Hlavní navigace

Test: paměti DDR3 – 1333 až 2000 MHz

26. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Průběh testování, použitá konfigurace

Teoretický úvod dnes již přeskočíme, vše již bylo popsáno v článku Test: 6× DDR2-800 paměťové moduly (2 GB). A zaměříme se již čistě na testované moduly. Pro jejich testování jsme zvolili následující konfiguraci:

Mnohé z vás jistě zarazí použitá základní deska. Proč jsme nepoužili čipovou sadu Nvidia nForce 790i s volbou Unlinked pro paměti? Odpověď je velmi prostá. U této čipové sady si nejsem úplně jist jejím nastavením – 1 MHz na procesoru může ovlivnit radikálním způsobem propustnost paměťových modulů. U čipových sad Intel jsou tyto skoky samozřejmě také – vždy když změníte děličku a snížíte FSB, se velmi pohne i výkon celého stroje přestože frekvence budou úplně stejné. Ovšem na čipové sadě Intel je nastavení dle mého názoru přehlednější a hůře ovlivnitelné samotnou deskou.

Průběh testování

Při testování pamětí není snadné zajistit jejich maximální porovnání. S každým startem operačního systému (spuštěním jádra, nahráním ovladačů,…) se tvoří jistá neměřitelná odchylka. Jak později uvidíte, velký vliv na paměti má i frekvence procesoru. Paměťové moduly se liší i svou maximální frekvencí. A nakonec to hlavní. Porovnávat různé paměti se stejným časováním a stejnou frekvencí nemá příliš velký smysl, protože rozdíl bude jednak v řadu několika procent a bude ovlivněn právě jen spuštěním systému či jinou chybou v měření.

A-Data, Corsair, Crucial

A-Data Vitesta X DDR3 1600X

Paměti Vitesta X jsou nejslabším modulem z této řady. Na rozdíl od DDR2, které se vyznačovaly červeným rozvaděčem tepla, tato verze pro DDR3 má chladič černý. Certifikovány jsou pro běh na frekvenci 1600 MHz při časování 7-7-7-20. A-Data doporučují napětí 1,75–1,85 V. V základním nastavení se paměti téměř vůbec nezahřívaly – dosahovaly nejnižší teploty v testu 40,1 °C.

Po dlouhém laborování v BIOSu se paměti nakonec stabilně rozběhly na 1900 MHz s časováním 9-9-9-28 a napětím 1,95 V. Snadno překonaly hranici 10 GB/s a latence pamětí se snížila ze základních 63,1 ns na pouhých 54,5 ns. Mírně se zvýšila také teplota, která se zastavila na 43,7 °C. Pokud byste nechtěli zvyšovat časování pamětí, ale pouze frekvenci, zastaví se hodnota na 1752 MHz. Tento postup se nám však výkonově příliš neosvědčil a navíc pro taktování procesoru se bude frekvence 1900 MHz hodit více.

Corsair Twin3X2048-1600C7DHX

Dvojice největších paměťových modulů v testu nabízí kapacitu 4GB, což by mělo k práci stačit i těm nejnáročnějším uživatelům. I přes svou větší kapacitu si paměti uchovaly vysokou rychlost 1 600 MHz s doporučeným časováním 7-7-7-20. Ke stabilnímu chodu doporučuje výrobce napětí 1,9 V, což je již na DDR3 moduly vysoká hodnota. Testované paměti však umožňovali při výchozích hodnotách snížit napětí až na hodnotu 1,65 V, při které si moduly zachovali 100% stabilitu.

Vzhledem k vysoké frekvenci, nízkému časování a zvýšenému napětí budou paměťové čipy produkovat vysoké množství tepla, proto je Corsair zařadil do série DHX (Dual-Path Heat Exchange), která vyniká precizním chladicím systémem. Nemusíte se tak bát paměťové moduly taktovat. Při výchozím časování se nám bohužel nepovedlo zvýšit frekvenci ani o píď. Zvýšením na 9-9-9-24 se před vámi otevře velká rezerva, kterou paměti mají a hodnota nejvyšší stabilní frekvence se zastaví až na 1752 MHz. Snaha o nalezení lepší latence byla bohužel marná. Na výchozí frekvenci paměti dovolily snížení na 7-6-6-18, nárůst výkonu však nebyl prakticky žádný.

Crucial BallistiX DDR3 PC3-16000

Počítačovým nadšencům se při pohledu na tyto moduly jistojistě rozzáří oči. Jedná se o 2GB kit extrémně rychlých pamětí americké společnosti Crucial, která je známa vysokou kvalitou svých modulů a hlavně jejich přetaktovacím potenciálem. Paměti jsou certifikovány na rychlost 2 GHz při časování 9-9-9-28. Sekunduje jim při tom napětí 1,9 V.

Při jejich testování jsme se setkali s nevolí základní desky a procesoru pracovat na frekvenci FSB 500 MHz, což také zapříčinilo jejich testování nejdříve na 1 900 MHz a později na 1940 MHz, což však bylo již úplné maximum desky. I přes tento problém se paměťové moduly BallistiX přehouply přes hranici 10 GB/s při velmi nízké latenci 55,5 ns. Tyto moduly jsme zkoušeli již dříve při stavbě ESA PC, kde na základní desce XFX s čipsetem nForce 790i Ultra SLI běžely bez problémů na frekvenci 2 GHz. Při honbě za nízkou latencí jsme nakonec narazili na nejlepší výsledek při frekvenci 1752 MHz a časováním 7-7-7-24. Crucial zaslouží pochvalu za velmi dobrý rozvaděč tepla, který ani při vysokých frekvencích nepovolil překročení teploty 50 °C, přesto se má od Corsairu ještě co učit.

Kingmax, Kingston, Patriot

Kingmax DDR3 1333

Posledními zástupci v testu byla čtveřice paměťových modulů Kingmax, které se lišily pouze kapacitou jednotlivých modulů. V základu tikají na 1333 MHz s časováním 9-9-9-24, což nejsou žádné světoborné hodnoty. Vyzdvihnout si zaslouží nízké napětí 1,5 V. Paměti bohužel nejsou osazeny rozvaděčem tepla, přesto se díky nízkému napětí jejich teplota vyšplhala maximálně na 43,7 °C.

Přestože paměti v testu figurovaly spíše jako levný outsider, při přetaktování jsme se nestačili divit. Na základní frekvenci dokážou spolehlivě pracovat i s mnohem nižším časováním 7-7-7-18, potřebují však mírně zvýšit napětí na 1,6 V. Maximální frekvence, kterou z pamětí bylo možné dostat, bylo 1600 MHz s výchozím časováním. Paměti tak dorovnávají mnohem dražší modely. Ptáte-li se, proč jsme nezvýšili napětí na 1,9 V tak jako u ostatních, odpovědí je, že zvýšili, paměti však s napětím vyšším než 1,7 V nedokázaly stabilně naběhnout ani do prostředí BIOSu. Jsou tedy určeny primárně do úspornějších počítačů.

Kingston DIMM 2048MB DDR III PC1800 KHX14400D3K2/2G

Kalifornská společnost Kingston patří mezi přední výrobce paměťových modulů, což také dokázala v našem testu. DDR3 moduly z řady HyperX tikaly na frekvenci 1800 MHz, přičemž si zachovaly velmi solidní časování 8-8-8-24. Opět se setkáváme se zvýšeným napětím 1,9 V, které, jak se dozvíte za chvíli, jsme ještě mírně zvýšili. Rozvaděč tepla znalce modulů této značky již ničím nepřekvapí – modrý základ s logem si paměti zachovaly již po několik generací.

V přetaktování tento kit předčil všechna očekávání. Při snížení časování na 7-7-7-18 postačilo snížit frekvenci na 1752 MHz. Výkonový nárůst však nebyl to, co bychom si představovali a tak jsme se vrhli na zvyšování frekvence. Moduly umožnily dosáhnout až na 1900 MHz s časováním 9-9-9-28 a napětím 1,95 V. Zkusmo jsme nastavili i frekvenci 2 GHz, paměti se sice rozjely, ovšem nebyly zcela stabilní. Nevýhodou těchto modulů je jejich vysoké zahřívání; teplota se v zátěži vyšplhala až na 50 °C.

Patriot DDR3 PC3-10666 PDC32G1333LLK

Dvojice paměťových modulů patriot dostala do vínku nízkou frekvenci 1333 MHz a současně i nízké časování 7-7-7-20. Napětí těchto pamětí je pouze 1,7 V. Tím se začínají objevovat paměti, které opravdu plní cíl DDR3 pamětí. Tímto cílem byla nižší spotřeba při stejném výkonu jako u DDR2 pamětí. Oba moduly jsou vybaveny velmi kvalitním rozvaděčem tepla, který je vlnkovaný a nabízí tak větší disipační plochu.

Ač se to na první pohled nemusí zdát, jsou tyto paměti jako stvořené pro přetaktování. Zvýšením časování na 9-9-9-28 umožnily testovací moduly dosáhnout vysoké frekvence 1852 MHz. K tomu si však vyžádaly zvýšení napětí na 1,9 V. Přenosová rychlost pamětí v Dual Channelu se zastavila těsně před hranicí 10 GB/s. Teplota 40,6 °C je extrémně nízká a chladič tak opravdu plní svou funkci. Pokud by vás zajímalo, kam až se dostanete s frekvencí při základním časování 7-7-7-20, tak je to 1700 MHz. Paměti tak ukazují, že mají velkou skrytou rezervu.

Výsledky – základní frekvence

Výsledky na základní frekvenci

Do první série grafů jsme tedy zanesli porovnání jednotlivých paměťových kitů na základní frekvenci. Zde stále platí to, co u DDR2 – tedy vyšší frekvence s vyšším časováním má podobný výkon jako nižší frekvence s nízkým časováním. Záleží tedy hlavně na aplikacích, které používáte. Co se týče herních testů, v těch si drahou pamětí příliš nepomůžete. U novějších her bych raději doporučil větší kapacitu místo vyšších frekvencí.

Výsledky – přetaktování na vyšší frekvenci

Druhá část je věnována porovnání výkonu pamětí při zvýšené frekvenci. Paměti zde mají nastavenou stejnou latenci, jde tedy již jen o nárůst frekvencí v jednotlivých aplikacích. S vysokou frekvencí roste i přenosová rychlost a snižuje se latence. Ve hrách tento nárůst prakticky nepoznáte. Vysoká frekvence se však bude hodit u výpočetně náročných aplikacích, jako je např. komprimace videa či práce ve Photoshopu.

 

Výsledky – snížené časování

Poslední série grafů opět vyobrazuje změnu výkonu při téměř stejné (v detailech se mírně lišící) latenci a měnící se frekvenci. Z grafů vyplývá stejný výsledek jako z předchozí série. Na hraní her jsou tedy DDR3 moduly, ač se to výrobcům pamětí příliš nehodí, zcela zbytečné drahé a výkonné paměti. Raději zainvestujte do dražší grafiky. Dalším rozuzlením je, že s nižší latencí nedosáhnete stejných výsledků, jako s vyšší frekvencí. Měření je však ovlivněno FSB procesoru, což si ukážeme v poznatcích z měření.

 

Vliv rychlosti procesoru a velikosti modulů

V průběhu testování jsem se také věnoval zjištění, jaký vliv má takt procesoru na výkon pamětí. Výsledek potvrzuje, že pouhou změnou násobiče a tím i frekvence procesoru velice ovlivníte přenos pamětí a tím i jejich výkon. Pokud tedy budete někdy příště pročítat test pamětí a recenzent nebude uvádět u každého měření takt procesoru, ani se nenamáhejte, měření je velmi zkreslené a uživatele pouze zmate. V našem případě najdete všechny nastavení v tabulce s hodnotami.

Konečně poslední test ukazuje rozdíl v kapacitě pamětí. Dvojice 1GB modulů má mírně navrch, rozdíl je však v řádu 1–2 %. Pokud navíc používáte 64 bitový systém, který dokáže aplikaci přiřadit více paměti, určitě by byl rozdíl markantnější. Tento typ systému však aktuálně ještě není příliš rozšířen, stejně tak aplikace nejsou uzpůsobeny k tomu, aby větší množství paměti využily.

Závěrečné hodnocení

V tomto testu jsme prakticky ověřili použitelnost DDR3 pamětí. Využití jejich vysokých frekvencí a ukázali si rozdíl ve výkonu mezi frekvencemi, latencemi a jejich vzájemnou kombinací. Setkali jsme se také s problémem ovlivnění výkonnosti pamětí procesorem. Posledním zajímavým porovnáním byl vliv kapacity pamětí na jejich výkonnost.

Vzhledem k současným cenám, výkonu a možnostem přetaktování by pořadí v testu bylo následující:

1. Kingmax 2× 2GB FLFE85F-B8MF9

2. Kingmax 2× 1GB FLFD45F-B8MF9

3. Patriot 2× 1GB PDC32G1333LLK

4. Kingston 2× 1GB KHX14400D3K2/2G

5. Corsair Twin3X2048-1600C7DHX

6. – 7. Crucial BallistiX DDR3-2000 CL9 kit, A-Data Vitesta X DDR3 1600X

Pokud však hledáte moduly, které nabízejí vysoký výkon a na ceně vám příliš nezáleží, dobrou volbou jsou 2× 2GB paměťové moduly Corsair Twin3X2048-1600C7DHX, které krom vysoké kapacity nabízejí i dobrý přetaktovací potenciál. Vedle nešlápnete ani s moduly A-Data a Crucial BallistiX, které si však budete muset objednat někde v zahraničí. Jejich vysoký výkon je také vyvážen velmi vysokou cenou, proto u obyčejného uživatele nenajdou uplatnění.

Z tohoto testu tedy vzhledem k ceně srovnatelné s dražšími DDR2 moduly vycházejí vítězně kity pamětí Kingmax, které nabízejí dobrý poměr cena/výkon. Jejich vysokou výhodou je také nízké napětí 1,5 V.

Za zapůjčení pamětí děkujeme společnostem:


Kingmax, Patriot


Kingston

Adata


Corsair

Crucial

Byl pro vás článek přínosný?