Hlavní navigace

TCL představilo nové QLED televizory řady C. Nabídnou Mini-LED i TikTok

15. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: TCL
TCL ukázalo tři nové modelové řady C82, C72+ a C72, které budou dostupné ve velikostech 43 až 75". Řada C je u TCL taková střední třída, která ale již obsahuje panely typu QLED. Novinky se místo Androidu dočkají upgrade na Google TV.

TCL se ještě loni chlubilo druhým místem v prodeji televizorů. O něj se ale přetahuje s LG a zdroje se rozcházely. TCL nyní uvedlo, že je třetím největším prodejcem a loni prodalo necelých 24 milionů televizorů. U obrazovek QLED drží 11 % tržního podílu a panely QLED přímo vyrábí. Loni TCL ukázalo i 8K televizor, ale podle současného vyjádření jde stále o velmi okrajový trh.

V prezentaci byla zmínka o antireflexní vrstvě pro zabránění odlesků, což u minulé generace spíše nebylo. Na náš dotaz tehdy TCL odpovědělo, že antireflexní vrstva by snižovala kvalitu obrazu. Letos se to tedy zřejmě podařilo vyřešit.

TCL C725
TCL C725
TCL C72+
TCL C72+
TCL C825
TCL C825

Nové modely označené jako C82, C72+ a C72 jsou všechno 4K QLED televizory s Androidem. Na Google TV proběhne upgrade až během roku. C82 a C72+ mají 100Hz panely a C82 navíc podsvícení typu Mini LED.

Úhlopříčky
Úhlopříčky
HDMI 2.1
HDMI 2.1

U HDR nabízí TCL všechny současné standardy: HLG, HDR10, HDR10+ i Dolby Vision IQ (to bude od řady C72+ výše). TCL C82 má HDR nazvané jak Premium, nižší modely C72+ a C72 pak HDR Pro, což znamená mj. různý maximální jas. Obrazovým procesorem je AIPQ, který by měl již lépe zvládat upscaling. Ten byl v minulosti slabší stránkou TCL.

TCL Dolby Vision TCL Dolby Vision

Hráče potěší rozhraní HDMI 2.1 (od C72+ výše) dostupné ve všech novinkách včetně funkce ALLM a zpětného audio kanálu. Odezva má být v herním režimu pod 15 ms. Navíc C82 i C72+ mají automatický režim Game Master Pro s novým rozhraním HDMI 2.1 48 Gbps pro vyšší obnovovací frekvence včetně 4K při 120 fps. Použitá technologie VRR eliminuje trhání obrazu a zamrzání pro plynulou hru s více detaily.

Android TV běží nyní na všech televizorech TCL ve verzi 8 nebo vyšší a letošní modely přejdou v průběhu roku na systém Google TV. TCL na nové televizory také předinstaluje aplikaci TikTok. Zatím jen na některých trzích v západní Evropě. Model C82 pak má i vestavěnou kameru s rozlišením Full HD.

CS24

Mini LED u televizoru C82 bude výrazně zlepšovat kontrast. TCL uvádí tisíce podsvětlovacích diod a pro srovnání: u špičkového loňského televizoru TCL X10 jich bylo 15 360, ale ve střední třídě jich může být méně. Také počet zón lokálního ztmavování je u tohoto televizoru menší, zpráva uvádí dvacet. Top modely jich mají několik set i tisíc.

zdroj: TZ TCL

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.