Hlavní navigace

Toshiba vymění továrny s Western Digital a vstoupí na konzumní trh

29. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po akvizici Hitachi Global Storage Technologies se Western Digital stal největším výrobcem pevných disků vůbec, konkurenčnímu Seagate nepomohla ani akvizice Samsungu a stále zůstává druhý. Na třetím místě se nenapádně krčí Toshiba, známá zejména výrobou 1,8" a 2,5" disků. Vyrábí však i 3,5" modely, povětšinou však pro  segment enterprise. Konzumní disky vyrábí sice také, ale jen v omezené míře, mnohdy jako OEM a obvykle téměř k nesehnání.

Výhodou Toshiby je to, že včas vstoupila na trh s SSD. Osobně jsem očekával, že se nakonec z trhu s disky stáhne také a bude podnikat pouze v polovodičích, nyní však dochází k zajímavé události. Toshiba se vzdát nechce, ba právě naopak: provede výměnu s Western Digital. Tento gigant převezme celou dceřinnou firmu Toshiba Storage Device (Thailand) (TSDT) v hodnotě miliardy bahtů (asi 600 milionů korun). Získá tak 4200 zaměstnanců a kapacity na výrobu 2,5" disků.

Továrna Toshiba Storage Device v Thajsku

Toshiba se na druhé straně zbaví továrny v záplavové oblasti a naopak dostane 3,5" továrnu WD. A to včetně licencí, dalšího intelektuálního vlastnictví k výrobě součaných řad disků (podnikových i konzumních) a příští řady enterprise modelů. Společnost tak zpočátku bude v podstatě vyrábět disky WD pod vlastní značkou, v příští generaci pak již bude moci navrhnout vlastní. Hlavně tak značně navýší výrobu v 3,5" segmentu a bude moci expandovat i na spotřební trh. Současně agreguje své továrny na Filipíny a do Číny.

CS24

Výhrou je to i pro WD: dostane momentálně nefunkční továrnu za jednu produkující, na druhou stranu tak stylem „vlk se nažere a koza zůstane celá“ vyhoví Evropské unii. Ta stanovila za podmínku souhlasu s akvizicí HGST to, že WD odprodá část své výroby. Otázkou je, zda to bude stačit i Číně.

Zdroj: TZ Toshiba, Computerworld

Byl pro vás článek přínosný?