Hlavní navigace

Team Group představila paměti DDR4 s taktem 4000 MHz, určené pro Skylake

2. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

V posledních dnech jsme tu měli několik vysokokapacitních sad pamětí DDR4, určených k maximalizaci propustnosti a zároveň velikosti RAM na platformě X99/Haswell-E. Tato CPU ovšem u paměti nedosahují až tak vysokých absolutních frekvencí, jako Skylake a Z170, kde je integrován sice jen dvoukanálový, ale k přetaktování svolnější řadič. Ke Skylake totiž existují dokonce moduly pracující na efektivní frekvenci 4 GHz. Takové paměti nyní přidala do nabídky u nás asi méně známá značka Team (či Team Group).

Moduly se jmenují Team Xtreem DDR4-4000, přičemž číslovka odpovídá taktovací frekvenci, na které běží, rovných 4000 MHz. Jedná se samozřejmě o rychlost mimo specifikace JEDEC, fungující v rámci profilů XMP 2.0. Jako u všech podobných modulů jde vlastně o továrně přetaktovanou RAM. Podle Team Group je udávaná rychlost testována na highendové desce Asus Maximus VIII Hero, takže nemusí nutně být stabilní na jiných, levnějších základovkách. Stránky výrobce se nezmiňují o tom, zda Skylake zvládne provozovat také čtyři tyto moduly, maximální takt bude nejspíš dosažitelný jen se dvěma.

Team Xtreem DDR4-4000
Team Xtreem DDR4-4000 

Kapacita modulů Tem Xtreem DDR4-4000 je 4 GB, 8GB varianta zatím zdá se neexistuje. Nejde o nic neobvyklého, nejrychlejší moduly bývají kapacitně omezené často. Team Group například nabízí 8GB DIMMy jen do 3733 MHz. Při taktu 4000 MHz mají paměti časování 18-22-22-40 a zvládají běžet při relativně nízkém napětí. Ze specifikací dané hodnoty 1,2 V je zvýšeno jen na 1,35 V, což je napětí používané prakticky všemi rychlejšími pamětmi DDR4.

 

Jak už je v této oblasti tradicí, moduly mají dekorativní hliníkové chladiče, od nichž existuje černá a bílá varianta. Zajímavým detailem je, že pasiv by se vedle čipů měl dotýkat i měděné vrstvy PCB (její uzemněné části). Tím z něj má lépe odvádět teplo. Ve specifikacích bohužel není napsáno nic o výšce modulů, pasiv však PCB docela výrazně přesahuje, takže bude třeba dát pozor na případnou kolizi s chladičem CPU.

 

Cena, za jakou se budou 4GB 4000MHz paměti Team Xtreem prodávat, nebyla firmou zatím prozrazena a na trhu v tuto chvíli ještě nejsou. Prodávat se eventuálně mají jako dvoukusová sada, ale také samostatně a záruka by na ně měla být poskytována doživotní.

KL24

Team Xtreem DDR4-4000

Zdroje: techPowerUp, Team Group

Byl pro vás článek přínosný?