Hlavní navigace

Telefony nebudou o moc větší než displej. Japonci vyrobili téměř bezrámečkové LCD

10. 8. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Japan Display Inc, společný podnik na výrobu displejů založený Sony, Hitachi a Toshibou, oznámil, že vyvinul tzv. „Full Active“ LCD. První panel nové technologie má 5,5" úhlopříčku a rozlišení 1080 × 1920 px. Nejzajímavější je na něm fakt, že s ním půjdou vyrobit opravdu bezrámečkové smartphony. Displej od JDI nemá ani typickou spodní bradu.

Full Active LCD od Japan Display Inc
Full Active LCD od Japan Display Inc

Výrobce dle svých slov využil nové rozložení komponent se zahuštěným vedením a zmenšenými řídicími obvody. Nic víc než obrázky a vágní popis ale zatím neposkytl. Jen dodává, že velkovýroba začne koncem března 2017 a že stejnou technologii nechtějí využít jen u smartphonů.

 

Paradoxně právě u nich je dosáhnout tenkých rámečků nejsložitější. Samotný displej sice zabírá většinu přední strany zařízení, jenže někam je třeba umístit sluchátko, fotoaparát a senzor přiblížení. Sharp před lety vyrobil Aquos Crystal, který měl tři velmi tenké rámečky a onu zmíněnou spodní bradu. Sluchátko chybělo, zvuk se přenášel vibracemi z displeje na spánkovou kost.

" width="560" frameborder="0" height="315">

Budoucí nástupci od jiných výrobců (Sony?) by se mohli inspirovat. Vypuštěním sluchátka a s novým displejem od JDI půjde i tu spodní bradu ještě zmenšit. Kvůli přednímu fotomodulu ale bude třeba stále alespoň 5 mm prostoru. A udělat dnes mobil bez něj by byla sebevražda.

Zdroj: JDI via Hexus

Byl pro vás článek přínosný?