Hlavní navigace

Tohle je Raspberry Pi 3: Má zatím nejlepší procesor a konečně i integrovanou Wi-Fi a BT

29. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Malinové počítače slaví přesně čtyři roky existence. K tomuto výročí nadace Raspberry Pi představila a hned také začala prodávat plnohodnotnou třetí generaci RPi. Předchozích verzí se prodalo přes osm milionů, další miliony jistě přidá i novinka. Konečně má totiž funkce, po kterých fanoušci volali nejvíce.

Deska si zachovává stejnou velikost 85 × 56 × 17 mm a slibuje plnou kompatibilitu. Obsahuje novější SoC Broadcom BCM2837 se čtyřmi 1,2GHz jádry Cortex-A53. Oproti 0,9GHz jádrům Cortex-A7 z Raspberry Pi 2 mají přinést až 60 % výkonu navíc (v benchmarcích). Ve srovnání s první generací je výkon až 10× vyšší.

Raspberry Pi 3 Model B
Raspberry Pi 3 Model B

Grafickým obvodem nicméně zůstává VideoCore IV 3D jako u předchozích RPi. Tvůrci to ospravedlňují faktem, že jde o jedinou veřejně zdokumentovanou grafiku a oni chtějí, aby počítač nadále zůstal věrný open source. Má však alespoň vyšší takt (300 místo 250 MHz). Na desce dále najdeme 1 GB LPDDR2 paměti.

Vlastní úložiště chybí, systém se ukládá na microSD kartu. Běžet tam mohou různá linuxová distra a Microsoft pro RPi připravuje Windows 10 IoT. Zatím budou vycházet jen 32bitové edice. Nadace bude v příštích měsících zkoumat, jestli má smysl přejít i na 64bitové, když to nový procesor dovoluje.

" width="640" frameborder="0" height="360">

Na desce najdeme čtyři USB, HDMI, 3,5mm jack kombinující analogový audio/video výstup, 40pinový GPIO a dále rozhraní pro připojení foťáku a displeje. Zůstává také 100Mb/s Ethernet. Na desce ovšem nově najdeme i síťový čip BCM43438, který malinu doplnil o Wi-Fi 802.11b/g/n a Bluetooth 4.0 (LE). Konečně se tak uživatelé obejdou bez různých donglů, pokud budou chtít připojit bezdrátové periferie nebo RPi dostat k internetu bez Ethernetu. Jako napájecí konektor zůstává microUSB, tvůrci doporučují adaptéry s výkonem alespoň 12,5 W (5 V, 2,5 A).

Nadace slibuje, že třetí generaci Raspberry Pi připraví i v jiných formátech jako Model A+ (tenčí deska, jedno USB, bez Ethernetu) a také jako Compute Module (formát jako DDR2 SO-DIMM). Nadále se budou prodávat i starší generace RPi.

Raspberry Pi 3 Model B si zachoval stejnou cenu jako předchůdci. V nabídce jej má například ThePiHut, a to za 30 liber.

CS24

 

Zdroj: RPi

Byl pro vás článek přínosný?