Hlavní navigace

Tesla Smart Pet Feeder Camera: chytré krmítko s kamerou pro kočky (recenze)

17. 8. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Spolu s chytrým pítkem Tesla jsem vyzkoušel i chytrý dávkovač granulí. Tohle zařízení má navíc kameru a kromě vzdáleného krmení lze s kočkou i komunikovat. Kromě toho si z dovolené pohlídáte část bytu. Krmítko zřejmě funguje i pro malé psy.

Smart Pet Feeder se prodává za 2690 Kč a ve verzi s kamerou, mikrofonem a reproduktorem za 3790 Kč. Proti pítku je tento krmič už trochu složitější zařízení. Pod zásobníkem na granule má otáčivý dávkovač ve tvaru vrtule. Ten určuje velikost jedné porce, která by měla být zhruba 10 gramů, ale je to hodně náhodné. Kolik granulí se vejde mezi vrtulky, tolik je jedna porce. Lze nastavit i větší porci = více otočení vrtulky.

Zásobník je vyjímatelný a pojme asi 4 litry granulí. Úvodní naplnění zásobníku musíte udělat ručně, potom už vám stačí smartphone. Z přední strany nasunete misku, do které granule padají.

Pro správnou funkci je opět potřeba umístit zařízení poblíž zásuvky, ale na rozdíl od fontánky z předchozího testu jej lze napájet i pomocí baterií LR20 (neboli monočlánků typu D). Ty jsou však spíše nouzové řešení, aby kočky v případě výpadku proudu přežily a nezůstaly bez jídla.

Tip: Tesla Smart Pet Fountain: Chytrá fontánka pro chytré kočky (recenze)

Chytré funkce

Po stisku tlačítka na přední straně otočí dávkovač vrtulkou a vydá jednu porci. Chytré funkce získáte ve spojení s mobilní aplikací Tesla Smart. Tu lze po spárování ovládat odkudkoliv z internetu. Ve verzi s kamerou je v dávkovači i slot na microSD kartu a obrazovka aplikace nabízí více možností. Ve zkratce: můžete ovládat krmení, měnit dávkovací plán, pořizovat snímky či video a s kočkami na dálku „mluvit“.

Tesla Smart Pet Feeder Camera recenze1 Úvodní instalace pod dohledem

Horní polovinu mobilní aplikace zabírá živý náhled kamery se zpožděním asi dvě sekundy. Kvalita obrazu je dostatečná, v případě špatné konektivity ji lze snížit, nebo si naopak pustit streamované kočičky na celý displej. Video se ukládá v rozlišení Full HD při 15 snímcích v kodeku H.264 a s datovým tokem v průměru pod jeden megabit za sekundu. Kamera míří vpřed a zabírá poměrně široký úhel okolí krmiče. Do misky ale nevidí a žeroucí kočce uvidíte jen uši.

Z aplikace lze obraz nahrávat nebo pořizovat fotografie. Během nahrávání ale nejde současně používat dávkovač ani mikrofon, což je docela nevýhoda. Skrze kameru lze totiž na kočky i mluvit a poslouchat mňoukání, současně si je u toho ale nenahrajete na video.

Záznam se může ukládat na microSD, ale pokud spustíte nahrávání z aplikace, tak se ukládá rovnou do paměti vašeho mobilu. Paměťovou kartu se mi v krmiči sice ani nepodařilo zprovoznit, nicméně nijak nechyběla.

Krmení

Hlavní funkcí je samozřejmě vzdálené dávkování krmiva. Přes tlačítko Nakrmit zvolíte velikost porce (10 až 100 gramů) a porci vydáte. Notifikace na mobilu vám oznámí úspěch. Do misky se celkem vejde 180 gramů a teprve potom – v případě, že by to kočky nežraly – začnou granule přepadávat na zem. Vzhledem k natočení kamery lze skutečně sežrané množství jen odhadovat z notifikací o pohybu.

Tesla Smart Pet Feeder Dávkování Ruční dávkování

V aplikaci můžete nastavit týdenní plán krmení: tedy kdy a jak velká porce se vysype do misky. To je možná lepší řešení, než ruční dávkování.

V aplikaci pak uvidíte i tabulkový záznam (pod položkou Feed Record, některá slovíčka totiž nejsou přeložená). Zaznamenává ale jen krmení přes aplikaci, výdej granulí ručním stiskem tlačítka přímo na dávkovači aplikace ignoruje.

Záznam v noci s infračerveným přisvícením
Záznam v noci s infračerveným přisvícením

„Hej, kočky, pojďte se najíst“

Přímo na krmiči jsou dvě tlačítka Play a Rec. Při podržení Rec můžete namluvit krátký vzkaz typu „čičiči“, nebo „Meruňko, pojď jíst“. Stiskem Play si jej můžete kontrolně přehrát a dávkovač poté zvuk přehraje při každém vydání porce. V případě dvojité porce 20 gramů se vzkaz přehraje dvakrát, což zřejmě není záměr, ale drobná chybka. Tuto zajímavou funkci ovšem nelze nastavit ani ovládat přes mobil, ale právě jen tlačítky přímo na těle dávkovače.

Můžete si také nastavit alarm (nepříliš šťastně zvolené slovo), který vás upozorní na pohyb před kamerou. Opět i podle plánu, aby vás třeba nerušil notifikacemi v noci. V tom případě vám na mobil přijde upozornění a současně se v aplikaci uloží snímek kočky před miskou. Video ovšem ne, to lze pořídit jen ručně.

Citlivost alarmu lze nastavit ve třech krocích, ne vždy ale zareaguje správně. Když se třeba večer kamera přepne na černobílý obraz s infračerveným přisvícením, software to vyhodnotí jako změnu v obraze a zahlásí notifikaci, jako by právě přišla kočka.

CS24

Krmítko jsem testoval během dovolené, což se výborně hodilo a náš domluvený krmič tak měl na starosti pouze kočičí záchod. Uměl bych si představit řadu funkcí řešených trochu jinak, ale nakonec posloužilo velmi dobře.

Kompletní fotogalerie:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.