Hlavní navigace

Testujeme Google Music beta. Hudbu můžete mít všude s sebou.

11. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google Music je internetové uložiště pro vaši hudbu, které umožňuje vaše hudební skladby přehrávat přímo v prohlížeči a zároveň je synchronizovat s mobilní aplikací pro Android. Tuto službu Google představil teprve na letošní vývojářské konferenci I/O, jde tedy o relativně čerstvou věc.

Každý uživatel Google Music může mít v tomto internetovém uložišti uloženo maximálně 20 000 hudebních skladeb (250 MB na soubor). Všechny hudební skladby, které máte uložené v Google Music můžete přímo z prohlížeče spravovat, upravovat ID3 tagy a tvořit playlisty. Přímo ve webovém rozhrání Google Music se nachází hudební přehrávač, která zvládá základní funkce, ale k tomu aby fungoval je třeba Flash Player.

Google Music Google Music Google Music

Desktopový klient

Na začátku je nutné mít nainstalovaný desktopový klient, který se postará o upload vašich hudebních skladeb na servery Googlu. Tento klient se oficiálně nazývá Music Manager a zatím je dostupný pro Windows a Mac OS X. Jakmile nainstalujete Music Manager a přihlásíte se přes něj na svůj Google účet, stačí již jen vybrat složky, kde máte uložené vaše hudební skladby. Pak už Music Manager začne automaticky uploadovat vaše hudební skladby na servery Googlu.

Google Music Google Music

Music Manager zvládá zpracovat zatím jen několik hudebních formátů, mezi něž patří MP3, FLAC, ACC a WMA. Bohužel bezztrátový formát FLAC je převáděn do 320kb/s MP3. Music Manager pracuje s jednosměrnou synchronizací, tedy když přidáte do vaší složky s hudbou novou písničku, tak ji Music Manager automaticky uploadne na servery Googlu, ale když smažete jednu písničku přímo z internetového úložiště Google Music, tak tato písnička ve vašem PC zůstane.

Aplikace pro Android

Vaše hudební knihovna na Google Music lze také bezproblémově synchronizovat i s vaším androidovým zařízením (2.2 a novější), k tomu je potřeba aplikace Music, kterou najdete na Android Marketu, ovšem zatím opět pouze pro uživatele z USA. Další omezení této aplikace spočívá v nemožnosti instalace na Android zařízení, které má root nebo neoficiální ROM. Toto omezení je uplatňováno z důvodu zamezení obcházení DRM ochrany.

Google Music Google Music Google Music

Tato aplikace Music je nejnovější verzí nativního androidího hudebního přehrávače, která na rozdíl od předchozích verzí zvládá synchronizaci s Google Music. Spuštění hudební skladby z Google Music trvá o chvilku déle, nejdřív se totiž musí načíst do vyrovnávací paměti. Pokud si chcete pouštět skladby s Google Music i v místech bez připojení k internetu je možné si tyto skladby předem stáhnout.

Google Music Google Music Google Music

Návod jak získat pozvánku!

Pokud si chcete také vyzkoušet Google Music mám pro vás jednoduchý návod, jak získat pozvánku aniž byste byli občanem USA. Ovšem musíte si uvědomit, že tímto jednání porušujete podmínky Google Music.

CS24

Stáčí využít služeb některé z VPN nebo proxy používající americkou IP k přihlášení ke svému Google účtu a požádat o pozvánku. Mezi takové služby patří například tato, tato, tato a spousta dalších. Pak už zbývá jen počkat na doručení pozvánky, ve většině případů to bude trvat pár týdnů, ale to nemusí být pravidlem.

Zdarma i v budoucnosti?

Nyní je tato služba plně zdarma, ale jestli tomu tak bude i v budoucnosti není zatím zcela jasné. Pravděpodobně dojde k razantnějšímu snížení maximálního počtu hudebních skladeb, a pokud budete chtít více prostoru, budete si zřejmě muset připlatit. Ale kdo ví, třeba Google překvapí a nechá tuto službu zcela zdarma napořád.

Byl pro vás článek přínosný?