Hlavní navigace

Tip: Odstraňte z Facebooku kontakty, které získal z adresáře ve vašem telefonu

17. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Facebook umí získávat kontakty z telefonů, které pak využívá mj. k tomu, aby vám navrhoval, koho si přidat do přátel. Podobně využívá údaje importované z e-mailů. Jak tyto kontakty, které Facebook vůbec nepotřebuje, odstraníte?

Facebook je spletitá džungle, která o nás získává informace na řadě míst. Sleduje nás na webu skrze cookies, dále sami vyplňujeme políčka ve svých profilech a pak zveme své známé např. e-mailem, aby se k sociální síti připojili. Spoustu toho na vás prozradí také kamarádi a kamarádky. Messenger a mobilní klient pro Facebook pak má výbornou funkci, díky které se obsah vašeho adresáře neustále nahrává na Facebook. Zdrojů je zkrátka mnoho. Kontaktní údaje pak mohou být použity mj. k tomu, že vám Facebook navrhuje známé, kteří již profil mají a které byste si mohli přidat do přátel. Teď se bavíme specificky o tom, že jste někomu poslali pozvání, aby si založil profil, eventuálně máte v Messengeru zapnuté sdílení obsahu adresáře. Jako dnešní první tip berte vybídnutí ke kontrole, zda máte tuto funkci aktivní, pokud o ni nestojíte. Druhým tipem je odstranění kontaktů, které jste na Facebook nahráli. Podotýkám, že vypnutí funkce je nutné, pokud nechcete, aby se kontakty skrze Messenger dostali na Facebook znovu.

Zabraňte aplikacím, aby posílaly informace o kontaktech

Jak bylo řečeno, bez vypnutí synchronizace kontaktů nemá příliš smysl se do mazání importovaných kontaktů pouštět. Co se klienta pro Facebook týče, v hlavní nabídky vyberte Nastavení | Nastavení aplikací. Zrušte označení předvolby Nepřetržitě nahrávat kontakty. To aspoň platí pro Android, na iOS se může postup v detailech lišit.

Vypněte nepřetržité nahrávání kontaktů Vypněte nepřetržité nahrávání kontaktů

Pakliže používáte Messenger, klepněte v horním pravém rohu na svou podobiznu. Posuňte se dolů, mezi položkami nastavení uvidíte položku Lidé. Vypněte předvolbu Synchronizované kontakty klepnutím a potvrzením tlačítkem OK. Nyní by již Facebook neměl přijímat informace o lidech z vašeho adresáře.

Vypněte synchronizaci kontaktů Vypněte synchronizaci kontaktů

Je jasné, že pokud nechcete, aby získával e-mailové adresy a jména, nenahrávejte do služby znovu ani obsah svého adresáře přidruženého k e-mailové službě, kterou používáte. Neposílejte nikomu ani pozvánky k založení účtu na Facebooku. Kdyby dotyčný o účet stál, založí si jej velice snadno i bez pozvánky – aspoň za předpokladu, že zvládne do adresního řádku prohlížeče zadat adresu www.facebook.com.

Odstranění kontaktů importovaných přes e-mail

Odstranit můžete všechny kontakty, které jste na Facebook importovali. Data jste mohli přenést např. z adresáře e-mailové služby, kterou používáte, nebo jste někomu poslali pozvánku, aby se na Facebook připojil. Importované kontakty najdete v této sekci na Facebooku. Klepněte na odkaz Odebrat všechny kontakty, jenž se nachází pod seznamem, a pak své rozhodnutí potvrďte tlačítkem Odebrat. Vaše žádost by měla být zpracována do pár minut. Na dokončení budete upozorněni.

Odstranění importovaných kontaktů provedete na této stránce Odstranění importovaných kontaktů provedete na této stránce

Odstranění kontaktů ze smartphonu

Správu kontaktů nahraných z adresáře v telefonu najdete na samostatném místě, konkrétně na této adrese. Dále už to není žádná věda. Pakliže v seznamu uvidíte nějaké kontakty, které chcete raději zase odstranit, klepněte na Odstranit vše.

Odstranění kontaktů z telefonu provedete pro změnu zde Odstranění kontaktů z telefonu provedete pro změnu zde

Čeho tím dosáhnete?

Facebook nebude mít tolik informací o vašich známých, kteří profil na sociální síti nemají. Děláte to tedy spíše pro ně. Současně tím ovšem chráníte sebe, protože Facebook už si vás nemusí s dotyčnou osobou spojit. Přesto může být dopad odstranění sdílených informací relativně malý.

Vaši zodpovědnost může narušovat nezodpovědnost jiných uživatelů či uživatelek. Navíc dokud na Facebooku jste, stejně s ním sdílíte řadu informací – mnoho pak nezáměrně. Snaha o minimalizaci dopadů na narušení soukromí je chvályhodná, ale mějte na paměti, že nejspolehlivější je na Facebooku profil nemít. Což sice může znít radikálně, ale v tématu ochrany osobních informací a soukromí to je vlastně zcela logická volba.

Byl pro vás článek přínosný?