Hlavní navigace

Telefónica nesouhlasí s podmínkami nové aukce a zvažuje neučást

Sdílet

Zdroj: Redakce

Telefónica Czech Republic zveřejnila výsledky hospodaření za 1. čtvrtletí roku 2013. Konsolidované výnosy činily 11,9 miliardy korun, což je o 4,4 % méně než loni. Ukazatel OIBDA (provozní zisk před zahrnutím finančních nákladů, daní, odpisů a amortizace) dosáhl 4,3 miliardy korun (13,9% meziroční pokles). Za větším poklesem zisku stojí letošní vyšší náklady na restrukturalizaci a naopak loňské navýšení díky prodeji 80% podílu v dceřinné společnosti Informační linky.

V mobilní síti už O2 přivítalo pětimiliontého zákazníka. V posledním čtvrtletí jich přibylo 78 700 na celkových 5 048 000. Meziročně si operátor polepšil o 2,2 %, rychleji rostou předplacenky než paušály. Společnost měla k prvnímu kvartálu 3 121 000 zakázníků paušálních služeb a 1 927 000 předplacenkářů.

 

O 4,3 % se navýšil rovněž počet uživatelů pevného připojení xDSL na celkových 921 000. VDSL využívá 72 % rezidentních zákazníků v místech, kde je tato technologie dostupná. O2 TV „ladí“ 141 000 uživatelů (2,1% růst). Zajímavé je, že v síti O2 už operátor registruje 29% podíl chytrých telefonů.

Revoluce, aukce a LTE

Telefónica si dále pochvaluje, že odstartovala mobilní revoluci a brzy do své sítě pustí dalšího virtuála (Tesco Mobile). Už v dubnu jsme tvrdili, že to jsou důvody, proč bude chtít stávající trojka provozovatelů mobilních sítí napadnout nové podmínky aukce volných kmitočtů. Nepletli jsme se. Telefónica s návrhem nesouhlasí, protože zvýhodňuje jediného zájemce a nezohledňuje průběh předchozí aukce.

O nejdůležitější pásmo 800 MHz se podle Telefónicy zajímají čtyři kapitálově silní hráči a není důvod někoho zvýhodňovat. To přitom ČTÚ činí kvůli vysokým cenám a nedostatečné konkurenci na trhu. Jenže s letošními ústupky (snižování cen, vstup virtuálů) možná úřadu dojdou argumenty. Telefónica proto zvažuje, že se aukce vůbec nezúčastní, pokud bude diskriminována.

MMF24

Telefónica se navíc do aukce ani hnát nemusí, protože do velkých měst může LTE přinést díky stávajícím zásobám v pásmu 1800 MHz. Letos do výstavby sítě investuje šest miliard, pokryje Prahu a Brno.

Zdroj: Telefónica

Byl pro vás článek přínosný?