Hlavní navigace

Štvou nás pomalé počítače, přesto provozujeme fosilie, tvrdí průzkum Intelu

19. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Více než třetina českých uživatelů v průzkumu společnosti Intel uvedla, že je počítač naštve několikrát za týden. Nejčastěji uváděnou příčinou je „pomalost“, následuje malá výdrž na baterii u notebooků; zlepšení těchto vlastností by si přálo 88, respektive 84 % dotázaných (v těsném závěsu překvapivě figuruje touha po bezdrátovém nabíjení a připojení periferií). Navzdory tomu průměrný věk stolního počítače překračuje pět let, 11 % uživatelů vlastní dokonce stroj starší deseti let.

Cílem Intelu je samozřejmě nabádat uživatele ke koupi nového počítače. Zatímco argument úspory elektrické energie je poněkud těžko uchopitelný a přínos těžko kvantifikovatelný, s frustrací z pomalého počítače se dokáže ztotožnit řada z nás.

 

My se však pochopitelně nespokojíme s vysvětlením, že starý počítač je „prostě pomalý“. Zdlouhavý start aplikací a obecné čekání (jímž podle Intelu strávíme až pět hodin měsíčně) má totiž celkem jasné příčiny: zastaralý mechanický pevný disk a nedostatek operační paměti. Právě využívání swapu dokáže jinak výkonný počítač zcela paralyzovat i na několik minut. Nákup pamětí pro veterány vyžaduje trochu obezřetnosti, pomoci však může značně. SSD pro operační systém a nejčastěji používané aplikace je dnes standardem a díky rozhraní SATA by neměl být problém jej dokoupit ani do počítače staršího pěti let.

Intel SSD 320 Series 120 GB

Intel dále uvádí, že zastaralé operační systémy představují bezpečnostní riziko, zejména u počítačů starších sedmi let, kde přežívají Windows XP nebo Vista. Takový operační systém je sám o sobě i zdrojem uživatelova podráždění. Uživatelský komfort je dnes už přece jen o kousek dál (nehledě na „smetí“, které se v takto dlouho žijících Windows nevyhnutelně nahromadilo).

 

Moderní operační systémy jsou k mání zdarma, majitelé Windows 7 a vyšších mají vedle Linuxu na výběr i bezplatný upgrade na Windows 10. Jenže: zatímco domácí počítač si můžeme vymazlit dle libosti a finančních možností, na pracovišti jsme nezřídakdy odkázáni na obstarožní stroje s Windows 7 a Internet Explorerem 9.

„Pokud počítač frustruje uživatele nejen doma, ale i v práci, snižuje jeho pracovní nasazení až o třetinu. Rapidně klesá schopnost se soustředit či kreativně myslet. Někteří jedinci mohou reagovat zvýšenou agresivitou,“ uvedl Intelem oslovený psycholog Jiří Šimonek. Kéž by si to zaměstnavatelé vzali k srdci.

Na závěr ještě jedna vcelku pozitivní informace, která z průzkumu taktéž vyplynula. Klasické stolní počítače ještě nejsou mrtvé, alespoň v ČR. Ačkoliv převážná většina lidí preferuje přenosné počítače, 21 % dotázaných považuje za ideální právě počítač stolní; prostorově úspornější, ale hůře rozšiřitelný all-in-one by si vybralo jen 9 % lidí. Pouze tři procenta hlasů dostaly tablety, které – přestože mohou mít procesor architektury x86, plnohodnotná Windows 8 a externí klávesnici – většina lidí zřejmě nepovažuje za plnohodnotné počítače.

Zdroj: tisková zpráva Intel, Intel iQ

Byl pro vás článek přínosný?