Hlavní navigace

Tip: Google prozradí, kdo vyhrál Oscara, Slavíka nebo Grammy

16. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Určitě jste si ve výsledcích Googlu všimli pravého panelu s přímými odpověďmi. Jde o funkci Knowledge Graph, kterou firma spustila před čtyřmi lety v angličtině a před třemi lety i v češtině. Google zpracovává znalostní grafy, hledá souvislosti a z otevřených zdrojů dokáže sestavit profily osob nebo věcí.

Knowledge Graph Googlu zná výsledky soutěží

Národní akademií hudebního umění a věd ve Spojených státech včera udělovala hudební ceny Grammy. Když jsem dnes hledal detaily, všiml jsem si, že Google zareagoval hodně rychle a výsledky už v bočním panelu aktualizoval. Aby také ne, když čerpá z Wikipedie, kde je komunita rovněž rychle doplnila.

Knowledge Graph Googlu zná výsledky soutěží

Jen musíte trpělivě zkoušet různé dotazy, na které se vyhledávač chytí. Na dotaz:

  • grammy zobrazí panel s posledními pěti ročníky a jejich vítězi v jednotlivých kategoriích,
  • grammy 2014 zobrazí vítěze z daného ročníku, ale 2015 ani 2016 ještě nezobrazí
  • grammy album roku zobrazí panel s posledními pěti ročníky a nominovanými/vítězem v kategorii

Komplikovanější dotazy ale zatím nezpracuje. Přitom s daty, které má, by mohl Google najít, kdo měl v historii nejvíce nominací či vítězství, kdo byl nominován na píseň roku v roce 1985 nebo komu se podařilo cenu v dalším roce obhájit.

KL24

 

Dotazy si můžete vyzkoušet i u jiných cen. Namátkou jsem zkusil Oscara, Zlatý glóbus, Ceny BAFTA, Emmy, Tony, ale funguje i tuzemský Český slavík nebo Český lev. Google prozradí také výsledky Nobelovy ceny. Ale například sportovní statistiky ještě nevede. Snad příště.

Byl pro vás článek přínosný?