Hlavní navigace

T-Mobile si vzal příklad z Vodafonu. Začne stavět LTE na frekvenci 2100 MHz

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bude to rok, co Vodafone začal pro výstavbu LTE využívat stejné frekvence 2100 MHz jako u 3G sítě. Nápad teď převzal i T-Mobile. Využije architekturu Single RAN od Huawei, díky které může z jednoho vysílače šířit 2G, 3G i LTE.

T-Mobile už technologii testuje v Teplicích. Do konce roku chce upgradovat asi 350 vysílačů, čímž zvýší pokrytí LTE o 5 % populace. Rychlejší síť se dle operátora dostane ještě letos do míst, kde měla podle dřívějších plánů dorazit až v letech 2016 a 2017.

LTE v pásmu 2100 MHz se rozsvítí v těchto místech: Chomutov, Kadaň, Klášterec nad Ohří, Jirkov, Most, Litvínov, Teplice, Neratovice, Jablonec nad Nisou, Semily, Trutnov, Náchod, Broumov, Dvůr Králové nad Labem, Vrchlabí nebo třeba zimní střediska Harrachov a Špindlerův Mlýn.

 

Během tří let zcela nahradíme na našich vysílačích stávající 3G technologii novým konceptem Single RAN,“ říká Vladimír Klein, technologický ředitel T-Mobile, a dodává: „Díky němu budeme schopni akcelerovat pokrytí signálem LTE v místech, kde je dnes 3G, zároveň také poskytneme zákazníkům další kapacitu a rychlejší datové přenosy.

T-Mobile se také pomalu připravuje na dobu, kdy 3G síť vypne na úkor LTE. V současnosti stejně jako Vodafone rozdělil pásmo 2 × 20 MHz na dvě poloviny pro 3G a LTE. LTE může s takovými prostředky (2 × 10 MHz) poskytnout rychlost až 75/25 Mb/s. Po vypnutí 3G sítě by se rychlost LTE zdvojnásobila.

KL24

Operátor zároveň dodává, že na výstavbě LTE pomocí jiných frekvencí se nic nemění, budování sítí bude pokračovat i nadále. Pásmo 800 MHz využije pro pokrývání venkova, dálnic a rychlostních komunikací. Rychlost bude rovněž 75/25 Mb/s. Ve městech rozjíždí i pásmo 1800 MHz s šířkou 2 × 20 MHz, kde může poskytnout rychlost až 150/50 Mb/s.

Zdroj: T-Mobile

Byl pro vás článek přínosný?