Hlavní navigace

Toshiba odhalila SSD řady SG5. 15nm NAND přináší první terabajtové SSD do M.2

19. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera jsme informovali o formálním vypuštění SSD 750 Evo od Samsungu na trh. Ve stejném týdnu uvedl nová SSD také další výrobce NAND – Toshiba. Japonská společnost vydala celou řadu označenou „SG5“, která ale bude na rozdíl od zmíněného Samsungu mít širší záběr. Tyto disky budou k mání v kapacitách od 128 GB do 1 TB a kromě klasického provedení budou nabízeny i jako moduly M.2 – a to včetně onoho 1TB modelu, což je v tomto provedení vzácnost.

Disky SG5 jsou určené pro spotřebitelský trh, PC a notebooky. Používají jako většina nově uváděných SSD NAND typu TLC, konkrétně by mělo jít o čipy vyráběné nejnovějším 15nm procesem (tedy stejné jako má například OCZ Trion 150). Dostupné budou ve třech různých provedeních. Za prvé jako obvyklý 2,5" disk s rozhraním SATA v kapacitách 128, 256, 512 a 1024 GB, vedle toho budou existovat dva druhy M.2 modulů o délce 80 mm.

 

Toshiba SG5
Toshiba SG5

 

První varianta M.2 je jen jednostranná a nabízí kapacity 128, 256 a 512 GB. Modely M.2 s kapacitou 1024 GB pak budou používat druhou variantu s komponenty po obou stranách PCB (pozor tedy před nákupem do notebooků, které počítají jen s jednostrannými moduly). Půjde o jeden z vůbec prvních modulů s takto vysokou kapacitou, například Samsungy do M.2 stále končí na 500 GB. Řadič nicméně u těchto disků bude stejný jako u 2,5" disků , budou tedy používat obvyklý režim SATA 6,0 Gb/s místo PCI Expressu.

Toshiba SG5 (M.2)

Toshiba pro SSD SG5 uvádí jen sekvenční rychlosti bez údajů o IOPS v náhodném přístupu. Přenosová rychlost má dosahovat 520 MB/s ve čtení a 370 MB/s v zápise, což ale dost možná platí pro větší modely a nikoliv pro 128GB a 256GB verze. Na dnešní dobu nižší rychlost sekvenčního zápisu by možná mohla znamenat, že tyto disky na rozdíl od dalších TLC modelů nepoužívají trik s TLC cache, neboť Trion 150 se stejnou NAND zapisuje rychlostí 520–530 MB/s a jen u 120GB modelu se propadá na stále znatelně vyšších 450 MB/s.

Pokud by disky skutečně neměly SLC cache, pak by jejich udávaný výkon byl stabilně udržitelný a také by nevyžadovaly přesuny zapsaných dat na pozadí. Toshiba ale tyto detaily neuvádí – chlubí se jen použitím speciální proprietární technologie detekce a opravy chyb QSBC (Quadruple Swing-By Code).

 

Specifikace disků
Specifikace disků

 

Toshiba pro tato SSD uvádí spotřebu při čtení či zápisu typicky 5,5–5,6 W (s výjimkou jednostranných modelů M.2, kterým stačí 4,0 W). Spotřeba v klidu je ovšem nízkých 65 mW, takže tato SSD budou vhodná i pro notebooky.

 

Podle tiskové zprávy Toshiby by se disky SG5 měly v prodeji objevit zřejmě až za pár měsíců. Vzorky mají být k mání během aktuálního čtvrtletí (které se nám již mezitím začíná nachylovat a zbývá z něj jen něco přes měsíc), ovšem komerční dostupnost bude logicky následovat až později. To, že je řeč o dostupnosti vzorků, patrně také naznačuje, že tato SSD budou primárně nabízena velkoodběratelům do hotových sestav a notebooků. Na volném trhu se tedy asi budou objevovat jen zřídka, pokud vůbec. To je škoda, neboť onen 1TB model by byl téměř unikátní. Možná je však šance, že podobný disk Toshiba nakonec vypustí i na „retailový“ trh pod svou značkou OCZ.

Toshiba SG5

Zdroje: Toshiba, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?