Hlavní navigace

Takhle mapka vám ukáže, kde je nebo do dvou let bude rychlý internet

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jsou to dva měsíce, kdy Český telekomunikační úřad oznámil, že má první výsledky průzkumu stavu tuzemského broadbandu. ČTÚ a MPO totiž chtějí zjistit, kde je aktuálně nebo do konce roku 2018 bude internet o rychlosti alespoň 30 Mb/s. Dotační projekt z evropských fondů totiž pomůže zafinancovat výstavbu nových sítí v místech, kde by to pro samotné poskytovatele bylo ekonomicky nevýhodné. Průzkumy ČTÚ tak přímo pomůžou určit, kam poputuje 14 miliard korun.

Ve vyznačených místech je alespoň jeden poskytovatel s internetem o rychlosti 100 Mb/s
Ve vyznačených místech je alespoň jeden poskytovatel s internetem o rychlosti 100 Mb/s

Po dvou měsících jsme se konečně dočkali interaktivní mapky, na které si budete moci ověřit, jak vypadá vysokorychlostní internet v Česku, ale také ve vaší obci nebo okolí. Mapu najdete na adrese verejnakonzultace.cz/Mapa. Je velká škoda, že obce nelze vyhledávat textově, ale musíte poslepu klikat přímo do mapy. Přes trochu komplikovanější ovládání se ale dostanete k zajímavým datům.

 

Na mapce si můžete zvýraznit:

  • mapové vrstvy: ČR, kraje, okresy, obce a základní sídelní jednotky. Důležité je ve filtrech označit „Pokrytí ZSJ“.
  • technologie: Wi-Fi, FWA (bezdrátové sítě v licencovaných pásmech), CATV (kabelovka), FTTH (optika až do bytu), FTTB (optika do budovy). Zatím nelze vybrat FTTCab (optika na úrovni ulice) ani xDSL.
  • stav pokrytí: současnost (do 31. 12. 2015) a výhled (do 31. 12. 2018).
  • rychlost: Ne-NGA (pod 30 Mb/s, funguje jen u současnosti), NGA 30–100 Mb/s , NGA 100+ Mb/s, NGA 30 a 100 Mb/s.

Vyberete-li požadované filtry, uvidíte mapku, na které jsou bílá, šedá a černá místa. Na bílém není žádný odpovídající poskytovatel, na šedém je alespoň jeden poskytovatel pokrývající danou rychlostí/technologií alespoň 50% populace dané ZSJ a na černých místech je takových poskytovatelů více.

Mapka broadbandu pro veřejnou konzultaci (2016)
Mapka broadbandu pro veřejnou konzultaci (2016)

Po kliknutí na některou ZSJ se dozvíte, kolik v ní působí poskytovatelů, kolik mají přípojek a jaké je pokrytí. Rovnou také můžete odeslat připomínku, pokud podle vás data neodpovídají realitě. Veřejná konzultace potrvá do 16. září 2016.

Zdroj: ČTÚ

Byl pro vás článek přínosný?