Hlavní navigace

Titulky.com zase dráždí ochranné svazy. Odkazují na warez

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před nedávnem jsme řešili právní otázku zveřejňování titulků na serveru Titulky.com (a dalších). Jmenovaný portál teď novou inzertní kampaní vystavenou na svých stránkách startuje další kontroverzi. U většiny nových titulků totiž zobrazuje okno přehrávače, kde si daný seriál nebo film můžete prohlédnout, viz v našem příkladu animák Raubíř Ralf.

Titulky s odkazem na warez
Titulky s odkazem na warez

Přehrávač je označen jako reklama a vede na stránky souborového úložiště FilesFetcher.com, kde jsou videa umístěna ke stažení nebo streamování/přehrávání. Dokud však nezaplatíte, žádné video neuvidíte. FilesFetcher funguje na bázi předplatného se sedmidenní zkušební dobou, nicméně už při registraci musíte vložit údaje o platební kartě(!). Filehosting od roku 2012 provozuje polská společnost DaftCode, její služba funguje i v češtině.

 

Z hlediska portálu Titulky.com je dle českých zákonů pravděpodobně vše v pořádku. Reklama je řádně označená a i Česká pirátská strana razí heslo, že odkaz není krádež. Z tohoto kroku jsou ale zcela jistě nervózní majitelé práv a ochranné svazy. Titulky.com s 210 000 unikátními měsíčními návštěvníky mají velký vliv, a pokud by k zaplacení paušálu na FilesFetcheru přesvědčily třeba desetinu lidí, rázem by platících bylo stejně jako u nováckého Voyo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?