Hlavní navigace

Disky žeroucí kryptoměna: Team Group uvádí pro těžbu speciální SSD, mají extrémní výdrž

6. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Team Group
Někteří výrobci kvůli kryptoměně Chia varují, že těžba může porušit záruku, jiní by zase rádi vydělali a nabízejí horníkům speciální SSD. T-Create Expert firmy Team Group by ale mohlo být zajímavé i obecně, zvlášť pro práci s videem.

Před nedávnem jsme tu měli ne zrovna příjemnou zprávu, podle které se chystá rozjezd kryptoměny nazvané Chia, jejíž autoři vymysleli, že se bude těžit pomocí diskového prostoru. Vypadá to, že se jim podařilo vzbudit hype, protože v Asii údajně aspirující těžaři skutečně vykupovali SSD a také mechanické disky. Zatím sice nedošlo k celosvětovém pobláznění jako u těžby na GPU (a jejich naprostému vysátí z hardwarového trhu), ale vypadá to, že výrobci hardwaru už reagují.

Těžba této kryptoměny ohrožuje kvůli přepisování velkého objemu dat SSD, protože životnost NAND je omezená počtem přepisů, takže provoz Chia je vlastně postupně ničí. Některé firmy (má jít například o Galax) začaly kvůli tomu už zdá se uvádět u svých SSD upozornění, že těžba kryptoměn u nich ruší záruku (i když možná jde spíš o to, že o záruku můžete přijít těmi přílišnými zápisy, které překročí limity uváděné ve specifikacích). Tchajwanský výrobce Team Group prodávající pod značkami Team a T-Force ale místo toho naopak začal nabízet moduly, které speciálně inzeruje jako vhodné na těžbu.

T-Create Expert: SSD s enormní výdrží

Těžko říct, jestli to byl původní záměr, nebo byl takový produkt připravený původně pro jiné účely, ale Team Group teď oznámila nové SSD pojmenované T-Create Expert, pro nějž v tiskové zprávě na prvním místě vypichuje právě vhodnost pro těžbu této čerstvě spuštěné kryptoměny, pro kterou má toto SSD být údajně nejlepší.

T-Create je zřejmě separátní pod-značka firmy podobně jako její herní „brand“ T-Force. Ale ono slovo create v názvu budí dojem, zda třeba původně neměla být určená spíše pro tvorbu obsahu a „kreativní“ použití, což je oblast, kterou se v poslední době výrobci hardwaru snaží razit (viz třeba Nvidia Studio, ale také snahy Intelu v noteboocích) coby více prémiovou alternativu k obyčejným PC s nízkými maržemi.

SSD Team Group T Create Expert 07 SSD Team Group T-Create Expert (Zdroj: Team Group)

Pro těžební použití ale má disk T-Create Expert být ideální díky jedné věci: firma garantuje vysokou zapisovací životnost. Běžně se dnes u průměrných SSD setkáváme s garancí jen 600 přepisovacích cyklů na jednu buňku, takový disk pak při 1TB kapacitě garantuje, že přežije 600 TB celkového zápisu. Jsou některá nadprůměrná SSD, která garantují až 1600–1800 cyklů, naopak levnější mohou mít i méně. Nutno říct, že reálně je to komplikovanější. Pokud je použitá TLC, pravděpodobně má většina těch horších SSD ve skutečnosti reálně lepší životnost, ale výrobci nemají potřebu to garantovat.

SSD Team Group T Create Expert 01 SSD Team Group T-Create Expert (Zdroj: Team Group)

T-Create Expert jsou NVMe moduly s rozhraním PCI Express 3.0, které budou nabízené v kapacitě 1 TB a 2 TB. Jejich zapisovací výdrž je ovšem pro menší z těchto kapacit rovnou 6000 TB a pro 2TB disk dokonce 12 000 TB. Není to chyba v počtu nul, podle specifikací je opravdu slibováno, že NAND v těchto modulech vydrží aspoň 6000 přepisovacích cyklů. Takto dobré SSD (po stránce záruky) jsme už hodně dlouho neviděli, tedy aspoň když pomineme Optane SSD, bohužel teď Intelem rušená. Ta však nepoužívají NAND, ale 3D XPoint. Kromě toho je jinak na tyto moduly také záruka hodně dlouhá – 12 let. Ovšem to samozřejmě platí jen dokud nevyčerpáte onu zápisovou kvótu.

Enterprise-grade NAND?

Firma neuvádí ve specifikacích, jaká je použitá NAND, ale už před třemi týdny vyšla na techPowerUpu recenze (najdete ji zde), podle níž je použitá 64vrstvá 3D NAND od Micronu se záznamem TLC (čipy MT29F4T08EUHAF). Podle techPowerUpu ale zřejmě jde o vyšší třídu čipů, než jaké se běžně osazují do spotřebitelských SSD a Micron u nich slibuje až 10000 cyklů, zatímco u běžných jen 1500. Spolupracuje s ní řadič SiliconMotion SM2262ENG využívající také 1–2GB mezipaměť DRAM (DDR3-1600).

SSD Team Group T Create Expert 02 SSD Team Group T-Create Expert (Zdroj: Team Group)

Disk má dosahovat sekvenčních rychlostí až 3400 MB/s při čtení a zápisu 3000 MB/s, náhodný přístup pak má uvedených 180 000 IOPS při čtení a 140 000 IOPS při zápisu. To na dnešní poměry není moc agresivní (že by vliv optimalizace na výdrž místo na výkon?), ale podle recenze TPU vychází disk v testech docela dobře, tedy na poměry PCIe 3.0 úložišť. Naměřili u něj výkon téměř jako má Adata SX8200 Pro a stejný jako HP EX950.

Hodně zajímavé pro práci s videem?

Vzhledem k tomu, co by boom tohoto druhu těžby znamenal pro dostupnost úložišť, raději doufejme, že zájem o Chia se po prvním hype moc nerozproudí. Pokud ale pomineme ono době poplatné zaměření na těžbu, tak je SSD T-Create Expert pořád zajímavý kus hardwaru, který nabízí velmi dobrou životnost, aniž byste museli kupovat serverové disky/moduly. Využití zdaleka není jen v kryptospekulacích – a jak už jsme nadhodili, možná původně ani být nemělo. SSD, u kterého se musíte výrazně méně obávat, že ho intenzivním využitím „vyjedete“, by měli ocenit například ti, kdo neustále pracují s velkými videosoubory.

SSD Team Group T Create Expert 05 Tato promo grafika asi potvrzuje, že původně byl záměr SSD T-Create Expert sloužit hlavně kreativním činnostem (Zdroj: Team Group)

Videa při jednom průchodu třeba při střihu, úpravě barev nebo grabování mohou zaplácnout celou kapacitu a sníst tak disku hned celý přepisovací cyklus, takže pokud byste je takto používali neustále, nemusí běžné spotřebitelské disky stačit. T-Create Expert podporující 6000 přepisovacích cyklů, takže použití v počítači pro zpracování videa nebo ukládání z kamery.

MMF24

Vysoká cena

Nevýhoda ale je, že tato výdrž rozhodně není zadarmo. Cena 2TB modelu T-Create Expert se uvádí 800 $ (s daní přes dvacet tisíc Kč/800 €), což je už dost těžařská částka a je víc jak tří až čtyřnásobek proti levným SSD této kapacity. Jak moc se to tedy vyplatí je otázka, teoreticky byste si mohli místo toho možná koupit čtyři běžná SSD a řešit životnost výměnami...

Galerie: SSD Team Group T-Create Expert

Zdroje: techPowerUp (1, 2), Team Group

Byl pro vás článek přínosný?