Hlavní navigace

Sway: revoluční alternativa k PowerPointu pro netradiční prezentace

29. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pryč jsou časy, kdy byl PowerPoint skoro jediný a široce využívaný nástroj pro tvorbu prezentací. Jistě, dodnes se o něj často opíráme a je lepší než kdy dřív. Navíc lze zdarma používat verzi PowerPoint Online na webu, jež sice neobsahuje všechny funkce, ale otevírá svět prezentací všem uživatelům.

Na web a cloud orientovaných služeb ovšem vznikla celá řada. Prezentace od Googlu nám jako první nabídly spolupráci více lidí v reálném čase. Svého času patřily k prvním a nejlepším nástrojům, které běžely pouze v prohlížeči a stejně tak k samotné prezentaci nám stačil libovolný obyčejný počítač s připojením k internetu. Dnes nástroj od Googlu není takový unikát. Velmi zajímavé prezentace např. vznikají v Prezi.

Jinak pojatá prezentace

Poslední koncept prezentace představil možná trochu překvapivě Microsoft, jenž stojí na jedné straně jako poskytovatel nejtradičnějšího řešení. Na straně druhé ale předvedl moderní řešení orientované striktně na cloud. Sway představuje svěží vítr, zohledňuje aspekty dnešní doby a ukazuje, že prezentace nemusí být jen soubor snímků s víceméně statickým obsahem.

Ze statického snímku získáte falešný dojem, že je prezentace obyčejně neživá
Ze statického snímku získáte falešný dojem, že je prezentace obyčejně neživá

Mnohé prezentace se nehodí na malé obrazovky smartphonů. Sway řeší problémy s vhodností formátování sám a úspěšně. Prezentace je dostupná pouze prostřednictvím cloudu a zobrazíte ji na zařízení libovolné velikosti, přičemž bude vždycky čitelná a elegantní.  Do prezentací Sway rovněž přináší dynamičnost a více interaktivity. Přesto jej nelze nazvat jako jednoznačnou alternativu k PowerPointu. Protože funguje jinak, může být i přes určité styčné body důvod k použití jiný.

Microsoft považuje Sway za nástroj k vyprávění příběhů. Pěkným příkladem použití může být sdílení zážitků z dovolené. Zapomeňte na nudné přehrávání pořízených fotek, se Swayem budete přidávat popisky, tvořit seznamy, vkládat videa apod. Prezentaci si každý prohlédne prostřednictvím nasdíleného odkazu v prohlížeči, můžete ji dále vložit přímo na svou webovou stránku. Sway se těžko popisuje. Jak se říká: „to se musí vidět“.

Podporované platformy

Sway je v aktuálně k dispozici na adrese sway.com, čímž se otevírá každému uživateli s počítače a internetovým připojením. Pokud chcete prezentace vytvářet na přenosných zařízeních, stáhněte si aplikaci pro Windows 10, případně pro iOS. Služba je k dispozici zdarma, takže neplatíte za tvorbu ani prohlížení prezentací. Podotýkám, že prezentace hostuje Microsoft na svých serverech a bez připojení se Swayem nelze pracovat.

Sway funguje také v každém prohlížeči, čímž se otevírá prakticky komukoli
Sway funguje také v každém prohlížeči, čímž se otevírá prakticky komukoli

Vkládání

V tomto návodu pracujeme s nástrojem pro Windows 10, i když webová verze je prakticky totožná. Proces vytváření prezentace ve Sway je dynamický. V první řadě můžete vkládat obsah z různých zdrojů, např. celé již hotové prezentace, ale také jednotlivé dílky – např. samostatné fotky. Přímý přístup Microsoft zajistil do různých cloudových úložišť, sociálních sítí a dalších služeb, odkud je možné přidávat obsah.

K nalezení obrázků využijete např. Flickr nebo Bing. Hlavní myšlenkou autorů bylo, abychom měli k dispozici dostatek zdrojů a nemuseli aplikaci opouštět. To se daří. Klepněte na Vložit | Návrhy a zvolte si službu, odkud bude obsah naimportován. Např. při použití Bingu napište svůj dotaz do pole Hledat. Všimněte si, že se Sway snaží být vždycky užitečný, takže kupříkladu navrhne pár klíčových slov k vyhledání, pokud v prezentaci máte již nějaký text.

Přidejte do prezentace obrázky a další obsah rovnou z 0neDrivu nebo mnoha jiných služeb
Přidejte do prezentace obrázky a další obsah rovnou z 0neDrivu nebo mnoha jiných služeb

Přejete-li si vložit obsah z počítače, místo jedné ze služeb klepněte na Nahrát, případně máte ještě možnost rovnou pořídit snímek a hned jej vložit (Fotoaparát). Vkládání obsahu je vaše největší úloha, takže nejvíce času při tvorbě prezentace vedle Vložení strávíte v sekci Karty. Z tohoto ovládacího panelu přidáte texty, obrázky, videa, grafy nebo kódy s webovými miniaplikacemi. Vkládat lze např. tweety. Klepnutím vložte požadovaný obsah, to zvládnete snadno.

Struktura a seskupování

Zato určitou trpělivost při prvním setkání vyžaduje Struktura obsahu. Může vám chvíli trvat, než se v tomto oddílu plně zorientujete a naučíte se s obsahem pracovat. S organizováním obsahu vám Sway pomůže, ale určitou roli v něm hrát obvykle stejně budete.

Prvky tažením uspořádejte, aby pořadí odpovídalo vašim potřebám. Objekty seskupíte tak, že klepnete na prvek a označíte ho klepnutím na pole v pravém dolním rohu, jež se po označení objeví. Označte tedy prvky k seskupení a nakonec klepněte na tlačítko Skupina. Podobně označené prvky ve skupině zase rozdělíte klepnutím na Oddělit.

Prvky lze seskupovat, také vyberete styl zobrazení
Prvky lze seskupovat, také vyberete styl zobrazení

Nejvíce prostoru dostávají obrázky. Ty lze prezentovat mnoha způsoby, včetně možnosti porovnání snímků. Klepněte na Karty | Seskupit | Porovnání. Výsledkem bude, že divák uvidí obrazovku rozdělenou posuvníkem, kterým když bude pohybovat, odkryje více z jednoho snímku, ale druhý tím naopak zakryje. Jindy se vám bude hodit obyčejná Prezentace. Stylů je několik, každý pro jiný scénář.

Tip: Možnosti práce s textem

Po označení textu v záhlaví prvku pracujete s dostupnými předvolbami. U textu můžete Zdůrazňovat a Zvýrazňovat. Textové odstavce vám umožňují vytvářet seznamy, ale lze je i převádět na nadpisy, kde už tak bohaté možnosti logicky nemáte. Vybraný text můžete pokaždé obohatit odkazem na požadovanou webovou stránku. Nadpis pak má ještě jednu specifickou vlastnost, a sice obrazovku za ním ozdobíte obrázkem.

Návrhy

Pokud se sami chcete výrazně realizovat na vizualizaci, Sway vám bude svazovat ruce. Mladý přírůstek do rodiny Office stojí na automatickém sestavování vizuální podoby prezentací, vy máte aspoň možnost ovlivnit základní grafický styl. Klepněte na Návrh, a buď si vyberte jedno barevné téma z nabízených, nebo klepněte na Upravit. Z vložených obrázků může Sway vybrat nejvýraznější barvy, pakliže klepnete na některý snímek v sekci Barevné inspirace.

Obrázky v režimu srovnávání dělí posuvník, jímž jeden z nich odkryjete, ale druhý schováte
Obrázky v režimu srovnávání dělí posuvník, jímž jeden z nich odkryjete, ale druhý schováte

Následně zvolte konkrétní téma v Paletách barev. Kromě barev lze vybrat hlavní typ písma v sekci Nabízená písma. Podobně lze určit, jestli bude písmo obecně větší, nebo naopak menší. Ze tří stupňů vyberte ve Velikosti textu. Zbývá Zdůraznění animace, kde animace posuvníkem snadno upozadíte, nebo je naopak na efekt zvýrazníte, takže je bude divák více vnímat.

Rozdíl oproti nástrojům jako PowerPoint je ten, že v PowerPointu byste prezentace procházeli po snímcích, kde byste u každého mohli nastavit zvláštní efekt při přechodu a také byste si mohli dopodrobna vybrat rozmístění a vlastnosti objektů. To vše Sway řeší sám, vy mu zadáváte pouze obecné instrukce jako „zobrazuj texty velké“ nebo „neobtěžuj s animacemi“. Odpadá tak mikromanagement.

Vzhled ovlivňujete spíše povrchně, detaily vyřeší služba sama
Vzhled ovlivňujete spíše povrchně, detaily vyřeší služba sama

Kontrola a sdílení

Své dílo při tvorbě kontrolujete v Náhledu. Pokud si ho chcete vychutnat v kompletní podobě a na celé obrazovce, než jej vypustíte do světa, klepněte na Přehrát. Posouvejte se šipkami, tlačítky nebo posouváním prsty na dotykové obrazovce. Při přehrávání první prezentace vytvořené v nástroji Sway naplno pochopíte plynulost průchodu a dynamičnost zobrazení.

Vyzkoušejte různá zařízení od počítače s velkou obrazovkou po smartphone. Sway se postará, aby vaše prezentace na daném zařízení vždycky vypadala skvěle. Jeho síla spočívá i v tom, že pokud se vám uspořádání obsahu a styl zobrazení nelíbí, máte po ruce tlačítko Remix. Po chvilce zpracovávání se dočkáte zcela jiné podoby prezentace.

Tip: Sdílení

Bez šíření díla by to nešlo. Klepněte na Sdílet. Prezentace lze sdílet ve veřejné galerii na Docs.com. Ve většině případů bude ovšem nejsnazší klepnout na tlačítko pro okamžité vystavení na Facebooku či Twitteru, případně si zkopírujte a rozešlete svým známým odkaz. Tyto možnosti naleznete v oddílu Sdílení s přáteli, kde rovněž získáte kód pro vložení na web. Pakliže chcete prezentaci stáhnout z veřejného prostoru a nechat ji jen pro svou soukromou potřebu, zrušte označení předvolby Sdílet v horní části nabídky.

Sdílejte prezentace pomocí odkazu nebo je vkládejte na weby
Sdílejte prezentace pomocí odkazu nebo je vkládejte na weby

Byl pro vás článek přínosný?