Hlavní navigace

Tipy pro Windows (Phone): sledujte YouTube, Vine a archiv České televize

25. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Požitek ze sledování YouTube

Toib
Cena: 20 Kč
Jazyk: anglicky
Platforma: Windows Phone 8

S YouTube pro Windows Phone se to má zatím tak, že žádná oficiální aplikace neexistuje. Loni jedna vznikla, měla bohužel jepičí život. Google pokusy Microsoftu pokaždé zamítl, na což nedoplatil nikdo jiný než uživatelé. Nemusíme si zase tolik zoufat. Snad jedině kvůli tomu, že oficiální klient by přišel úplně zdarma. Za kvalitu, funkce či jedinečný design se nicméně vyplatí těch pár korun obětovat. Stávající nabídku dlaždicových aplikací v relativně nedávné době oživila další.

Čistý design

Nutno podotknout, že Toib nabízí opět odlišný zážitek oproti konkurenčním pokusům přinést na mobilní obrazovky největší videoportál světa. Autor do čela nasadil světlé schéma, byť si ze zadních pozic klidně vytáhnete temnější motivy. Díky tomuto rozhodnutí však prostředí působí opravdu čistě a krásně. Navigovat se vám v něm bude s jakousi nepopsatelnou lehkostí. Přes několik obrazovek se posouváte do stran. Potkáte takto seznamy videí, videa k pozdějšímu shlédnutí, populární příspěvky nebo odběry.

Na sdílení Buffer

Za samozřejmost berte aktivní dlaždici nebo možnost připínání konkrétních kanálů a videí k hlavní obrazovce. První verze nevynechala ani podporu pro přenosy v HD, jako bonus přibalila Buffer pro sdílení v sociální sítích. Oproti vyspělejším konkurentům ale Toib např. nedovoluje stahovat videa. Tím by ovšem stejně porušoval podmínky Googlu. Aplikaci bych prozatím nedoporučil, pokud se ohlížíte po co nejvyšším počtu funkcí. Jestliže bažíte hlavně po pěkném designu, jděte do Windows Phone Store.

Posunutím doleva byste se ze seznamů dostali do odběrůNa komentáře nebo podobné příspěvky se dostanete opět posunutím do strany
Na komentáře nebo podobné příspěvky se dostanete opět posunutím do strany

Kde si koupit léky?

České lékárny
Cena: zdarma
Jazyk: česky
Platforma: Windows Phone 8

Shodit nějakou aplikaci je velice jednoduché. Někdo by České lékárny obvinil z toho, že neslouží k ničemu jinému než k nalezení nejbližších lékáren. Měl by pravdu, ale proč by taková pomůcka neměla právo existovat? Od aut také nečekáme, že budou létat. Dlouze se pak ale můžeme bavit o tom, nakolik dobře produkt plní svůj jediný účel. Pokud v něm selhává, je to selhání o to bolestnější.

 

Lékárny na mapě

České lékárny svůj jediný účel plní slušně. Prostor pro zlepšení byste přesto našli. Aplikace využije vaši polohu a bez dalšího zdržování najde lékárny a zobrazí je na mapě. Projdete si je též v přehledném výpisu pod sebou. Člověk musí ocenit rychlost, s jakou se dočká výsledků. Co by se hodilo, ale nedostali jsme, je vyvolání navigace k lékárně. V případě potřeby budete muset adresu do navigace zadat ručně. Aspoň mapu si zvětšíte, takže budete vědět docela přesně, kudy se na místo dostanete.

Volejte lékárníkovi

Když na provozovnu klepnete, dozvíte se dokonce, kdo lékárnu vede a na jakém čísle se do ní dovoláte. Pokud pocítíte urgenci, volání je vám k dispozici okamžitě. Mezi doporučenými lékárnami kupodivu naleznete vždy striktně pobočky Dr.Max. Autoři přitom nikde neuvádí, zda a proč se rozhodli udělat této síti reklamu. Největší výtkou bude stáří. Poslední aktualizace z poloviny roku 2012 Českým lékárnám nevěstí zářnou budoucnost. Aspoň zatím šlapou dobře.

Vyhledání nejbližších lékáren je bleskovéKromě základních údajů by se hodila možnost spustit navigaci
Kromě základních údajů by se hodila možnost spustit navigaci

Televizní vysílání v tabletu

iVysílání
Cena: Zdarma
Jazyk: česky
Platforma: Windows 8

Mezi mladými lidmi už televize není tak populární, jako byla ve stejné věkové skupině ještě před pár lety. YouTube nicméně své konkurenty pořád má. Česká televize provozuje svůj velkorysý archiv, kde se podíváte na libovolný pořad z domácí tvorby. Jestli se chcete pobavit u tančících hvězd, nebo dáte přednost humorné Čtvrté hvězdě, záleží jenom na vaší náladě. Všechny tyto a podobné pořady si pustíte i na tabletu s dlaždicemi. Může přitom jít klidně o vzácnější variantu s Windows RT a procesorem architektury ARM.

Do popředí se nepřekvapivě dostávají vybrané kousky 
Do popředí se nepřekvapivě dostávají vybrané kousky

Obsah v první řadě

Prostředí působí trochu stroze, zejména pak v detailech pořadu, ale jde tu především o obsah. Česká televize pro vás vybírá zajímavé kousky ke shlédnutí, které protěžuje v úvodu. Odvysílané pořady ovšem dohledáte snadno, ať už vyhledáváním podle abecedy a volby počátečního písmena pořadu, nebo procházením žánrů. Nechybí ani důležité přizpůsobení obsahu. Své oblíbené pořady budete mít ve vlastním chlívku.

Živé přenosy

Kdyby vám chyběla inspirace, možná si vyberete z videí, která si právě pouští ostatní diváci. Při přehrávání pouze někoho zamrzí, že si nezvolí kvalitu přehrávání. Tu totiž aplikace vybírá automaticky, podle aktuální velikosti obrazu. Poklepáním video roztáhnete přes celou obrazovku. Zajímavou funkcí je sledování přímého přenosu. Posuňte se až na konec hlavní obrazovky, pak už skočíte do živého vysílání ČT1, ČT24 nebo dalších kanálů.

Prostředí je spíše strohé, ale vynahrazuje to obsah
Prostředí je spíše strohé, ale vynahrazuje to obsah

Šest vteřin zábavy

PrimeVine
Cena: Zdarma
Jazyk: anglicky
Platforma: Windows 8

Pakliže jste dosud neprovětrali katalog sociální sítě Vine, měli byste to napravit. Pokud v ní něco opravdu vzkvétá, pak se jedná o komediální zářezy. Šestisekundová videa se ostatně na mnoho dalších věcí nehodí. O nevšední a originální kratinké filmy ve Vine nouze není, tak proč si náladu nezvednout v kvalitním prohlížeči pro Windows 8. Webová verze ostatně zatím neumí skoro nic, když nepočítáme zobrazení příspěvků od sledovaných uživatelů.

„Vítězný“ filmeček vyhrává polovinu obrazovky
„Vítězný“ filmeček vyhrává polovinu obrazovky

Skrytá reklama

Sesterská sociální síť Twitteru nabírá ve PrimeVine lákavou podobu. Autoři se rozhodli věnovat velkou část úvodní obrazovky vybranému příspěvku. Po pravé straně už vyskakují položky v časové ose, kde si prohlédnete své oblíbence. Pochvalu si zaslouží ten, kdo vymýšlel design, protože mezi dlaždicemi s videy se příležitostně nenápadně skrývá reklama. Ani v nejmenším neruší, přestože ji při prohlížení nevyhnutelně zaznamenáte. Výborně se poprali s více aspekty.

KL24

Prohlížení a připínání

Když na video klepnete, otevře se v překryvném okně. Prohlížení filmečků se na tabletu stává docela libovou záležitostí. Širokoúhlý displej stále ponechává dostatek prostoru na komentáře uživatelů a na velké nepřehlédnutelné šipky pro navigaci na další a předchozí příspěvek. Aplikaci podobného ražení byste nepřijali, kdyby vám neumožnila videa sdílet dál. Na připínání se nezapomnělo, bohužel nefunguje pro konkrétní příspěvky, jen pro uživatele. Štítky tvůrci slibují, ale my připínání nemůžeme přijít na kloub.

Navigace ve vás nikdy nevyvolá pocit frustrace
Navigace ve vás nikdy nevyvolá pocit frustrace

Byl pro vás článek přínosný?