Hlavní navigace

Swiftech stahuje vodní chladič H220 z amerického trhu, kvůli patentům Aseteku

22. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Začalo to už téměř před rokem. Výrobce vodního chlazení Asetek zaútočil na svého konkurenta CoolIT soudní žalobou. Důvod? Neoprávněné použití technologií, které má patentované Asetek. Jednalo se tehdy o patenty 8 240 362 a 8 245 764 přihlášené ve Spojených státech. V březnu letošního roku pak Asetek zažaloval Cooler Master. Dvojice patentů bude zřejmě vskutku vypečená, protože Asetek s nimi dosáhl dalšího vítězství: donutil konkurenční Swiftech (přesněji řečeno Rouchon Industries, Inc., která chladiče pod touto značkou prodává), aby z amerického trhu stáhl vodní chladič procesorů Swiftech H220.

Swiftech se zastavením prodeje podle svých slov snaží vyhnout soudním tahanicím. Jako by firma tušila, že Asetek je ve svém patentovém trollování v právu. V oficiálním prohlášení sice Swiftech tvrdí, že si porušení patentů není vědom, v zákulisí se však s Asetekem chtěl dohodnout a byl ochoten za patenty platit licenční poplatky. Domnívali byste se, že právě o to Aseteku v soudních sporech jde, jak už u případu z března spekuloval kolega Honza Olšan? Mýlili byste se – od advokátů Aseteku dostal Swiftech suchou odpověď, že společnost žádné licence nenabízí.

 

MMF24

Swiftech ujistil své zákazníky v USA, že na chladiče H220 se stále vztahuje záruka a technická podpora v plném rozsahu. Ve všech ostatních zemích bude chladič distribuován i nadále. Pro společnost je to zcela jistě nepříjemné, v první řadě nás ale znepokojuje přístup Aseteku. Evidentně mu totiž nejde o spravedlivou ochranu duševního vlastnictví, ale o vytlačení soupeřů z trhu.

Zdroj: Guru3D

Byl pro vás článek přínosný?