Hlavní navigace

Tihle poslanci chtějí osekat registr smluv. Bez něj neuvidíme, jak hospodaří státní podniky

23. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovou povahu, možná nebudou muset zveřejnovat smlouvy v online registru. O jeden hlas o tom včera rozhodla poslanecká sněmovna. Pro omezení registru hlasovalo 80 poslanců ze 159 přítomných (zde je hlasování). Novelu zákona ale ještě může zarazit senát nebo prezident.

Novela byla původně psána na míru státem vlastněnému Budvaru, který by prý zveřejněním smluv mohl nahnat body konkurenci. Do novely se postupně dostala i spousta dalších výjimek. Smlouvy by nemusely publikovat na internetu ani České dráhy nebo veřejnoprávní média Česká televize a Český rozhlas. Ve zveřejněných smlouvách je přitom možné začernit obchodní tajemství a nikdo ze zastánců novely neukázal příklad, publikování smlouvy některému podniku ublížilo.

Zákon o registru smluv (340/2015 Sb.) vznikl kvůli potírání korupce a pro podporu transparentnosti veřejných prostředků. Skvělým monitorem je například Hlídač smluv Michala Bláhy. Teď chtějí poslanci významnou část penězovodů utratit. Veřejnost by nemohla hlídat, jestli některé zakázky nestojí podezřele mnoho. Stejní poslanci přitom chtějí mít absolutní kontrolu nad všemi transakcemi občanů.

Více informací k tématu najdete na Euro.cz.

Poslanci označení zeleně chtějí osekat registr smluv Poslanci označení zeleně chtějí osekat registr smluv

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku