Hlavní navigace

Peter Jackson díky počítačům oživil 100 let staré záběry z první světové války (video)

28. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Režisér brutálních hororů, Pána prstenů, King Konga a ehm, Hobita, uvede do kin nový film They Shall Not Grow Old (ČSFD). Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby ovšem klíčové části snímku nevznikly v době, kdy ještě nežili ani jeho rodiče. Produkční společnost Petera Jacksona totiž vytvořila stominutový dokument ze záběrů z první světové války.

Ve spolupráci s BBC a Imperial War Museum Jacksonův tým sesbíral 100 hodin dobových záznamů a 600 hodin rozhovorů se dvěma stovkami veteránů. Dokument neukazuje příčiny, průběh nebo dopady války jako celku. Zachycuje každodenní starosti a radosti (pokud nějaké) vojáků v zákopech. Žádná herecké etudy, špína a děs jsou pravé. Ani na tom by ale nebylo nic zvláštního.

Jackson ovšem materiál prezentuje, jako by šlo o nedávno natočený film. Barevný, se zvukem a ve vybraných kinech i ve 3D. Musíme si přitom uvědomit, že 100+ let staré záběry byly černobílé. Filmové kotouče nebo negativy prošly chemickou degradací, takže už i tehdy špatný technický stav byl dnes ještě horší.

Experti ale políčka vyčistili, dobarvili a udělali plynulejšími. Asi si pamatujete grotesky z dob němého filmu. Tehdy se šetřilo materiálem a točilo se frekvencí od 14 po 20 snímků za sekundu. (Frekvence nebyla stálá, točilo se kličkou.) Záznam byl z dnešního pohledu sekaný, případně zrychlený (pokud se pustil při současně používaných frekvencích).

TIP: Star Wars je kvůli počítačům stále nedokončená sága

Jackson proto využil pokročilých technik kompenzace pohybu a obraz zjemnil. Zvuk tehdy nebyl vůbec. Efekty i hlasy se doplnily nově, evidentně s přispěním odezíračů ze rtů. Restaurováním přitom neprošlo jen 100 minut použitých ve filmu, ale celých 100 hodin z archivu.

První zvukový film Jazzový zpěvák byl natočen až v roce 1927. A právě kvůli zvuku se tehdy stanovila dodnes používaná frekvence 24 fps, protože až s ní bylo možné reprodukovat hlasy a hudbu v dobré kvalitě. Plynulost obrazu byl až bonus navíc.

CS24

Snímek They Shall Not Grow Old měl v Británii kinopremiéru 16. října a tento měsíc jej už vysílala BBC Two (tudíž bude „někde na internetu“). V USA jde do kin 17. prosince, k nám se ale podle kalendáře Unie filmových distributorů nechystá.

Byl pro vás článek přínosný?