Hlavní navigace

Tip: Mapy.cz zobrazují historické hranice Čech, Moravy i Slezska. Podívejte se, kudy vedou

15. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: Mapy.cz
Mapy.cz dokáží už delší dobu zobrazit i jiné hranice, než ty dnes oficiálně uznávané. Fanoušci map i historie si tak mohou zobrazit třeba skutečnou historickou zemskou hranici mezi Čechami a Moravou. Stačí zadat do vyhledávacího políčka klíčové slovo.

Je to velmi jednoduché, tím klíčovým slovem je třeba „Morava“, poté jen počkáte na zobrazení našeptávače a vyberete si zobrazení historického území Morava. Červená linka poté odpovídá hledanému pojmu, v tomto případě zemské hranici Moravy. Ta je velmi odlišná od současného dělení na tzv. kraje, které s ní nemají v podstatě nic společného. Obdobně lze hledat klíčové slovo „Čechy“ či České Slezsko.

Mapy.cz Morava Do vyhledávače lze zadávat klíčová slova, pro některá Mapy.cz nabídnou i něco navíc

Podobně si můžete nechat zobrazit hranice současných krajů a porovnávat. Když přejíždíte dálnici D1, na Moravu vstupujete na 115. kilometru. Ale na místě to není ničím patrné, kvalita asfaltu či betonového povrchu je stejná.

Jihlava
Jihlava
Ostrava, moravská a slezská
Ostrava, moravská a slezská

Na několik zajímavostí pak narazíte u měst. Třeba moravská obec Dačice dnes spadá pod Jihočeský kraj. Moravská (sic) Třebová je pak v Pardubickém kraji. Pak je tu několik větších měst hraničních, kterými se line dnes téměř neviditelná hranice.

Frýdek a Místek
Frýdek a Místek
Moravská a Česká Třebová
Moravská a Česká Třebová

Jihlava je moravské město, které se ale rozrostlo i do Čech. Řada obcí podél hranice má zemské přízvisko a hranice prochází Ostravou i Frýdkem-Místkem. A proč už tato hranice v podstatě neexistuje? Hranici zrušili komunisté v roce 1948 a po revoluci ji navzdory slibům odmítli obnovit novodobí plánovači krajů.

MMF24

V rámci Mapy.cz jde o kategorii nazvanou historické území, kromě Moravy si tak můžete zobrazit další země. Seznam čítá například Banát, Transylvánii, Gaskoňsko, Mezopotámii či Náhorní Karabach.

zdroj: Mapy.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.