Hlavní navigace

Švýcarsko jako první v Evropě rozjíždí G.fast. Nástupce VDSL o rychlosti až 500 Mb/s

23. 10. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Švýcarský operátor Swisscom je prvním evropským poskytovatelem připojení, který spustí komerční síť G.fast. Nástupce VDSL2 v zemi helvétského kříže testovali čtyři roky a odteď mohou skrz tradiční měděnou linku lidé surfovat rychlostí až 500/50 Mb/s. Na implementaci Swisscom spolupracoval se společností Huawei.

G.fast přinese rychlejší připojení na kratších vzdálenostech
G.fast přinese rychlejší připojení na kratších vzdálenostech (foto: Nokia)

G.fast využívá zhruba šestkrát širší pásmo než VDSL2, ale vysokých rychlostí dosahuje jen na krátké vzdálenosti. V případě Swisscomu jde jen o 200 metrů. Operátor ale v zemi buduje rozsáhlou síť FTTS (Fiber to the Street), která dostane optickou rychlou linku na úroveň ulic a odtamtud pak bude signál směrován do domácností a firem po stávajícím vedení. To je ostatně plán i českého Cetinu. Ten bude G.fast testovat od příštího roku a mluví o rychlosti až 250 Mb/s.

 

Swisscom jen v roce 2016 investoval o IT a infrastruktury okolo 1,8 miliardy franků (45 miliard korun). Cetin do modernizace sítí dá 22 miliard korun, avšak během sedmi let. Švýcarská firma věří, že do roku 2020 bude mít 85 % tamních domácností a firem přístup k 100Mb/s internetu.

Mimochodem: G.fast už má i nástupce. XG Fast vytáhne z měděných dvoulinek až 10 Gb/s, avšak už jen na velmi krátké vzdálenosti.

Zdroj: Swisscom via BBC

Byl pro vás článek přínosný?