Hlavní navigace

Dokonalá černá. Už třetina všech smartphonů má AMOLED displej

8. 5. 2020

Sdílet

Zdroj: Samsung

Displeje smartphonů jsou buď LCD (v různých typech), nebo AMOLED. A právě počet chytrých telefonů s AMOLEDem už překonal třetinu. Letos se má dostat na podél 35,6 %. Stále těsně vedou displeje LTPS se 37,8 %, zbytek trhu jsou levné telefony s displeji a-Si/IGZO.

AMOLED je varianta OLEDu a tyto displeje vyrábí primárně Samsung. Liší se v tom, že využívají aktivní matrici. LTPS je nízkoteplotní polykrystalický křemík a v podstatě lepší varianta IPS. AMOLED má výhodu v dokonalé černé, zatímco LTPS dokáže zobrazit přesnější barvy. Ale i AMOLED už umí být docela přesný a nemusí mít ani přesaturované či do modra směřujícící barvy. Je ale dražší.

AMOLED a LCD AMOLED a LCD

AMOLED používají témeř všichni výrobci do svých top modelů, zatímco LTPS je doménou střední třídy smartphonů. Nejlevnější telefony pak mívají v parametrech uvedené jen TFT LCD a přestože už je snad pryč doba TN, kvalita barev těchto low-endů není nijak slavná.

AMOLEDu se v mobilech daří

Výroba displejů AMOLED roste i díky Číně. V tamních továrnách (u výrobců jako je BOE) vzniká už třetina světové produkce AMOLEDu pro smartphony. Obecně je největším výrobcem displejů Samsung následovaný JDI (Japan Display) a právě čínským BOE.

CS24

Podíl AMOLED displejů Trendforce Podíl AMOLED displejů Trendforce

Stále je to 65 vs 35 % ve prospěch LCD, ale u lepších telefonů se tento poměr otáčí. Všechny nové iPhony už mají mít AMOLED a Samsung (největší výrobce smartphonů) pouští AMOLED i do svých nižších řad. Přestože pandemie nástup lepších smartphonů zbrzdí a podíl AMOLEDu by za normálních okolností byl ještě o kus vyšší, i tak roste.

Jaký displej používáte u mobilu raději?

zdroj: Trendforce

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.