Hlavní navigace

Toshiba Portégé R830: obchodní cestující (test)

22. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled, kvalita zpracování

Toshiba tradičně nabízí své pracovní stroje ve třech základních řadách. Tou nejnižší jsou notebooky Satellite Pro, které tvoří odrazový můstek mezi zábavou a prací, zařadit je tak můžeme s přihmouřenýma očima mezi základní notebooky pro domácí kanceláře a živnostníky. Následují řady Tecra a Portégé. Zatímco Tecry jsou plnokrevné business notebooky nabízené v čtrnácti- a patnáctipalcovém provedení (15" variantu jsme testovali), Portégé už svým názvem, který je vlastně povedenou slovní hříčkou, dává tušit, že zde půjde o něco jiného. Tím magickým slůvkem je mobilita, ovšem v profesionálním, pracovním podání inspirovaném Tecrou, leč s o něco líbivějším vzhledem. Není proto divu, že jedinou dostupnou úhlopříčkou je 13".

 

Portégé R830, kterou se nám podařilo získat pro dnešní test, je nástupcem modelu R700. Jedinou výraznou změnou oproti předchůdci je přechod ze starší architektury Intel Calpella na Huron River s procesory Sandy Bridge. Toshiba se chlubí kovovým provedením, kompletní pracovní výbavou a příjemnými rozměry i hmotností. Testovaná (momentálně prostřední) konfigurace nabídne dvoujádrový procesor Core i5, dostatek paměti RAM, 3G modem a 6článkovou baterii. Cena se pohybuje kolem 27 000 Kč s DPH. Jaký je 13" společník na cesty v podání Toshiby?

Vzhled

Rozměry notebooku odpovídají 13" vysoce mobilním strojům (316 × 227 × 18,3 - 26.6 mm) a dávají tušit, že místem se příliš neplýtvalo, což se dá jedině pochválit. Stejně pozitivně musím hodnotit i váhu počítače, která i s baterií činí téměř přesně 1,5 kg. Notebook se tedy v tomto směru jednoznačně snaží dostát svému určení, což se mu daří.

Design Portégé R830 používá prvky typické pro Tecry, ty však uvádí to trochu líbivějšího kontextu a trochu se přibližuje multimediálním Satellite - šasi kombinuje oblé linie s ostrými hranami, občas působí trochu nafoukle, ale vlastně se tím odlišuje a do jisté míry identifikuje. Celé šasi je vyvedené v černé barvě s matným, nebo (v případě rubu základny) pololesklým povrchem - tomu upřímně příliš nerozumím. Okolí klávesnice, opěrky zápěstí a částečně také víko displeje získaly povrchovou úpravu kartáčovaného kovu, která vzhled mírně oživuje. Z černé nadvlády vybočují pouze plastové krytky pantů, které jsou stříbrné (v mém okolí sklidily úspěch, mně připadají pouťové), a v kouřovém stříbrném provedení prostor tlačítek touchpadu.

Sedm diodových indikátorů najdeme pod touchpadem v podobě prosvítajících piktogramů, které jsou vidět i při zavřeném víku - zelený ukazatel připojeného napájecího adaptéru, signalizace stavu napájení (zelená označuje zapnutý notebook, oranžové pulzování spánek), indikace baterie (oranžově svítí při nabíjení, nabitá baterie signalizována zeleně, nízký stav oranžovým problikáváním), dále zelené ukazatele činnosti pevného disku a čtečky paměťových karet, oranžové bezdrátové sítě a modré 3G.

Kvalita zpracování a konstrukce

Celá konstrukce Portégé R830 je z oblíbené slitiny hořčíku, odlitky jsou navíc ještě vyztužené strukturou včelích pláství. Základna má díky tomu špičkovou tuhost, není vůbec nutné bát se prohýbání nebo vrzání. Jako všechny odlehčené notebooky však v ruce působí dutě.

Tenké víko displeje má rovněž hořčíková záda. Přestože se samozřejmě prohýbá a můžeme při silném tlaku pozorovat i vlnění obrazu, jeho tuhost je naprosto dostatečná, o čemž svědčí i fakt, že notebook je možné bez většího strachu zvedat i za rohy plně otevřeného víka displeje.

Toshiba Portégé R830
Cena 27 000 vč. DPH (CZC.cz)
Zapůjčil Toshiba ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i5-2520M
Frekvence 2,5 GHz
Max. frekvence (turbo) 3,2 GHz
Operační paměť 4 GB (1×4 GB DDR3 1 333 MHz)
Pevný disk (velikost) 500 GB
Pevný disk (rychlost) 7 200 otáček/min.
Pevný disk (typ připojení) SATA
Velikost displeje 13,3
Rozlišení displeje 1 366 × 768
Grafická karta Intel HD 3000
Grafická paměť sdílená
Optická mechanika DVD+/-RW (Matshita UJ8A2ES)
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth 3.0
Mobilní komunikace ano
Konektory, sloty
Výstupy na monitory VGA, HDMI
Porty (s výjimkou USB) 2× audio, ethernet, dokovací konektor, eSATA/USB 2.0
Počet portů USB 2.0 1 + eSATA/USB 2.0 (stále napájený)
Počet portů USB 3.0 1
Čtečka paměťových karet ano (SD/MMC)
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 316 × 227 × 18,3 - 26.6 mm
Hmotnost 1,50 kg
Kapacita baterie (Wh) 66 Wh
Výkon napájecího adaptéru 65 W
Software
Operační systém Microsoft Windows 7 Professional x64
Další aplikace Microsoft Office Starter 2010, Microsoft Windows Live Essentials 2011, McAfee Internet Security (trial), Nero Express 10, Skype, Asistent zabezpečení TOSHIBA, TOSHIBA Assist, TOSHIBA Bulletin Board, TOSHIBA ConfigFree, TOSHIBA eco Utility, TOSHIBA Face Recognition, TOSHIBA Media Controller, TOSHIBA Hardware Setup, TOSHIBA PC Health Monitor, TOSHIBA ReelTime, TOSHIBA Service Station, TOSHIBA TEMPRO, TOSHIBA Wireless Manager

Klávesnice, touchpad, porty

Klávesnice

Toshiba vsadila v případě Portégé na stejnou klávesnici jako u nových Tecer. Jak už je dnes pomalu zvykem, jedná se o šestiřadou chiclet klávesnici. U japonského výrobce nepřekvapí pololesklý povrch kláves bez klenutí. Z fotografií si můžete všimnout, že jsou (zřejmě pro zachování dostatečně velkých opěrek zápěstí a ústupku baterii) mírně snížené. K mému překvapení se vůbec nejednalo o problém, na klávesnici se pohodlně psalo. Dodám ještě, že stisk kláves je mělčí a jemnější, než bývá zvykem, díky tomu je klávesnice příjemně tichá.

 

Rozložení je tradiční, s velkým Controlem v levém rohu a Fn hned vedle, které má stejně jako vedlejší funkce šedý potisk, jenž se za zhoršených světelných podmínek stává neviditelným. Většinu z funkcí najdeme v horní řadě (ztišení zvuku, zámek Windows, přepínání napájecích profilů, režim spánku, hibernace, přepínání zobrazení, úprava jasu, přepínač bezdrátových sítí, vypínač touchpadu, aktivace zástupného numerického bloku a aktivace zástupných kurzorových šipek, písmena se pak v obou případech píší přidržením Fn), ale zoom a ovládání hlasitosti se nachází ještě o řadu níž, potom přiblížení obrazu změnou rozlišení na mezerníku. V krajním pravém sloupci najdeme klávesy pro pohyb v textu. Dodám ještě, že kurzorové šipky jsou pro větší pohodlí předsazené, mají příjemnou velikost.

Nad klávesnicí je ještě trojice tlačítek. Vlevo je to napájení, vpravo přepínač eko režimu a výběr výstupu obrazu, obě tlačítka je možné programovat. Signalizovaný je pouze Caps Lock zelenou diodou v samotné klávese. V případě cestovního stroje mi chybí nějaký druh osvětlení klávesnice.

Touchpad

Dotykovou plošku dodal Synaptics, a tak si tradičně nemůžu stěžovat na její citlivost nebo přesnost, podporuje také vícedotyková gesta. Od opěrek zápěstí je oddělená jednak mírným zapuštěním, ale hlavně lehce zdrsněným povrchem pro snadný pohyb prstu. Touchpad je možné vypnout buď nad ním vyhrazeným tlačítkem, nebo klávesovou zkratkou Fn+F9, akce je bohužel bez signalizace.

Pod touchpadem se v lesklém poli nachází dvojice rovněž lesklých vyhrazených tlačítek, z nichž ukusuje čtečka otisků prstů. Mají tužší, mělký chod a rozhodně nejsou tichá.

Porty

Na levé straně si kromě napájecího konektoru a výdechu chlazení našel místo analogový VGA obrazový výstup bez aretace (1 680 × 1 050 bodů bez problémů v obraze, Full HD přirozeně mírně rozmazané), kombinovaný eSATA/USB 2.0, který je navíc možné stále napájet i za vypnutého přístroje (detailní nastavení včetně prahů nabití baterie, kdy je funkce aktivní, zpřístupní aplikace Nástroj spánku), další USB 2.0 a jako poslední digitální HDMI, ačkoliv v business segmentu je už standardem DisplayPort. Pravobok je osídlený hlavně tenkou optickou mechanikou, která je u 13" notebooku pro mnohé jistě vítaným překvapením. Nad ní se nachází v opěrce zápěstí nezvykle dobře přístupná čtečka paměťových karet. Dále už pouze dvojicí audio konektorů, rychlým USB 3.0 (Renesas) a gigabitovým ethernetem (Intel). V pravém pantu displeje se nachází zdířka pro zámek Kensington.

Na rubu přístroje najdeme v business segmentu nutný dokovací konektor. Pomocí něj je možné notebook připojit k nativnímu replikátoru portů, ve kterém nechybí kromě nabíjení a čtveřice USB 2.0 také dvojice USB 3.0, digitální a analogový obrazový výstup, ethernet, audio a sériový port.

R830 je vzhledem ke svému určení konektorově vybavená dostatečně, s klidným svědomím se dá tvrdit, že nic podstatného nechybí, jen je většina konektorů velmi blízko u sebe, výjimkou je pouze VGA s více než dostatečným prostorem. U pracovního stroje může zamrzet snad jen absence ExpressCard slotu, ale tu 13" stroji s optickou mechanikou vyčítat objektivně nemůžeme.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Displej

Toshiba Portégé R830 je především notebook na cesty, a tak je vítaným parametrem matný 13,3" TN displej s rozlišením 1 366 × 768 bodů, ten je samozřejmě podsvícený LED diodami. Kvalita zobrazení je pro matné displeje standardní, a tak jsou oproti lesklým protějškům barvy samozřejmě méně výrazné, což platí i o kontrastu. Také pozorovací úhly jsou pro danou technologii panelu běžné.

 

Víko displeje spojuje se základnou dvojice pantů v uspořádání, kdy se displej otevírá směrem za základnu. Otevřít je jej proto možné pouze do úhlu cca 140¬∞. Displej je v zavřeném stavu držený tlakem pantů, který po překonání poleví a chod je následně příjemně plynulý se zcela adekvátním odporem. Víko není možné otevřít jednou rukou, zamrzí slabé vykrojení, které otevírání neulehčuje.

Nad displejem najdeme ještě VGA webovou kameru s modrou diodovou indikací, která umí snímat také v interpolovaném HD rozlišení 720p. Kvalita obrazu je podprůměrná, za zhoršených světelných podmínek nepodává dobré výsledky, ovšem drží si stále dobrou obnovovací frekvenci.

Zvukové možnosti

O veškerá zvuková zařízení se stará v čipové sadě integrovaný kodek Realtek HD. Nad klávesnicí najdeme dvojici skutečně miniaturních reproduktorů, jejichž kvalita je slabá, při vysoké hlasitosti rezonují, ovšem pro použití na cestách stačí a u pracovního stroje bych jejich kvalitu neviděl jako problém.

Mikrofon vestavěný v pravé opěrce zápěstí, daleko od zvukových ruchů, má příkladně čistý a jasný záznam, je tak velmi schopným partnerem webové kamery a jedním z nejlepších notebookových mikrofonů, které jsem měl možnost používat.

Datové úložiště

Testovaná konfigurace byla osazena 500GB mechanickým pevným diskem Hitachi se 7 200 otáčkami a samozřejmě 16 MB vyrovnávací paměti. Díky vyšším otáčkám a dvěma 250GB plotnám dosahoval velmi slušných výsledků jak v testech, tak při reálném používání, přitom nebyl hlučnější, než je u takových disků běžné.

CrystalDiskMark

Z výroby je disk rozdělen na jeden velký 451GB, uživatelsky přístupný oddíl C. Zbylý prostor zabírá jednak skrytý systémový oddíl a tovární záloha systému.

Disk je aktivně chráněný - jak se u pracovních notebooků sluší a patří - gravitačním senzorem. Aplikace Ochrana HDD TOSHIBA parkuje hlavičky pevného disku při vibracích či nebezpečí pádu. Citlivost je možné nastavit, a to odděleně při chodu na baterii a napájecí adaptér (chválím). Funkce je podpořena nárazy tlumícím, částečně volným uložením disku uvnitř notebooku.

HDTune - přenosová rychlost

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Acer TravelMate TimelineX 8481TG: 14", 1366 × 768, Intel Core i7-2637M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT 520M, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Dell XPS 15z: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT525M + Intel HD Graphics 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Acer TravelMate TimelineX 8473TG: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT540M, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Asus U46E: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO SB2L1E/W: 13,4", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD6470M + Intel HD Graphics 3000, 500 GB HDD, 5400 ot. /min.
  • Toshiba Satellite L755: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT525M, 500 GB HDD, 5400 ot. /min.
  • MSI GT680: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 460M, 1500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Toshiba Tecra R850: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire Ethos 8951G: 18,4", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GT 555M, HDD 750 GB, 5 400 ot. /min.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Výkon

Testovaná konfigurace "er osm set třicítky" byla postavená na plnokrevném dvoujádrovém procesoru Sandy Bridge, Intel Core i5-2520M, který se do pracovního notebooku určitě hodí - díky Hyper Threadingu a následně také Turbo Boostu poskytuje více než dostatek výkonu, zároveň však přidává vítané business funkce, mezi kterými nechybí vitrualizace či šifrování (podpora AES-NI). Nadílka operační paměti se zastavila na standardních 4 GB (DDR3, 1 333 MHz). V pouzdře procesoru samozřejmě nechybí integrované grafické jádro Intel HD 3000, které svým výkonem dostačuje jak pro přehrávání HD videa, tak pro případné hraní základních počítačových her. Čipová sada HM65 bez podpory vPro dává tušit, že testovaná konfigurace se mezi profesionální business stroje řadit nemůže.

3DMark

Na 13" společníka na pracovní cesty má Portégé R830 výkonu více než dostatek, a tak se nemusíme ani v nejmenším bát, že by nás notebook zdržoval. Za to vděčí především výkonnému procesoru, který disponuje také hardwarovým urychlováním šifrování; pro základní multimédia dobře poslouží integrovaná grafická karta. Sestava je samozřejmě navržená především pro dlouhou výdrž na baterii, a tak nečekejme dedikovanou grafickou kartu.

Cinebench

Provozní hluk a chlazení

Toshiba se v případě své R830 chlubí chlazením, které nasává vzduch mimo teplé části šasi. Ventilátor včetně jeho jediného nasávacího otvoru najdeme pod levou opěrkou, vzduch fouká dále dozadu skrze radiátor s heatpipe a teplý vychází levým bokem ven. Toto provedení má však dva nedostatky: jelikož je ventilátor dál od radiátoru, musí běžet na vyšších otáčkách, aby vzduch správně cirkuloval. Jediný nasávací otvor navíc jednoduše zakryjeme při provozu na klíně.

 

Větráček běží neustále, při běžných, méně náročných činnostech pouze na nízkých otáčkách. Bohužel nemá příliš příjemný zvuk kvůli přenášení vibrací do duté kovové opěrky. Zatížíme-li notebook, otáčky samozřejmě stoupnou a zvukový projev je ještě obohacený o fén připomínající svištění. Ovšem objektivně musím říct, že chlazení není za normálních okolností hlučné a v běžném ruchu nemáte šanci ventilátor postřehnout.

Nebyl jsem ale úplně 100% spokojený s odvodem tepla v zátěži, čemuž samozřejmě nepomáhá kovové šasi. Při běžné činnosti se teplota procesoru drží do 50¬∞C (což je trochu více, než bývá zvykem), ovšem rub notebooku se na levé straně zahřeje pouze na tělesnou teplotu, opěrky zápěstí a klávesnice se drží jen kolem 30¬∞C. Při extrémní zátěži (20 minut kombinace FurMarku a Prime95) velmi rychle vyletí teplota procesoru na 100¬∞C, začne se snižovat výkon a teploty šasi skutečně nejsou nejpříjemnější - rub překročí v okolí ventilátoru 50¬∞C, klávesnice v levé polovině atakuje čtyřicítku, levý horní roh dokonce 50¬∞C, na pevné podložce se však i tak dá notebook používat díky rozumné teplotě opěrek zápěstí.

Snímek webové kamerySnímek webové kamery

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Acer TravelMate TimelineX 8481TG: 14", 1366 × 768, Intel Core i7-2637M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT 520M, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Dell XPS 15z: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT525M + Intel HD Graphics 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Acer TravelMate TimelineX 8473TG: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT540M, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Asus U46E: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO SB2L1E/W: 13,4", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD6470M + Intel HD Graphics 3000, 500 GB HDD, 5400 ot. /min.
  • Toshiba Satellite L755: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT525M, 500 GB HDD, 5400 ot. /min.
  • MSI GT680: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 460M, 1500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Toshiba Tecra R850: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire Ethos 8951G: 18,4", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GT 555M, HDD 750 GB, 5 400 ot. /min.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Bezdrátová konektivita

Testovaná konfigurace Portégé R830 byla vyloženě vhodně vybavená pro své mobilní určení - kromě adaptéru Atheros, který kombinuje moduly Bluetooth 3.0 a Wi-Fi standardů 802.11b/g/n, byl k dispozici také 3G modem Ericsson včetně GPS přijímače, slot na kartu SIM se nachází pod baterií.

 

Zařízení (ať už jednotlivě, nebo najednou) přepínáme softwarově klávesovou zkratkou Fn+F8, hardwarový přepínač k dispozici není. Bluetooth spravuje poměrně rozsáhlá aplikace Toshiba Bluetooth Stack, síťové profily zase aplikace ConfigFree. Pro 3G připojení je k přirozeně k dispozici utilita TOSHIBA Wireless Manager s průvodcem, součástí je také správce SMS a GPS.

Napájení a výdrž

Testovaná konfigurace R830 byla vybavena standardní 6článkovou Li-Ion baterií s 66 Wh (323 g, články Sanyo), která se do těla notebooku celá schová. O nabíjení baterie se stará poměrně kompaktní 65W adaptér (294 g i s kabeláží), který nepatří k nejrychlejším - je schopný za chodu doplnit notebook energií do 90 % zhruba za 3 hodiny a na 100 % se zastaví zhruba po 4 hodinách.Výdrž - idle

Díky úsporné konfiguraci a povedené optimalizaci ze strany výrobce podával notebook silně nadstandardní výsledky v oblasti výdrže na baterii. S 50% jasem a aktivní Wi-Fi vydržela R830 při volnoběhu (idle) téměř 8,5 hodiny při běžné spotřebě do 8 W. Náročnější kancelářská práce se stejným nastavením vybila baterii za 5 a čtvrt hodiny (11-12 W běžně, 13-14 W při sledování online flashového videa). Standardně se můžeme spolehnout zhruba na 5,5hodinovou výdrž. Dodám, že je k dispozici také 9článková baterie (u vyššího modelu v balení) s o 50 % vyšší výdrží, která o cca 1,5 cm nadzvedne notebook.

výdrž - webPři provozu na napájecím adaptéru si při volnoběhu řekne notebook o 9-11 W, FurMark jej zatíží na 42 W, Prime95 na 55 W a kombinace obou zátěžových testů na maximálních 60 W.

Také R830 disponuje správcem napájení TOSHIBA eco Utility, který dokáže pracovat ve dvou režimech: v běžném a "eco", který sníží spotřebu redukcí jasu, aktivací všech dostupných šetřících technologií a snížením časovačů neaktivity. Aplikace ukazuje také graf a umí monitorovat ušetřenou energii. Profily je možné přepínat vyhrazeným tlačítkem nad klávesnicí, případně zkratkou Fn+F2.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Acer TravelMate TimelineX 8481TG: 14", 1366 × 768, Intel Core i7-2637M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT 520M, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Dell XPS 15z: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT525M + Intel HD Graphics 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Acer TravelMate TimelineX 8473TG: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT540M, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Asus U46E: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO SB2L1E/W: 13,4", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD6470M + Intel HD Graphics 3000, 500 GB HDD, 5400 ot. /min.
  • Toshiba Satellite L755: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT525M, 500 GB HDD, 5400 ot. /min.
  • MSI GT680: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 460M, 1500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Toshiba Tecra R850: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire Ethos 8951G: 18,4", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GT 555M, HDD 750 GB, 5 400 ot. /min.

Linux, Dodávaný software, Zabezpečení a záruka, Zhodnocení

Linux

Distribuce Ubuntu 11.04 spolupracovala s Portégé R830 poměrně dobře: veškerá zařízení fungovala, včetně základních klávesových zkratek (ovládání hlasitosti, podsvícení, bezdrátových adaptérů), může zamrzet, že nefungovalo vypínání touchpadu; USB 3.0 port byl nepoužitelný.

Dodávaný software

Operačním systémem, který Toshiba zvolila pro svou pracovní Portégé, je logicky Windows 7 v 64bitové edici Professional. Kromě toolbarů, veskrze reklamních odkazů a Windows Live Essentials 2011 najdeme mezi předinstalovanými aplikacemi Office 2010 Starter, Nero Express 10 a zkušební verzi McAfee Internet Security. To je z velkých aplikací vše, zajímat nás tak mohou utility od Toshiby.

Ty pokrývají vše důležité (i nedůležité), je jich skutečně požehnaně. Za nejužitečnější součásti aplikační výbavy od výrobce považuji kombinaci TEMPRO, Service Station a PC Health Monitor pro udržování notebooku v dobrém stavu (ať už hardwarově prostřednictvím kontroly, nebo softwarově díky aktualizacím a výstrahám). Díky utilitě HWSetup dokonce nemusíte ve většině případů vůbec navštívit BIOS, většina nastavení je dostupná z Windows. Zaujala mě také malá aplikace Media Controller, která díky modulu pro internetový prohlížeč dokáže posílat multimediální obsah (např. flashové video) na externí monitor.

Zabezpečení a záruka

R830 je pracovní notebook, a tak i zabezpečení je na adekvátní úrovni. K dispozici je čtečka otisků prstů AuthenTec (umístěná klasicky nepříliš pohodlně mezi tlačítky touchpadu) s bezpečnostním TPM čipem, díky čemuž je možné ji využít nejen pro přihlašování do Windows, ale také místo hesel po spuštění počítače, BIOSu a pevného disku. Pomocí otisku prstu a aplikaci Správce zabezpečení TOSHIBA můžeme jednak šifrovat soubory, celý disk, vytvořit osobní šifrovaný diskový oddíl a přihlašovat se do internetových stránek díky správci hesel. Aplikace je užitečná také proto, že pomocí ní můžeme centrálně spravovat i hesla Windows, BIOSu a pevného disku. Dodám jen, že trochu zbytečná tu je možnost přihlašovat se do Windows pomocí obličeje, která se do profesionálního notebooku vyloženě nehodí (avšak Toshiba není zdaleka jediná, která tuto technologii používá i v business stroji). Vyšší konfigurace nabídne také podporu funkcí vPro.

 

Po zakoupení získáme spolu s notebookem standardní tříletou záruku (notebook je nutné dopravit, případně nechat dopravit do servisu). Tu je možné rozšířit o další rok až na varianty s odezvou během následujícího pracovního dne s opravou u zákazníka doma, případně s ponecháním pevného disku, což může být významné pro uživatele, kteří pracují s citlivými daty.

Zhodnocení

Toshiba Portégé R830 je povedený 13" ultramobilní pracovní notebook, v testované konfiguraci vhodný spíše pro živnostníky a malé a střední firmy, který se hodí pro uživatele v pohybu, jenž chce kvalitní a spolehlivý pracovní nástroj, avšak netouží po úplně usedlém, ryze industriálním business pomocníkovi. Pro cestování je R830 vyzbrojená výbornou kovovou konstrukcí, skutečně příjemnými rozměry a nízkou vahou. V souvislosti s tím jistě potěší také displej s matnou povrchovou úpravou a vlastně celé provedení šasi, které je rovněž povětšinou matné. Při práci oceníme také povedenou klávesnici, která však mohla být podsvícená.

 

Úsporné architektuře Intel Huron River vděčí notebook za nadstandardní výdrž na baterii, ovšem také za nekompromisní výkon, díky kterému bude i s náročným uživatelem vždy držet krok. Pracovnímu nasazení nahrává kromě podpory šifrování a pokročilého zabezpečení také dokovací konektor, díky kterému si můžeme užívat pohodlí desktopu, nejsme-li zrovna na cestách; nejvyšší konfigurace nabídne také centrální správu a zabezpečení vPro, čímž už míří vstříc korporátnímu nasazení. No a možnost rozšíření záruky dodává potřebnou jistotu a klid v duši.

R830 nemá mnoho chyb, za zmínku stojí snad jen chlazení. Nedá se říct, že by byl notebook hlučný, ovšem zvuk vydávaný ventilátorem se za příjemný označit nedá. Situaci nijak nevylepšuje ani fakt, že větráček běží neustále. Ve vysokém zatížení navíc teploty komponent stoupají a kovové šasi se umí zahřát na nepříjemnou úroveň.

Plus a mínus  
+ Špičková kovová konstrukce a zpracování
+ Kompaktní rozměry, nízká váha
+ Povedená, tichá klávesnice
+ Nadstandardní výdrž na baterii
+ Slušné zabezpečení, záruky
- Méně příjemný zvuk ventilátoru
- Vyšší teploty v zátěži i klidu

Děkuji společnosti VOR, s.r.o. za zapůjčení ateliéru a fotografické techniky, jmenovitě panu Pavlu Skálovi.

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Výsledky testů  
3DMark2001SE (body) 11 565
3DMark06 (body) 3 324, SM2.0: 1 099, SM3.0: 1 297, CPU: 3 527
3DMark Vantage P1 683, GPU: 1 323, CPU: 9 202
PC Mark Vantage 7 147, Memories: 4 307, TV and Movies: 4 314, Gaming: 4 262, Music: 7 786, Communications: 9 881, Productivity: 6 266, HDD: 4 364
HD Tune 2.55 (MB/s; ms) 87 MB/s (53,2 - 113,3 MB/s), Přístupová doba: 16,7 ms
AS SSD Copy-Benchmark ISO: 42,70 MB/s, 25,15 s, Program: 30,06 MB/s, 46,81 s, Game: 42,66 MB/s, 32,37 s
SiSoft Sandra 2011 Aggregate Arithmetic Performance: 41 GOPS, Dhrystone: 47,38 GIPS, Whetstone: 35,53 GFLOPS, AES256-ECB ALU: 3 GB/s, Aggregate Memory Performance: 8,82 GB/s
Crystal Disk Mark 3 (MB/s) Seq: 100,3 / 99,70, 512K: 30,18 / 39,09, 4K: 0,336 / 0,599, 4K QD32: 0,335 / 0,609
Devil May Cry 4 12,50 / 9,49 / 16,04 / 10,63 FPS (D)
Cinebench R11.5 OpenGL: 8,46 FPS, CPU Single/Multi Core: 1,24 / 2,87 pts.
x264 BenchMark HD v3.0 (1 pass/2 pass) 55,48 / 15,59 FPS
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 1:00 min.
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 1:44 min.
WM9 Encoder (čas) 2:18 min.
Windows 7 Experience Index Procesor: 7,1, Paměť RAM: 5,9, Grafika: 4,7, Herní grafika: 6,2, Pevný disk: 5,9
Výdrž web (čas) 5:15 (11 - 14 W)
Výdrž idle (čas) 8:19 (7-8 W)
Herní testy  
TM Nations Forever 8,66
FarCry 2 (Very High) 6,55 FPS (3,96 - 10,42)
World in Conflict demo 3 FPS (2 - 7)
Crysis demo GPU: 6,15 FPS (3,39 - 6,85)

CPU - Z

CPU - Z

CPU - Z

CPU - Z

CPU - Z

CPU - Z

CrystalDiskInfo

DXVA

GPU - Z

KL24

HWinfo

Speccy

Byl pro vás článek přínosný?