Hlavní navigace

Telegram se dočkal finální verze. Jak vznikl nejbezpečnější chat od tvůrce VKontakte?

12. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Komunikační aplikace Telegram existuje od srpna roku 2013 (nejprve pro iOS) a dnes ji její autoři povýšili na verzi 1.0. Používat jej samozřejmě jde už dlouho, hra na číselné označení verze není tolik důležitá. Za Telegramem stojí Pavel Durov, který založil mnohem známější síť VKontakte. Z tohoto ruského „facebooku“ však odešel/byl odejit po událostech, kdy prý byla síť zneužita ruskou vládou v souvislosti s událostmi na Ukrajině. Durov prý odmítal předání informací o uživatelích sítě VKontakte, kteří se účastnili protestů na Majdanu.

Foto: Steve Jennings/Getty Images

Durov poté opustil Rusko a v Německu založil novou společnost, která vytvořila Telegram – zdánlivě jen dalšího kecálka – který si ale zakládá hlavně na bezpečnosti. Konkuruje známějším aplikacím WhatsApp (vlastněný Facebookem) nebo Viber a samozřejmě také Messengeru od Facebooku.

Telegram si zakládá na šifrování a prezentuje se jako služba, ze které vaše data nezíská snad ani NSA či FSB. Základem je šifrovaná end-to-end komunikace mezi uživateli. Historii lze ukládat sice normálně v cloudu, ale také jen v klientech a můžete ji snadno vymazat. Nabízí i funkci autodestrukce vašeho účtu, pokud se do něj nepřihlásíte více než měsíc až rok, ale toto samozřejmě nemusíte využít. Zajímavější je autodestrukce konverzací, kterým snadno nastavíte čas, po kterém dojde k jejich smazání.

Telegram je vázaný na vaše telefonní číslo a spustíte jej snad úplně všude. Multiplatformost Telegramu dává najevo klienty pro Android, iPhone, Windows Phone, Windows, Mac, Linux i webovou verzí. Podporuje skupinové chaty, synchronizaci mezi všemi zařízeními, lze přes něj posílat dokumenty.

Telegram má dnes přes 100 milionů uživatelů (aktivních během měsíce) a jako hlavní aplikaci pro komunikaci jej už dlouho používá i autor této zprávy. V dubnu loňského roku prý koupi Telegramu zvažoval samotný Google, což ale Durov odmítl.

Na stránkách ve FAQ se také píše „Telegram is not intended to bring revenue, it will never sell ads or accept outside investment. It also cannot be sold“, tedy že aplikace nemusí nutně vydělávat a nebude nikdy prodávat reklamu, ani ji její autoři nikdy neprodají. Dočtete se tam také: „Telegram is not connected to Russia – legally or physically. Telegram's HQ is in Berlin.“ V tom se liší a v tom jsou zajímaví.

Pavel Durov pro The Verge řekl, že důvodem k vytvoření Telegramu bylo vytvoření komunikátoru, ke kterému nemůže získat přístup ruská tajná služba FSB, tak jako se to stalo v případě VKontakte.

MMF24

Těsně před vydáním finální verze se ale objevila zpráva, podle které nadcházející president USA Donald Trump zveřejnil zatím nepotvrzenou zprávu, která hovoří o prolomení šifrování Telegramu ruskou tajnou službou. I tak je Telegram jednou z nejbezpečnějších chatovacích aplikací pro normální uživatele.

zdroj: Telegram, The Verge

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.