Hlavní navigace

Trvalo to skoro rok. ASRock uvádí první desku s BGA verzí APU Kabini

2. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když jsme během Computexu 2013 psali o deskách s APU Kabini na loňském veletrhu vystavených, věru jsme netušili, že se v následujícím roce prakticky vůbec nedostanou na pulty obchodů. Tragikomickou situaci až letos zachránily desky platformy AM1. Trošku paradoxně teď ale z oněch příslovečných děr začínají vylézat i dosud pohřešované desky s přímo integrovanou původní verzí APU Kabini v pouzdru BGA.

V nabídce společnosti ASRock se nyní nově objevil model s APU A4-5000, nazvaný QC5000-ITX/WiFi. Tato deska formátu Mini-ITX může vedle osazeného čtyřjádrového Kabini taktovaného na 1,5 GHz zaujmout zejména dosti slušnou výbavou. 15W SoC je bohužel chlazen aktivně 40mm ventilátorem na celkem malém pasivu, zbytek návrhu je ale již nadstandardní.

ASRock QC500-ITX/WiFi. Desce to sice na trh trvalo skoro rok, výbavu má ale slušnou
ASRock QC500-ITX/WiFi. Desce to sice na trh trvalo skoro rok, výbavu má ale slušnou

K dispozici máte čtyři 6Gb/s porty SATA pro úložiště (dva zajišťuje řadič ASMedia ASM1061) a hodně dobré jsou obrazové výstupy: vedle analogového portu je tu DVI, HDMI i DisplayPort. Poslední dva umí rozlišení 4K, což ale integrovaná grafika bohužel zvládá jen do obnovovací frekvence 24 Hz nebo 30 Hz. I tak je ale přítomnost DisplayPortu luxus – například na deskách pro mnohem schopnější APU Kaveri ho najdete výjimečně.

Na zadním panelu má QC5000-ITX/WiFi hned čtyři porty USB 3.0, k nimž lze ještě další dva vyvést na čelní panel (samotnému APU zde musí pomoci řadiče Etron EJ188H). Portů USB 2.0 je také šest, dva jsou vzadu a čtvero lze mít z interních vývodů. Deska má dokonce lehce nadstandardní integrované audio Realtek ALC892 (a na zadním panelu je i digitální výstup S/PDIF). Na PCB se nalézá i slot mini-PCI Express, jenž je osazen bezdrátovým modulem. Výbavu tak korunuje síťovka WiFi standardu 802.11n (drátový Ethernet je zajištěn gigabitovým Realtekem RTL8111E).

Pokud se dobře dívám, je tato základní deska velmi podobná tomu, což skoro před rokem ASRock předváděl pod jménem KA5200-ITX, jen je místo 25W čipu A6-5200 zvoleno úspornější A4-5000 a chladič je snad proto menší (prostor pro původní větší pasiv je ale patrný). Proč tak dlouho trvalo, než se tato deska – nebo jakákoliv deska na bázi Jaguaru – na trh dostala, je mi záhadou.

 

 

Možná přijde i Bobcat

Pokud se vám zdá zvláštní, že základní deska s APU Kabini se na trh dostává až po roce a v době, kdy už je oznámena další generace čipů, druhý nový model ASRocku vás udiví o to víc. Společnost totiž do nabídky zařadila ještě další desku Mini-ITX s integrovaným APU – C70M1. Ta nemá na PCB uhnízděno nic jiného než 40nm APU C-70 ještě s architekturou Bobcat (patří do generace Brazos, respektive úspornější varianty Ontario). TDP dvoujádrového 1GHz procesoru (s turbem 1,33 GHz) je sice jen 9 W, ani v tomto případě ale chlazení bohužel není pasivní.

Existenci tohoto modelu je ale asi snadné vysvětlit: je přímo odvozen z již dlouho existující desky E350M1, jen místo čipu E-350 používá APU C-70 (možná proto, že jej lze dnes levně koupit z přebytků?). C70M1 má nicméně proti mateřskému modelu osekanou výbavu – zmizely digitální obrazové výstupy HDMI a DVI, eSATA a dvě USB 2.0 ze zadního panelu (zachován ale zůstal S/PDIF a pětijackový blok audio výstupů). Zůstal také gigabitový Ethernet a čtyři 6Gb/s porty SATA, takže by se mohlo jednat třeba o rozumný základ pro „domácí server“.

CS24

Model C70M1 už se v obchodech objevil za sumy začínající okolo 1300 CZK. Desku QC5000-ITX/WiFi zatím české vyhledávače cen neregistrují, v Německu je nicméně již skladem za značně vyšších 95 EUR. Zda je taková cena vzhledem k výbavě adekvátní, nechám na vás.

Zdroje: ASRock (1, 2), The Tech Report

Byl pro vás článek přínosný?