Hlavní navigace

To nejlepší pro pasivní chlazení: Ninja 2 a HR-01

5. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

Thermalright HR-01 Plus

 

V diskuzích často vídám dotazy uživatelů, čím chladit pasivně jejich procesory. Po nedávném testu, v němž se nám představil klasický pasivní chladič Scythe Ninja, se dnes podíváme na asi jediné dva konkurenty (nepočítáme-li Thermalright IFX-14, který je kategorií sám pro sebe a možná ještě gigantický Scythe Orochi) a to sice na Thermalright HR-01 Plus a inovovanou verzi původního Ninjy - Scythe Ninja 2. V testu se ukáže i Asus Triton 85, který se do porovnání dostal tak nějak náhodou.

Thermalright HR-01 Plus

Inovovaný model HR-01 Plus nabízí oproti starší verzi dvě heatpipe navíc a jiný způsob uchycení. Jde víceméně o stejná vylepšení, jaká jsou mezi modely Ultra-120 eXtreme a Ultra-120.  

Chladič dorazil v typické tvrdé kartonové krabici bez zbytečných obrázků, či nápisů. Strohost zevnějšku však neznamená, že by byl chladič uvnitř špatně chráněný, spíše naopak. Pasiv je pevně uložený v pěnovém výlitku a zabalený v igelitovém pytlíku. Troufám si tvrdit, že by s ním přepravní společnost neměla během transportu nic udělat.

Příslušenství se nachází v menší papírové krabičce a je v jednotlivých pytlíčcích zabaleno podle toho, na který socket jej chceme použít. Nalezneme zde tedy uchycení pro patice AMD AM2 a Intel LGA 775, malý klíč pro utažení šroubů, velké balení pasty a antivibrační podložky pod ventilátor. Backplate je stejný jako u dříve recenzovaného Thermalright SI-128SE, což dozajista není na škodu. Ventilátor bychom ale hledali marně. Balení by samozřejmě nebylo kompletní bez návodu, který sice není česky, ale je pěkně ilustrovaný, takže instalaci by měl zvládnout opravdu každý.

 

Výrobek se skládá z měděné základny, ze které vybíhá šest duálních 6mm heatpipes (efektivně 12) do 33 hliníkových žeber, šířky 0,5 mm, která mají rozestup 3 mm a z užší strany do sebe zapadají pomocí malých zámečků. Zajímavé jsou vykrojené otvory, jenž mají za úkol zefektivnit chladič při nízkém průtoku vzduchu. Základna je vcelku hrubě opracována a co je horší, není zdaleka rovná, jak můžete vidět na fotografii s obtiskem pasty. Nicméně heatpipe jsou k ní alespoň přiletovány. Celý výrobek je poniklovaný a po stránce vzhledu se za něj ve skříni nemusí nikdo dozajista stydět.

Instalace chladiče není složitá, kdo dodrží kroky v manuálu, tak určitě uspěje. Zespod desky se položí backplate, do kterého předtím vložíme matky a zajistíme O kroužky. Z druhé strany desky poté namontujeme vlastní držáky spony. Není tak problém s orientací chladiče a můžete si vybrat, jakým směrem má být natočený. Dále už jen naneseme teplovodivou pastu, nasadíme chladič na procesor a pomocí dvou šroubů s pružinami jej zajistíme přes sponu.

 

Díky dobře řešené konstrukci je malá pravděpodobnost kolize s nějakým pasivem na základní desce, žebra začínají až 43mm od základny a díky jedné užší straně není problém s osazením vyšších chladičů pamětí. Případný ventilátor uchytíme ocelovými klipsami, ty se zasunou do otvorů v žebrování a následně se zaklapnou přes ventilátor, pod který můžeme nalepit měkké podložky pro omezení vibrací. Instalace dokončena. 

Rozměry
110 × 60 × 159,5 mm
Otáčky ventilátoru
ventilátor není součástí balení
Průtok vzduchu
dtto
Hmotnost
510 g
Kompatibilita
LGA 775, AM2
Přibližná cena
1000 Kč
 

 

Scythe Ninja 2

 

Scythe Ninja 2

Následovník legendy. Co vše nám přináší nového oproti starému modelu? Na první pohled by se dalo říct, že prakticky nic. Jiný tvar žeber a heatpipes vedoucí teplo více rovnoměrně do jejich plochy. Toť vše. Žádné změny v materiálech, žádný upravený systém uchycení, žádné pájení heatpipes k základně. Celkově je to zklamání, minimálně po stránce vzhledové. Pro většinu ale bude jistě zajímavější to, jak si povede v testech, což si samozřejmě za chvíli ukážeme.

   

Balení je velmi podobné, jako u staršího modelu, pevná kartonová krabice hrající všemi barvami a přeplněná sliby o neskutečném výkonu. Uvnitř je vše při starém, takže transport by zásilku neměl nějak vážněji ohrozit. Balení skrývá menší krabičku s příslušenstvím, kde najdeme spony na LGA 775, socket 478, AM2, 939 a 754. Dále pak klipsy na uchycení ventilátoru, šroubky, teplovodivou pastu a ventilátor. Jedná se o model s kluznými ložisky a specifikace říkají následující: hlučnost 20,5 dBA, průtok vzduchu 52,9 cfm, otáčky: 1000 rpm (± 10 %). Co se týče parametrů, tak ventilátor by měl být nepatrně tišší a foukat přitom více, což mohu i potvrdit.

Pasiv se skládá z 27 hliníkových žeber silných 0,4 mm a vzdálených 3,5 mm jedno od druhého. Ty protíná 12 duálních heatpipe o průměru 6 mm. Zakončeny jsou pěknými ozdobnými maticemi. Jak jsem už psal výše, heatpipes jsou nyní rovnoměrněji uspořádány a tak by se mělo teplo lépe předávat do celé plochy žeber. Základna je měděná s prakticky dokonalým povrchem, který je navíc poniklovaný. Heatpipes do ní zapadají „po staru" což znamená, že jsou zde zbytečné mezery, které zpomalují přenos tepla. Nad základnou je stále menší hliníkový pasiv, který pomáhá s odvodem tepla. Bylo by zajímavé zkusit jeho vliv na výkon, ovšem nepodařilo se mi ho odstranit nedestruktivní cestou.

 

Nasazení na základní desku je opravdu záležitostí okamžiku, stačí k pasivu přišroubovat zvolenou sponu a tu, bez potřeby desku vyndat, nasadit. Díky čtvercovému průřezu není orientace chladiče problém. Pokud se rozhodnete, že nasadíte ventilátor, stačí dodané ocelové klipsny zaháknout do výřezů v žebrech a následně do ventilátoru. Chladič je ale tak velký, že kolize s něčím vyšším na pevné desce je téměř jistá. Problém nastává s nasazeným ventilátorem. Paměti do prvních dvou slotů nainstalujete jen za cenu hodně posunutého ventilátoru.

 

Rozměry
116 × 116 × 152 mm
Otáčky ventilátoru
1000 rpm (±10%)
Průtok vzduchu
52,90 cfm
Hmotnost
705 g
Kompatibilita
LGA 775, socket 478, AM2, 939 a 754
Přibližná cena
1050 Kč

 

Asus Triton 85

 

 

Asus Triton 85

Tento model se do testu připletl pouze náhodou, jelikož byl k dispozici na testy, tak jsem si řekl, proč ho pro zajímavost k testu nepřipojit. Nakonec se ukázalo, že to nebyl ideální nápad a skončil o třídu níže pod konkurenty. Do jiné cenové relace ale přitom nepatří.


Balení tohoto krasavce je také z tvrdého kartonu černé barvy s logem a nápisy a skrývá v sobě plastový odlitek, ve kterém je chladič usazený. Celkově bych to hodnotil jako více než dostatečnou ochranu vaší objednávky.

Montážní příslušenství je také v menší papírové krabičce a čeká zde na nás spona pro Intel LGA775, AMD AM2 a malé balení pasty. Uchycení je bohužel jako u modelu Scythe Ninja 2 řešeno pomocí tzv. push-pins, tedy systémem, známého z boxovaného chladiče Intelu a po instalaci se deska nepříjemně prohýbala. Návod je mnohojazyčný, bohužel čeština opět chybí. Ilustrace to ale zachraňují a namontování by nemělo být problém. Ventilátor je součástí balení.

 

Jedná se o klasickou konstrukci s větrákem nasměrovaným proti základní desce se všemi výhodami a nevýhodami, které toto řešení má. Z měděné základny, která je podle výrobce postříbřená, vychází čtyři 6 mm heatpipe do celkem 55 hliníkových žeber o tloušťce 0,2 mm, vzdálených od sebe 2 mm. Žebrování je z opačné strany, než vycházejí heatpipe, podepřeno ocelovou vzpěrou, jenž má zamezit nechtěnému ohnutí chladiče.

 

Co se týče tvaru žeber, tak jde o vcelku zajímavý kus, v rozích jsou hliníkové pláty protaženy, a tvoří tak jakési zuby. Z boku navíc mají malá ohnutí, ta tak nedovolí vzduchu odejít z prostoru žebrování dřív, než je nutné. Přibalený ventilátor je z kouřového průhledného materiálu a navrchu má chromovanou mřížku s logem Asus. Parametry udávané výrobcem jsou následující: hlučnost 16-25 dBA, otáčky: 1400 rpm. Celkově je tento výrobek vzhledově hodně povedený a bude působit jako pěkný doplněk vnitřku počítače.

Instalace je zde velmi primitivní. Našroubujete zvolenou sponu na základnu a zacvaknete do základní desky. Chladičem je možné rotovat v 90° intervalech. Výrobce nedoporučuje instalaci, kdy je ohyb heatpipe směrem nahoru, v tomto směru ztrácí svojí efektivitu. Co se týče možných kolizí, tak zde bych upozornil na nemožnost instalovat paměti s vyššími chladiči do prvních dvou slotů, jinak je vše v pořádku.

Rozměry
137 × 120 × 132 mm
Otáčky ventilátoru
1400 rpm
Průtok vzduchu
neudáno
Hmotnost
520 g
Kompatibilita
LGA 775, socket AM2, 939 a 754
Přibližná cena
950 Kč


Testy

 

 

Testování, výsledky

Oproti minulému testu jsem z velké části změnil metodiku testování, což znamená že výsledky jsou s předchozím testem hůře porovnatelné. Byla použita větší hliníková skříň (CFI 1006) vylepená odhlučňovacím materiálem. Všechny ventilátory byly Nexus D12SL-12 PWM Real Silent case fan, nasávací měl fixní rychlost 500 otáček za minutu, zbylé dva poté byly regulovány podle potřeb měření.


Testovalo se v místnosti, kde se teplota pohybovala kolem 20 °C na sestavě v tabulce. Pasta byla v každém testu Arctic Cooling MX-2. Pro zátěž jsem vybral program OCCT, který umí zatížit obě jádra a vygenerovat pěkný graf. Teploty byly dále porovnány s výsledky z programu Realtemp, který dokáže měřit správně 45nm procesory Intel, a upraveny podle něj.

Skříň
Upravená CFI 1006
Procesor
Intel Core 2 Duo E8400
Základní deska
Gigabyte EP43-DS3L
Paměti
Kingston 2× 2GB DDR2 800 MHz
Pevný disk
Western Digital WD6400AAKS
Optická mechanika
Samsung SH-S203D
Grafická karta
Sapphire Radeon X1950 GT
Chladič grafické karty
Arctic Cooling Accelero S1
Zdroj
Seasonic S12 430W

 

Nejdříve se testovalo v nepřetaktovaném stavu, poté jsem procesor popohnal na 3,6 GHz a 1,3 V, což se již projevilo zvýšenou produkcí odpadního tepla. Všechny chladiče byly v zásadě zkoušeny ve dvou režimech. První byl zcela pasivní, se sundaným ventilátorem a měnil jsem otáčky na ventilátoru, co se stará o odvod vzduchu ze skříně, režim druhý potom představoval již klasické rozvržení s ventilátorem na pasivu a outtake ventilátorem na 800 otáčkách. Pokud teplota překročila 85 °C, test jsem považoval za neúspěšný a neuvádím proto v těchto případech ani teplotu bez zátěže.

Výsledky

Zde se žádné velké rozdíly nekonají, procesor je natolik úsporný, že jsou všechny chladiče prakticky vyrovnané. Asus ale již při nejpomalejším nastavení ventilátoru začíná mírně ztrácet.

Po zatížení se chladiče chovají podobně, pouze se úměrně zvedla teplota. Je také vidět, že Asusu a Thermalrightu zvyšování otáček pomáhá, u výrobku Scythe to již tak slavné není. Na vině je dozajista největší rozestup mezi žebry.

 

I když procesor produkuje stále stejně tepla jako v minulém grafu, je vidět, že Triton již zbylým dvěma kusům nestíhá. Duel dvou velikánů vychází v zásadě lépe pro Thermalright, až na kompletně pasivní režim, kdy má Ninja 2 mírně navrch.

 

V asi nejočekávanějším nastavení dopadly věci tak, jak je můžete vidět v grafu. Pro Asus je to totální debakl, který se po přetaktování jen zhorší. Ninja 2 a HR-01 Plus si zato vedou znamenitě. Oba bez problémů uchladí procesor i bez outtake ventilátoru s tím, že HR-01 Plus je o několik málo °C lepší, nepočítáme-li konfiguraci bez outtake ventilátoru, to je dominanta výrobku od Scythe.

 

Teploty nám pěkně poskočily a rozdíly mezi chladiči se začínají jasně projevovat. Ninja 2 ukazuje menší závislost na otáčkách ventilátoru, HR-01 Plus tradičně při minimálním průtoku vzduchu ztrácí a Asus je opět zahnán do rohu.

Poté, co jsem zatížil procesor nastalo pro mě menší překvapení, teploty se srovnaly a mezi favority zmizel prakticky jakýkoliv rozdíl. Pro jistotu jsem provedl několik měření pro vyloučení chyby, ale výsledky byly stejné. Co je zde ale důležité - tradičně kromě Asusu není problém procesor uchladit i při minimálním ofuku.

 

Nejtěžší zkouška pro naše borce se pomalu blíží. V jejím předkrmu, kterým je test bez zatížení procesoru , vidíme, že pasivní režim je nemožný a s minimálním průtokem uspějeme pouze s Ninjou 2. Asus kvůli teplotám v zátěži není zahrnut vůbec.

Poslední graf může pro mnohé z vás znamenat rozřešení celého testu. Ukázalo se přesně to, co jsem očekával. Asus nebyl v žádném nastavení schopen procesor uchladit, HR-01 Plus a Ninja 2 hrají stále tu samou známou písničku. Čím menší průtok vzduchu, tím lépe pro Scythe Ninja a i když rozdíly nejsou veliké, znatelné dozajista jsou.

 

Verdikt

 

Závěr

Ukázali jsme si dva adepty na chladič pro tiché PC. Ani jeden nezklamal. Ukázalo se, že Ninja 2 pokračuje v odkazu svého předchůdce a jde opravdu o nejvýkonnější řešení pro minimální průtok vzduchu. Jeho protivník ale také vytasil velice solidní výkon s perfektním zpracováním. Do toho hrál celou dobu druhé housle Asus Triton 85.

 

Přemýšlel jsem, jak vše objektivně zhodnotit. Nakonec jsem přišel s bodovým systémem, který bere v potaz výkon (63 %), v případě ofuku desky potom plus další 2 %, instalaci (20 %), příslušenství (10 %) a zpracování (5 %). Jednotlivá hodnocení jsou přidělována podle tabulky, kterou jsem si připravil a teploty přepočítány na počet bodů. Tím je vyloučen jakýkoliv subjektivní dojem. Plný počet zde může dostat pouze hypotetický chladič, alespoň podle dnešních měřítek, takže se vytvořila rezerva do budoucna. Tento systém použiji při dalších testech, takže by výsledky měly být porovnatelné.

 
Výkon
Instalace
Příslušenství
Zpracování
Celkem
Cena
Cena/výkon
Thermalright HR-01 Plus
48
15
7
4
74
1000
13,51
Scythe Ninja 2
49
10
6
3
68
1050
15,44
Asus Triton 85
41
9
4
3
57
950
16,66

A výhercem se stává... není to tak jasné. Co se týče teplot, vede mírně Ninja 2, ostatní aspekty ale ukazují, že celkově lepší koupí je Thermalright HR-01 Plus. Vděčí za to hlavně nenáročné instalaci přes backplate a výrazně menší velikosti, která usnadní instalaci a minimalizuje možnost kolize.

 

Thermalright HR-01 Plus

+ výkon
+ zpracování
+ backplate v balení
+ kompaktní rozměry v rámci možností

- ventilátor není součástí balení
- horší výkon při totálně pasivním chlazení

 

Scythe Ninja 2

+ výkon při minimálním průtoku vzduchu
+ ventilátor součástí balení
+ základna

- rozměry
- instalace

 

Asus Triton 85

+ vzhled
+ ofuk desky

- výkon
- instalace

 

Za zapůjčení chladiče Scythe Ninja 2 děkujeme společnosti TN Trade

MMF24

Za zapůjčení chladiče Triton 85 děkujeme společnosti Asus

Byl pro vás článek přínosný?