Hlavní navigace

MiniLED zlepší obraz LCD, Číňané už mají první televizor

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni na podzim o sobě dala poprvé vědět technologie miniLED. Všechny ty zkratky už musí laikům zamotat hlavu, miniLED není totéž co microLED. Druhá zmíněná je nástupcem OLEDu a LCD, ta první pouze vylepšením podsvícení LCD.

Standardní diody v současných televizorech, monitorech nebo mobilech mají jednotky milimetrů, miniLED měří desetiny milimetru. Díky tomu, že jsou menší a tenčí, lze jich do tenkých obrazovek integrovat násobně víc, což má zlepšit homogenitu podsvícení, zvýšit jas, kontrast a nabídnout lepší HDR.

Nejviditelnějším přínosem miniLEDu bude právě zvýšený kontrast, resp. dokonalejší černá. Monitory a televizory dnes obvykle mají desítky až stovky tzv. dimming zones. Tedy míst, kde lze lokálně regulovat podsvícení, což je třeba k dosažení hluboké černé či naopak velmi jasných oblastí, aniž by to ovlivnilo zbytek obrazu. S miniLED těch zón budou tisíce.

MMF24

První televizory využívají miniLED chce na trh dostat čínská společnost TCL. Ve druhé polovině roku začne prodávat model X10. Nabídne úhlopříčku 75 palců, rozlišení 8K a miniLEDu budou k dosažení lepšího obrazu pomáhat ještě kvantové tečky. TCL slibuje 100% pokrytí barevného prostoru DCI-P3, podporu HDR formátů HDR10+ i Dolby Vision. Zvukovou složku dodá Onkyo.

V Evropě budou televizory k dostání s Androidem TV (stejný systém TCL využije také u menších a levnějších modelů), v Severní Americe TCL využije Smart TV platformu Roku. Přesné parametry ani cenu televizoru zatím neznáme.

Byl pro vás článek přínosný?