Hlavní navigace

Televizory Samsung pro rok 2020: 4K QLED už za dvacet tisíc, vylepšení 8K i zvuku

10. 4. 2020

Sdílet

Zdroj: Samsung

Samsung včera představil nové televizory pro letošní rok. Zaměřuje se na rozlišení 8K, skutečně bezrámečkové provedení, vylepšený zvuk a několik zajímavých funkcí. Samsung je již 14 let v řadě nejúspěšnějším výrobcem televizorů. Loni se v Česku a na Slovensku prodalo 1,2 milionů televizorů (čísla za celý trh), nadpoloviční většina z nich v 55" a větší úhlopříčce. Hlavní novinky:

  • 8K již ve dvou řadách
  • Full HD pouze jako low-end
  • 4K QLED začíná již na 19 990 Kč
  • zvuk sledující pohyb a vylepšení pro soundbary
  • adaptivní obraz podle teploty barev
  • vylepšení neQLED televizorů
  • multiview – PIP s mobilem

Full HD už najdete jen u nejzákladnějšího modelu ve 32" (a třeba LG už od Full HD upustilo úplně). Samsung se také pochlubil, že televizorů QLED se nyní prodá dvakrát více než OLEDů. QLED 8K je letos už ve dvou modelech Q950TS a Q800T a v úhlopříčkách 55 až 98".

8K QLED pro nejlepší obraz

Vlajková loď Q950TS se proti Q800T liší designem (zcela bez rámečků, ani typické černé pruhy okolo obrazu tu prý nejsou) a vyšším maximálním jasem u HDR. Samozřejmostí je přímé zadní podsvícení. Cena Q950TS v nejmenší 65" úhlopříčce začíná na 149 990 Kč. Q800T pak seženete levněji i v 55" za 74 990 Kč.

Obrazový procesor AI Quantum Processor 8K v nové generaci vylepšil upscalování pomocí umělé inteligence. Nově si místo dřívější pevné knihovny umí vytvářet vzorce obrazu (podle objektů) v reálném čase, což by mělo mít za cíl kvalitnější obraz v případě méně kvalitního zdroje obsahu.

Q950TS

Q800T

Tahle neuronová síť je zatím pouze u 8K modelů. Dojde k vytvoření textur, redukci šumu, obnově hran a detailů. Rozlišení 8K se projeví hlavně u velkých úhlopříček. Samsung také podporuje příjem streamovaného 8K vysílání v kodeku AV1.

Vylepšení zvuku

Mezi nové funkce patří OTS+ (object tracking sound, zvuk sledující pohyb). Reproduktory budou nejen pod obrazem, ale i nad ním a u 8K modelů i na bocích. OTS+ by měl sledovat objekty na obrazovce a podle jejich umístění hýbat s prostorovostí zvuku. Samsung přidal i funkci Q-Symphony, která po připojení soundbaru nevypne komplet reproduktory televizoru, ale doplní je (respektive vypne ty spodní). Sasmugn dále představil i adaptivní zvuk, který by měl umět optimalizovat hlas a preferovat jej před hlukem.

4K QLED

QLED s rozlišením 4K již nemá být tím nejlepším, co značka nabízí. Podle některých zdrojů Samsung například snížil počet zón pro lokální podsvícení, aby 4K tolik nekonkurovalo 8K. Tohle číslo ale výrobci snad s výjimkou TCL (které se tím chlubí) nezveřejňují.

OTS+ a přímé zadní podsvícení (u kterého může fungovat i lokální podsvícení) získáte od modelu Q80T výše. 100Hz panel od Q70T výše (a od 55" výše). HDMI 2.1 mají všechny představené modely, ale vnitřne se liší funkcemi podle konkrétního modelu. Televizory podporují technologii Freesync pro hráče, ale na konkurenční G-Sync to zatím nevypadá. G-Sync přitom již slíbilo doplnit třeba LG. Wi-Fi 6 (802.11ax) zatím najdete jen u 8K modelů, všude jinde jde o Wi-Fi 5.

Samsung TV QLED Q95T 2020 Q90T KV PC Samsung TV QLED Q95T

Najdete zde adaptivní obraz funguje podle světelných podmínek v místnosti. Nejde pouze o senzor okolního osvětlení jako u mobilů, ale také o snímač teploty barev. Výsledkem by mělo být příjemnější nastavení barev v průběhu dne, ale i pro jednotlivé scény. Tahle funkce chybí jen u Q60T.

Podpora HDR standardů zůstává stejná: HDR10, HDR10+ a HLG. Důležité funkce se tedy lámají u modelu Q80T, který v 55" variantě bude Samsung prodávat za 29 990 Kč (zaváděcí cena z 39 990).

Samsung TV QLED Q80T 2020 Q80T Lifestyle Gallery Expand 05 Samsung TV QLED Q80T

The Frame (také QLED)

The Frame je řada televizorů určená do obýváků, kde kromě klasické obrazovky nahradí i obraz. Výbavou se řadí někde mezi Q70T a Q80T. Řada je označena jako LS03T a prodává se v úhlopříčkách 32 až 75".

Vnitřně jde o QLED, ovšem stále s lesklou obrazovkou a nalepeným matným filtrem.Ten používá i u jiných QLED a pořád jde o lepší řešení, než u značek, které žádný filtr nepoužijí a mají obrazovku jak zrcadlo.

Tip: Televizor a obraz v jednom: Samsung The Frame je oficiálně v Česku

Stejně jako některé jiné QLEDy obsahuje senzory okolního jasu a teploty. Samsung má smlouvy se světovými galeriemi a přes aplikaci v Tizenu zpřístupňuje umělecká díla. Spotřeba energie v tomto módu je nižší, než při sledování filmů.

Televizory mají neviditelný kabel a připojení k One Connect Box (stejně jako top modely QLEDu). Aby vypadaly více jako obraz, lze na ně nacvaknout výměnný rám. Kabel je opravdu velmi tenký a průhledný, přitom obsahuje napájení i data. Má 5 metrů a lze případně dokoupit i 15metrový, ten je ovšem dost drahý.

„Galeriový mód“ ale mají i ostatní řady prostřednictvím Ambient Mode+. Jen místo Rembrandta zobrazí aktuální počasí nebo splynou se vzorem zdi, na které jsou pověšené.

Crystal UHD: ty obyčejnější televizory

Po QLED už následují běžné LCD televizory. Ty lepší z nich Samsung označuje jako Crystal UHD, níže jsou už pouze low-endové modely s Full HD displejem.

Tip: Samsung letos vyrobí poslední LCD, pak plně přejde na jiné typy displejů

Klasické LCD televizory bez vrstvy kvantových teček Samsung nazval Crystal UHD. Ty by měly (podle hierarchie) více soupeřit například s NanoCell od LG. Jako Crystal UHD jsou označeny řady TU8502, TU8072 a TU7172.

Samsung TV 2020 Červený fosfor Samsung TV 2020 Červený fosfor

Aby i neQLED televizory byly konkurenceschopné s vylepšenými LCD od konkurence, přidal Samsung pro zlepšení vrstvu červeného fosforu. Ve všech Crystal UHD modelech také nově najdete technologii Dual LED, což znamená podsvícení pomocí tří různých barevných teplot. Dual LED najdete i u Q60 a Q70 a váže se k bočnímu (Edge) podsvícení.

Smart TV

U Samsungu jde samozřejmě o Tizen, ale také o povedený dálkový ovladač. Samsung se pochlubil více než 1500 aplikacemi, přičemž lokálních jich je něco přes 50. Výhodou Tizenu je přítomnost téměž všech českých operátorů internetové televize, nevýhodou například absence Kodi.

KL24

 

Samsung TV QLED Multiview 2020 QLED Multi View PC
Samsung TV QLED Multiview 2020 QLED Multi View PC
2020 QLED Smart Hub One Remote Control US PC
2020 QLED Smart Hub One Remote Control US PC

Novinkou je Multiview, který pro loňské modely už nebude. V podstatě jde o PIP, kdy se vysílání nebo jiný obsah přesune na levou stranu obrazovky a na pravé se objeví obsah z vašeho smartphonu. Ten ani nemusí být stejné značky, Samsung tuto funkci zpřístupní i pro iOS. Tohle by mohlo být velmi užitečné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.