Hlavní navigace

Tegra 4i byla slepá vývojová větev, Nvidia se zaměří na highend. O Denveru mlčí

28. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V úterý oznámila Nvidia své další plány v odvětví mobilních čipů ARM, konkrétně nastávající generaci Tegry s kódovým označením Erista. K tomuto procesoru nicméně na úvodní přednášce konference GTC 2014 padlo minimum informací: vlastně jen to, že bude mít GPU architektury Maxwell. Alespoň něco navíc k ukojení zvědavosti se ale sesbírat podařilo.

Zdá se, že do budoucna Nvidia poněkud zúží svůj záběr a zanechá pokusů uplatnit se i v levnějších segmentech trhu. Jen-Hsun Huang údajně sdělil investorům, že se společnost hodlá zaměřit na zařízení vyšších tříd, kde je požadován silný výkon (zejména GPU, potažmo při GPGPU výpočtech). V levnějších sférách spotřební elektroniky panuje docela drsná konkurence (k tradičnímu Qualcommu se mocně tlačí třeba Mediatek a to ještě nemluvíme o levných čínských výrobcích), a tak zde zřejmě Nvidia nechce plýtvat silami.

Příští generace Tegry nese kódové jméno Erista (GTC 2014)
Příští generace Tegry nese kódové jméno Erista (GTC 2014)

S tím souvisí ještě jedna věc: v nové roadmapě není ani stopy po nějakém duchovním následníku čipu Tegra 4i, který byl určen právě pro levnější mobilní telefony. Ten Nvidia uvedla před rokem, od té doby se ale tento SoC s integrovaným modemem příliš neuplatnil – dostal se jen do LG G2 Mini prodávaného v Latinské Americe a nedávno do mobilu Wiko Wax. Tegra 4i možná měla smůlu kvůli použití dnes již zastaralých jader Cortex-A9, které od té doby nahradily novější Cortexy A15, A7 a dnes již i A12A17. V každém případě se zdá, že obchodní neúspěch přiměl Nvidii v tomto směru nepokračovat a další podobný čip už nevyprodukuje.

Z technologického hlediska to přitom může být docela škoda. Na integrování modemu/LTE přímo do výkonnějších SoCů Tegra, kterým se Nvidia hodlá věnovat nadále, to totiž zatím nevypadá. Čip Erista tuto vlastnost v roadmapě neuvádí a u highendových procesorů je asi integrace méně pravděpodobná. Na přímé dotazy, zda se modem do některého z příštích čipů Tegra vrátí, Nvidia ale odpovědět nechtěla.

Jednoduché schéma Tegry 4i
Jednoduché schéma Tegry 4i

Ačkoliv se Nvidia nemíní ucházet o lowendový a mainstreamový trh, v jiných ohledech svůj záběr zmenšit nehodlá. Erista má údajně být čipem jak pro telefony, tak pro tablety a mobilní herní konzole jako je Shield. Ucházet se ale má i o místo v herních zařízeních nemobilních, jako jsou konzole Ouya a podobné počiny (vyrábět konzoli na bázi čipů ARM a Androidu zřejmě bude leckdo, včetně například AsusuAmazonu). Čip Erista má být údajně navržen tak, aby se mohl přizpůsobit různým oblastem použití.

 

Budou v čipu Erista procesorová jádra Denver? No comment

Již včera jsme se věnovali tématu vlastních procesorových jader 64bitové architektury ARMv8, které Nvidia vyvíjí pod kódovým označením Project Denver. Ačkoliv se tato architektura má eventuálně objevit v jedné variantě Tegry K1, nové roadmapy Nvidie naznačují, že by se tato 64bitová jádra v příští generaci SoC objevit vůbec nemusela. Oproti loňské roadmapě totiž ta nová již Denver nezmiňuje. Teoreticky by mohlo být něco pravdy na tom, že Denver zatím nemá dost nízkou spotřebu pro nasazení v mobilní oblasti, problémů ale mohlo Nvidii u jejího historicky prvního CPU potkat vícero.

 

Web Fudzilla se tedy pokusil z Nvidie vytáhnout nějaké informace o tom, jak to s Denverem (a potažmo Tegrou generace Erista) vypadá. Bohužel, tato informace je zřejmě firmou záměrně držena v tajnosti, představitelé tvrdošíjně nechtěli sdělit, zda je jako CPU použit Denver, či licenční Cortex. Potvrdit byly ochotni prakticky jen to, že Erista bude uvedena v roce 2015. Loni ale Nvidia byla ochotná se Denverem ve svých plánech pochlubit, takže letošní mlčení je trochu podezřelé. Nemusí nutně znamenat, že Nvidia vlastní návrh nepoužije, přinejmenším jako s možností bychom ale s touto eventualitou asi měli počítat.

Zdroje: Fudzilla (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?