před rokem tvrdilo, že v polovině tohoto roku budou komerční produkty a nyní pouze na výstavě IDF opět posunula tento datum na další rok.

Radikálnější posun v technologiích pro baterie je rozhodně nutné podporovat. Bez něj bude souboj výrobců hardware se spotřebou neustále náročnější a zvýšení kapacity energie by rozhodně posunulo využitelnost notebooků i dalších mobilních zařízení o pořádný kus dopředu.

Zdroj: engadget.com, dailytech.com, zpowerbattery.com, wikipedia

Byl pro vás článek přínosný?