Hlavní navigace

Trable se jménem: pan Cikán si nemůže založit Microsoft Account

20. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

S kuriózním problémem se setkal Mirek Cikán. Koupil si Windows 8, aby následně zjistil, že je nemůže plnohodnotně používat. K tomu by totiž potřeboval Microsoft Account, jenže tento účet si při instalaci systému vytvořit nemohl. Problém nebyl v tom, že by počítač odmítal připojení k internetu. Účet si nezaložil kvůli svému jménu. Slovo cikán očividně patří na seznam zakázaných. Kromě různých vulgárních výrazů z nějakého důvodu Microsoft zakázal také nevinné pojmenování představitele národa, jenž pochází původně z Indie.

Při registraci prý pomohlo, když pan Cikán vynechal diakritiku. Do té doby ho ale registrační formulář odmítal pustit dál. Jenže příjmení si člověk nevybere, že? Problém by se patrně musel řešit s technickou podporou Microsoftu. Nemožnost registrovat nový účet na uvedené příjmení, jsme si ověřili sami. Také formulář na webu nám řekl, že jsme použili zakázané slovo. V některých případech člověk cenzuru pochopí, ale u legitimních výrazů nikoli.

 

Vyzkoušeli jsme pár dalších příjmení a narazili jsme u pana Tupce (Petr Tupec je krajský zastupitel Pardubického kraje). Naopak prošla paní Píčová nebo pan Hloupý. Znáte jiná jména, která se rovněž nachází na černé listině?

„Cikán“ je zakázané slovo
„Cikán“ je zakázané slovo | Foto: +Daniel Felix Hrouzek

„Cikán“ je zakázané slovo

Zdroj: +Daniel Felix Hrouzek

Byl pro vás článek přínosný?